Een YouTube kanaal voor je kind

Er zijn van die momenten in mijn moederleventje waarbij mijn hart een slag overslaat. Mijn hersenen beginnen dan op volle toeren te draaien en ik probeer binnen 30 seconden de voors en de tegens af te wegen. Een tijdje terug begon zoonlief over zijn eigen YouTube kanaal. Maar is dat te doen, een YouTube kanaal voor je kind? En waar moet je dan op letten?

Inhoudsopgave

Vanaf welke leeftijd mag je kind een YouTube kanaal?

Een jaar of 4 geleden had zoonlief het steeds vaker over een eigen YouTube kanaal. Want dat was tof en dat was leuk en hij wilde zo graag filmpjes online zetten. Ik vond het destijds drie keer niks. Uiteindelijk heeft het een jaartje geduurd voor ik overstag ging. Er mocht een kanaal komen, op mijn naam en hij mocht filmpjes maken die alleen met onze goedkeuring online komen.

Om een YouTube kanaal te openen moet je een google account hebben. In Nederland is de leeftijdsgrens om een google account te openen 16 jaar. Als je een foutieve geboortedatum opgeeft loop je het risico dat je account wordt verwijderd. Overigens gelden in andere landen andere leeftijdsgrenzen. Zo moet je in Spanje en Zuid-Korea 14 jaar zijn en in de V.S en alle andere landen 13 jaar.

Verschillende YouTube Kanalen beheren

Als je een Google Account hebt kun je daarmee verschillende kanalen aanmaken en beheren. Met 1 google account switch je zo makkelijk tussen verschillende kanalen. Zoonlief is inmiddels bijna 12 en wil nu toch echt heel erg graag zijn eigen YouTube kanaal met zijn eigen naam erboven en waarop alleen maar filmpjes komen die hij leuk vindt. Mijn YouTube kanaal is door de jaren heen een mixje geworden van allerlei filmpjes. Dagjes uit, vlogjes, knutselvideo`s maar ik deel ook veel tips om te kunnen besparen.

Ik heb het allemaal goed met hem besproken. Ergens vind ik dat je met de tijd moet meegaan. YouTube is echt van deze generatie en vele kinderen en klasgenoten hebben inmiddels hun eigen YouTube kanaal. Op zijn vraag of hij dan een eigen kanaal mocht hebben, hebben we dan ook Ja gezegd. Maar nog steeds op onze voorwaarden.

Hij mag filmpjes maken echter komen ze alleen online na onze goedkeuring. We willen geen rare of idiote dingen. Er komt immers een tijd dan is hij 25, gaat aan het solliciteren en dan ziet zijn toekomstige werkgever een filmpje van hem verschijnen op YouTube. Een speed build of een Q&A zijn dan leuke filmpjes, evenals een dagje uit. Een filmpje waarbij hij idiote dingen uithaalt zoals in een bad vol cola gaan liggen in de bikini van zijn moeder omdat hij zich verveelt zijn niet de filmpjes die je dan graag voorbij wil zien komen.

Cyberpesten

Een andere regel is dat hij niet zomaar reacties mag geven op filmpjes van anderen zonder dat wij het gezien hebben. Ook hier weer: We willen geen rare of idiote reacties die door hem geplaatst zijn. Nu zal dat bij hem in de praktijk wel behoorlijk meevallen, maar toch: je weet het nooit. Ook hebben we afgesproken dat reacties op zijn eigen filmpjes eerst door ons gelezen en goedgekeurd moeten worden voor ze online komen. Vanwege hetzelfde: Ik hoef geen pesterige of kwetsende reacties onder zijn filmpjes te zien staan. Vanachter een computer voelen mensen zich vaak veilig genoeg om vervelende reacties achter te laten. Wat dat doet met het zelfvertrouwen van een kind, daar wordt niet over nagedacht.

YouTube filmpjes maken

Wij maken filmpjes nog lekker ouderwets via Moviemaker, maar via YouTube zelf kun je ook gebruik maken van een videobewerkingsprogramma. Inmiddels is het Moviemaker programma volgens mij niet eens meer verkrijgbaar, maar op onze oude laptop werkt het nog prima. Zoonlief kan best even wat tijd kwijt zijn met het maken van een filmpje, maar gelukkig verkiest hij nog steeds buiten spelen of met zijn vrienden afspreken boven YouTube.

Vind je YouTube nou wel een interessant medium en hoop je er ooit een goed inkomen mee te verdienen? Dan kan dat zeker. Ook met andere online activiteiten kun je een leuk zakcentje bijverdienen. Ik deel 10 tips in mijn artikel Passief Inkomen Genereren. Lees het zeker eens om inspiratie op te doen. (Ook leuk voor creatieve tieners 😉 )

Ik ben benieuwd wat de regels bij jou zijn. Laat je het weten in de reacties? 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

11 thoughts on “Een YouTube kanaal voor je kind

 1. Hoi, vraagje (want we zitten met dezelfde vraag van onze zoon van 9). Toen je zoon 12 werd kreeg hij wel zijn eigen kanaal. Maar hoe deed je dat met het Google account?

  1. De kinderen hebben beiden een eigen YouTube kanaal ( ze zijn 9 en 12 ) Dat gaat via mijn google account. Via 1 Google account kun je namelijk meerdere kanalen beginnen en beheren. Wij beheren dus hun kanalen. Dat wil zeggen: Niks gaat online zonder onze toestemming, de reacties die gegeven worden op video`s worden door ons bekeken en goedgekeurd en zelf reageren ze ook alleen maar onder ons toezicht.

   1. Vraagje, ik heb ook een kanaal voor mijn oudste zoontje onder mijn account. Nu wil mijn jongste er natuurlijk ook 1. Hoe maak je dat tweede kanaal
    Precies aan onder mijn Google account ?

    Alvast bedankt voor de reactie.

    1. Als je op YouTube bent en op je foto klikt (cirkeltje rechtsboven) kun je kiezen voor ‘ander account’ in het dropdown menu. Daar kun je accounts of kanalen toevoegen.

 2. Hoi Laura of iemand anders, ik weet niet of je dit nog leest maar onze dochter heeft ook een eigen youtube kanaal. Ze heeft inmiddels meer dan 1000 volgers en ik wilde de regels volgen dus heb ik haar fictieve geboortedatum omgezet naar haar eigen geboortedatum met ouderlijk toezicht van mij. Nu is haar hele kanaal verwijdert…. omdat ze te jong is en alleen maar op youtube kids mag. Hoe hebben jullie dit gedaan? Ik zie dat jou laatste reactie uit 2018 is dus misschien is het verandert inmiddels maar ik baal nu wel dat mijn eerlijkheid haar kanaal nu heeft verwijdert. Niet alleen de volgers kwijt maar ook alle leuke blogs. Die niet altijd netjes in een map opgeslagen werden…

  1. Hoi Natasja, Wij hebben de kanalen op onze naam staan en beheren deze ook. We zetten hier de video`s op van de kinderen als ze er eentje gemaakt hebben (al is het een tijdje geleden inmiddels)

   Jammer dat jullie alles kwijt zijn. Is er wellicht een mogelijkheid om een mailtje te sturen naar het helpcentrum van YouTube en te vragen of haar kanaal op de een of andere manier terug kan komen?

 3. Hoi Laura bedankt voor je reactie.
  Ik heb inmiddels Contact met YouTube (omdat ze meer dan 1000 abonnees had) en gelukkig hebben we mij weten te vertellen dat haar content als hidden staat.
  Alleen omdat haar Google e-mail nu onder mijn supervisie staat kan het niet meer bekeken worden omdat zij jonger is dan 13.
  Nu heb ik een kanaal op mijn eigen e-mail aangemaakt voor haar (dat is dan wel een bedrijfskanaal want een andere optie is er niet) en nu heb ik YouTube gevraagd of ze haar kanaal daar naartoe kunnen verplaatsen.
  Ik hoop dat dat lukt.
  Groetjes Natasja

  1. Hallo ik heb hetzelfde probleem. Kun jij aangeven of het bij jou is opgelost? Mijn kind is zijn hele kanaal kwijt nadat hij zijn geboortedatum heeft ingevuld.

 4. Hallo Laura,
  Wat fijn dat je veel van het YouTube account af weet. Zo heb ik een vraag! Mijn dochter van 9 heeft een eigen YouTube kanaal onder mijn account. (Mijn zoon van 12 ook)
  Omdat zij nog jong is, kunnen er geen reacties onder de videos gegeven worden. Maar dat kan geloof ik pas als ze 14 of 16 jaar oud is? Of heb ik dat verkeerd?
  En gaat dat automatisch of moet je dat handmatig veranderen?
  Ben benieuwd!

  1. Hoi Claudia,

   Bedankt voor je reactie. Voor zover ik weet worden reacties bij kinderen onder een bepaalde leeftijd automatisch uitgeschakeld. Dat kun je ook niet handmatig veranderen. Ook als ik zelf, als volwassene zijnde, mijn jongere kinderen in de video`s voorbij laat komen op mijn eigen YouTube kanaal dan worden automatisch de reacties uitgeschakeld. Hier in Nederland is dat geloof ik voor kinderen onder de 16 jaar. Die leeftijdsgrens ligt in verschillende landen anders.

   Groetjes, Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *