Een YouTube kanaal voor je kind

Er zijn van die momenten in mijn moederleventje waarbij mijn hart een slag overslaat. Mijn hersenen beginnen dan op volle toeren te draaien en ik probeer binnen 30 seconden de voors en de tegens af te wegen. Een tijdje terug begon zoonlief over zijn eigen YouTube kanaal. Maar is dat te doen, een YouTube kanaal voor je kind? En waar moet je dan op letten?

Vanaf welke leeftijd mag je kind een YouTube kanaal?

Een jaar of 4 geleden had zoonlief het steeds vaker over een eigen YouTube kanaal. Want dat was tof en dat was leuk en hij wilde zo graag filmpjes online zetten. Ik vond het destijds drie keer niks. Uiteindelijk heeft het een jaartje geduurd voor ik overstag ging. Er mocht een kanaal komen, op mijn naam en hij mocht filmpjes maken die alleen met onze goedkeuring online komen.

Om een YouTube kanaal te openen moet je een google account hebben. In Nederland is de leeftijdsgrens om een google account te openen 16 jaar. Als je een foutieve geboortedatum opgeeft loop je het risico dat je account wordt verwijderd. Overigens gelden in andere landen andere leeftijdsgrenzen. Zo moet je in Spanje en Zuid-Korea 14 jaar zijn en in de V.S en alle andere landen 13 jaar.

Verschillende YouTube Kanalen beheren

Als je een Google Account hebt kun je daarmee verschillende kanalen aanmaken en beheren. Met 1 google account switch je zo makkelijk tussen verschillende kanalen. Zoonlief is inmiddels bijna 12 en wil nu toch echt heel erg graag zijn eigen YouTube kanaal met zijn eigen naam erboven en waarop alleen maar filmpjes komen die hij leuk vindt. Mijn YouTube kanaal is door de jaren heen een mixje geworden van allerlei filmpjes. Dagjes uit, vlogjes, knutselvideo`s, een video van 1 van de kinderen tussendoor en ga zo maar door.

Ik heb het allemaal goed met hem besproken. Ergens vind ik dat je met de tijd moet meegaan. YouTube is echt van deze generatie en vele kinderen en klasgenoten hebben inmiddels hun eigen YouTube kanaal. Op zijn vraag of hij dan een eigen kanaal mocht hebben, hebben we dan ook Ja gezegd. Maar nog steeds op onze voorwaarden.

Hij mag filmpjes maken echter komen ze alleen online na onze goedkeuring. We willen geen rare of idiote dingen. Er komt immers een tijd dan is hij 25, gaat aan het solliciteren en dan ziet zijn toekomstige werkgever een filmpje van hem verschijnen op YouTube. Een speed build of een Q&A zijn dan leuke filmpjes, evenals een dagje uit. Een filmpje waarbij hij idiote dingen uithaalt zoals in een bad vol cola gaan liggen in de bikini van zijn moeder omdat hij zich verveelt zijn niet de filmpjes die je dan graag voorbij wil zien komen.

Cyberpesten

Een andere regel is dat hij niet zomaar reacties mag geven op filmpjes van anderen zonder dat wij het gezien hebben. Ook hier weer: We willen geen rare of idiote reacties die door hem geplaatst zijn. Nu zal dat bij hem in de praktijk wel behoorlijk meevallen, maar toch: je weet het nooit. Ook hebben we afgesproken dat reacties op zijn eigen filmpjes eerst door ons gelezen en goedgekeurd moeten worden voor ze online komen. Vanwege hetzelfde: Ik hoef geen pesterige of kwetsende reacties onder zijn filmpjes te zien staan. Vanachter een computer voelen mensen zich vaak veilig genoeg om vervelende reacties achter te laten. Wat dat doet met het zelfvertrouwen van een kind wordt niet nagedacht.

YouTube filmpjes maken

Wij maken filmpjes nog lekker ouderwets via Moviemaker, maar via YouTube zelf kun je ook gebruik maken van een videobewerkingsprogramma. Inmiddels is het Moviemaker programma volgens mij niet eens meer verkrijgbaar, maar op onze oude laptop werkt het nog prima. Zoonlief kan best even wat tijd kwijt zijn met het maken van een filmpje, maar gelukkig verkiest hij nog steeds buiten spelen of met zijn vrienden afspreken boven YouTube.

Ik ben benieuwd wat de regels bij jou zijn. Laat je het weten in de reacties? 

 

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Een YouTube kanaal voor je kind

  1. Hoi, vraagje (want we zitten met dezelfde vraag van onze zoon van 9). Toen je zoon 12 werd kreeg hij wel zijn eigen kanaal. Maar hoe deed je dat met het Google account?

    1. De kinderen hebben beiden een eigen YouTube kanaal ( ze zijn 9 en 12 ) Dat gaat via mijn google account. Via 1 Google account kun je namelijk meerdere kanalen beginnen en beheren. Wij beheren dus hun kanalen. Dat wil zeggen: Niks gaat online zonder onze toestemming, de reacties die gegeven worden op video`s worden door ons bekeken en goedgekeurd en zelf reageren ze ook alleen maar onder ons toezicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.