Wat geeft een gemiddeld gezin uit?

Geld is een interessant en belangrijk middel. Een kijkje in iemands uitgavenpatroon hebben, willen we maar al te graag. Het geeft je een beetje een beeld van je eigen uitgavenpatroon. Zit je veel te hoog? Of juist een stuk lager dan gemiddeld? Een veelgestelde vraag is Wat geeft een gemiddeld gezin uit? Ik geef je een kijkje in ons huishoudboekje. Wat geven wij bijvoorbeeld gemiddeld uit aan voeding per week en per maand? En zouden we kunnen besparen op boodschappen?

Inhoudsopgave

Onze gezinssamenstelling

Ons gezin bestaat uit papa (37) mama (37) een zoon (13) een dochter (10) en nog een zoon (3) Ook hebben we 2 honden, maar die reken ik even niet mee in dit artikel.

Op de site van het Nibud staan berekeningen waar je best iets mee kunt. Het is een richtlijn en op deze manier kun je prima bekijken wat een gemiddeld gezin nodig heeft voor eten en drinken, kleding en andere huishoudelijke dingetjes. Een richtlijn dus. In de praktijk hebben veel mensen niet eens het bedrag dat aangegeven wordt in deze berekeningen. (klik hier om naar de berekening van het Nibud te gaan en te zien wat je gemiddeld per gezinslid kwijt bent aan voeding)

Zo zou ik met mijn gezin gemiddeld €125 per week kwijt zijn aan voeding om goed, gezond en gevarieerd te kunnen eten en drinken. Hier zijn geen andere kosten in berekend zoals luiers, tandpasta, wc-papier, benzine voor je auto, kleding, de kapper en ga zo maar door. Het is dus heel wat anders dan leefgeld (Leefgeld is het geld wat je overhoudt nadat je de vaste lasten van je inkomsten hebt afgetrokken. Dit geld is bedoeld om van te leven en daar doe je dus alles van. )

Daelyn helpt graag mee in de keuken

Wat kost eten per persoon?

Het is dus afhankelijk van de leeftijd. Nogmaals: check de site van het Nibud om te kijken hoe de situatie voor je eigen gezin is. Per huishoudgrootte is er namelijk ook een verschil. Zo is koken voor 5 personen 30% voordeliger dan koken voor 2 personen omdat je grotere verpakkingen kunt kopen en deze in verhouding goedkoper zijn. Op de site van het Nibud staat dit duidelijk aangegeven in een tabel.

In onze situatie zouden wij onderstaande bedragen dagelijks minimaal kwijt zijn aan eten en drinken per gezinslid willen we goed, gezond en gevarieerd eten:

 • Kind 1-3- jaar €1,77
 • Kind 9-13 jaar €3,91
 • Kind 9-13 jaar €3,91
 • Vrouw 14-50 jaar €4,23
 • Man 14-50 jaar €4,73

In totaal kom ik dan uit op een bedrag van €18,55 per dag. Doe dit keer 7 en dan zie je dat we gemiddeld iets meer dan €125 per week kwijt zouden moeten zijn voor ons gezin. Per maand (ga ik uit van 30 dagen) zouden we op €556,50 uitkomen.

Boodschappen zijn dus eigenlijk enorm duur en ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de laatste jaren niet echt op ons budget gelet heb. Ik schrok dus best van dat bedrag. €550 per maand voor voeding? Dat kan toch nooit? In 2018 heb ik het dus een tijdje bijgehouden. En het bleek dus wel te kloppen. In de ‘goedkoopste’ maand ging er ongeveer €400 naar voeding en in de duurste maand ruim €600. Maar gemiddeld zaten we dus wel tussen de €500 en €550 per maand. En daar kochten we niet eens hele idiote dingen voor.

Besparen op boodschappen

Kun je veel geld besparen op je boodschappen? Volgens het Nibud heeft mijn gezin dus ruim €550 per maand nodig om goed, gezond en gevarieerd te kunnen eten. Maar wat als je die €550 niet hebt? Uiteraard kun je dan nog best wel wat eten kopen, maar is het dan ook goed, gezond en gevarieerd? De gezonde dingen zijn vaak namelijk het duurste in de winkels.

Het afgelopen jaar heb ik met eigen ogen gezien dat ik best wel wat geld kon besparen met de Too Good To Go app. Ik nam als uitgangspunt even die €550 euro aan en bekeek 3 maanden lang hoeveel geld ik kon besparen als ik geregeld een Too Good To Go pakket bij de supermarkt ging ophalen. Al direct de eerste maand merkte ik verschil. Ik zakte terug naar €425. Vond ik toch al best behoorlijk. De tweede maand zakte ik nog verder: ik gaf nog maar €385 uit aan boodschappen. Ik had natuurlijk ook wat voorraad in de vriezer opgebouwd. De derde maand zakte ik terug tot ongeveer €300.

En dat deed me beseffen dat het misschien leuk was om jou te laten zien hoe ik dat nou precies doe hier in huis. Want ik kon dus zomaar €250 per maand besparen op mijn boodschappen. En daar kun je weer veel andere dingen mee doen.

De Challenge

Ik wilde er niet alleen over vertellen maar ik wilde het ook aan je laten zien. Maar ik zou ik niet zijn als we het nog een beetje lastiger zouden maken. 😉 Ik besloot dat ik voor deze challenge maximaal €250 aan voeding wilde uitgeven per maand.

In het verleden hebben we natuurlijk zelf financieel erg lastig gezeten en ook toen moest ik creatief zijn met mijn budget. Alleen: toen waren we met kleine kinderen die eigenlijk nog vrij weinig weg aten. Nu hebben we pubers in huis en die werken me wat weg op een dag! Bovendien zijn de boodschappen het laatste jaar behoorlijk in prijs gestegen en de salarissen niet.

Ik heb besloten de challenge op YouTube uit te zenden. Natuurlijk deel ik ook updates op mijn blog, mocht je dat liever lezen. Maar op YouTube laat ik je gewoon alles zien en vertel ik je ook alles: Wat geven we uit, wat kopen we daarvoor, waar haal ik de Too Good To Go pakketten op en wat zit er dan in? En hoe kook ik? Op YouTube zie je dus het complete plaatje.

Hierboven zie je onze eerste video en geef ik meteen al in de eerste paar dagen een flink bedrag van die €250 uit. Ik zou het leuk vinden als je me ook op YouTube gaat volgen. Vergeet niet op het belletje te drukken want dan krijg je ook een melding als er een nieuwe video online komt. De video`s van deze budget-challenge komen elke maandag en donderdag online.

Doe je mee met de challenge?

Ook jij kunt meedoen met deze “besparen op je boodschappen challenge”. Kijk op de site van het Nibud wat een gezin van jouw samenstelling minimaal kwijt zou zijn aan voeding. Trek daar 55% van af en je hebt jouw challenge-bedrag te pakken. Het geld dat je hiermee bespaart kun je bijvoorbeeld investeren in je huis. Wat dacht je van spouwmuurisolatie? Bespaar je daardoor ook weer op de energiekosten. 😉

 • Hier lees je wat we in de eerste week van onze challenge hebben uitgegeven.

Hoe is jouw gezinssamenstelling en wat geef jij gemiddeld uit aan de boodschappen?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Wat geeft een gemiddeld gezin uit?

 1. Zo zeg wat zit er veel in zo’n tas, voor dat bedrag! Ik haal ook de aardappelen per 5 kilozak en doe er vrij lang en gevarieerd mee.
  Leuke video, ik heb mij geabonneerd op jouw kanaal en ga je videoreeks volgen. Ook heb ik dit artikel gedeeld.
  Veel succes, het gaat jou denk ik wel lukken.

  1. Ah, wat lief! Dank je wel. 🙂 Ja ,het is echt verbazingwekkend wat er in 1 tas zit. En dan het idee dat het eigenlijk in de kliko terecht was gekomen als het niet via Too Good To Go verkocht was geworden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *