Crimelab in het Continium

Vijf kinderen goed op de foto krijgen is wel een dingetje, maar goed. ;-)Afgelopen vrijdag hadden de kinderen een studiedag. Ik vind het heerlijk om dan met ze op stap te gaan. De weersvoorspellingen waren niet denderend dus we kozen ervoor om iets binnen te doen. Samen met vriendin en collega-blogger Nancy gingen we met 5 kinderen naar Kerkrade. Er was namelijk een heus Crimelab in het Continium…

Inhoudsopgave

Het Continium

Het Continium is een doe-museum voor kinderen. Wij zijn hier al vaker geweest en eigenlijk vervelen de kinderen zich nooit. Er is veel te zien en te doen. Een uurtje of 6 ben je hier zo kwijt. Je hebt verschillende gedeeltes waar je naar toe kunt gaan. De Explorer Zone en de Wisselexpositie vinden onze kinderen het leukste.

Check vooral ook even onze vorige post over het Continium met video! ( Zo schattig, de kinderen die toen nog zo klein waren… 😉 )

Wisselexpositie in het Continium

Het Continium wordt nooit saai. Om de zoveel tijd is er namelijk een nieuwe expositie te zien. Je kunt de website van het Continium in de gaten houden om te zien wanneer een nieuwe wisselexpositie gaat starten.

Sinds een paar weekjes is er de wisselexpositie CSI: Continium te bekijken. Dit is meer gericht op kinderen vanaf een jaar of 10 om alleen te doen, maar ben je jonger dan kun je met behulp van je ouders ook prima op onderzoek uitgaan.

CSI Continium

Het verhaal: In de Italiaanse Alpen is een lichaam gevonden. Wie is deze ijsmummie? Hoe is hij gestorven? Is het wellicht een moord geweest? Kees Koud onderzoekt de dood van de ijsmummie en heeft jouw hulp daarbij nodig!

De kinderen beginnen met een nieuwsbericht. Ze horen het nieuws over de ijsmummie, zien Kees Koud vertellen dat het opgelost moet worden en krijgen de vraag of ze mee willen helpen onderzoeken. Vervolgens mogen ze een echte labjas aantrekken en kunnen ze een onderzoeksrapport meenemen.

De eerste stop is de Plaats Delict. Ze zien iemand liggen in ijs en de bedoeling is dat je op zoek gaat naar sporen. Dit gaf in het begin even wat moeilijkheden omdat de kinderen niet direct doorhadden wat ze nou precies moesten doen. Er is een beeldscherm waar je mee kunt draaien, als je richt op de cijfers kun je een tekst lezen met daarop verschillende vragen. In je onderzoeksrapport kun je al je bevindingen noteren.

Vervolgens ga je naar de volgende ruimte. Hier ligt de ijsmummie, die je van dichtbij kunt bekijken. Ook zijn er verschillende ‘proefjes’ die je kunt uitvoeren. Bij elke stap worden dingen uitgelegd en besproken. Wat zijn unieke sporen? En wat kan de maaginhoud je vertellen? Wat kun je bekijken met een speciale forensische lamp? Je leert door te doen en dat kun je hier volop!

Op verschillende plekken staan lichtbakken. Als je hier je blaadje oplegt, dan kun je controleren of je de opdrachten goed hebt uitgevoerd en dus de juiste antwoorden hebt gegeven.

Is dit een leuke wisselexpositie?

Het is een wisselexpositie voor de iets oudere kinderen, inderdaad. Soms zijn dingen iets lastiger, zeker voor jongere kinderen. Het is ook handig als je echt met 1 kind rustig aan de slag kunt gaan. In mijn geval moest ik me met 3 kinderen bezig houden en dan is het toch wat lastiger.

Damiën is 11 en kon dus wel zijn eigen gang gaan. Hij vond het behoorlijk interessant, maar was af en toe zo enthousiast dat hij niet in de juiste volgorde aan het werken was. Dan stond hij weer hier en dan was hij weer aan de andere kant van de ruimte te vinden.

Persoonlijk vond ik dit een leuke exposite. Zelfs voor volwassenen alleen is dit leuk en leerzaam om te doen. Uiteindelijk hebben we het ijsmysterie opgelost. En nee, ik ga niet zeggen wat de uitkomst was. Dat mag je zelf gaan bekijken. 😉

Heb jij het Continium wel eens bezocht?

Het Continium mag natuurlijk niet ontbreken op onze lijst Pareltjes van Limburg

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

 

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *