De eerste keer naar de peuterspeelzaal

Bron

Vanaf het moment dat je kindje geboren wordt begint voor jou als moeder zijnde het moeilijke proces van loslaten. Waar je hoopt dat je kindje altijd bij je zal blijven, wil je aan de andere kant ook een zelfverzekerde en zelfstandige persoon de grote boze buitenwereld insturen. Het is dus de bedoeling dat jouw kindje ook de mogelijkheid krijgt om zichzelf te ontwikkelen en het gevoel heeft dat jij daar vertrouwen in hebt. Dat weet je. Maar soms werken je gevoel en je hersenen niet helemaal samen. Zoals op het moment dat jouw kindje voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat.

Inhoudsopgave

Geen 2 kinderen hetzelfde

Ik weet nog toen mijn oudste voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging. Ik had verwacht dat ik een huilend kind achter zou laten, maar dat was niet het geval. Hij stond lachend aan het raam en zwaaide me uit. Ik voelde me een slechte moeder. Welk kind zwaait zijn moeder nu lachend uit? Ik heb het besproken met de leidsters. Ze vertelde me dat mijn zoon me vertrouwde. Hij wist zeker dat ik terug zou komen om hem op te halen. Waarschijnlijk kwam dat omdat hij in het ziekenhuis had gelegen en daar al geleerd had dat ik ook echt terug zou komen als ik dat zou zeggen.

Dochterlief is een ander verhaal en zo merkte ik dat geen twee kinderen hetzelfde zijn. Wekenlang heb ik problemen gehad omdat ze huilend aan me trok. Vanaf het moment dat ik uit beeld was had ze het overigens prima naar haar zin, maar toch voelde ik me een slechte moeder. Welke moeder laat haar kind nou huilend achter?!

Een beetje hulp van Derek

Toen ik op een avond naar Derek Ogilvie keek vertelde hij dat je een kind moest uitleggen dat je terugkwam aan de hand van de klok. Leg uit waar de wijzers staan als je terug komt. Ik vond het vreemd. Een kind van 2 kan toch geen kloklezen? Maar toch…baat het niet dan schaadt het niet.

En zo stond ik de keer daarna met mijn 2-jarige meisje op mijn arm voor de klok op de peuterspeelzaal. “Als het 12 uur is kom ik je weer halen. Allebei de wijzers staan dan helemaal bovenaan. Mama gaat thuis poetsen en opruimen en als de wijzertjes boven staan kom ik je weer halen en gaan we samen eten.” Wat voelde ik me een domme gans. Maar warempel: Mijn dochter zwaaide me lachend uit. “Strakjes mama!!”

Lees hier hoe de eerste keer peuterspeelzaal voor onze jongste was.

Kosten peuterspeelzaal

Aan de peuterspeelzaal zijn kosten verbonden. Je betaalt een uurprijs en je kiest ervoor om een bepaald aantal dagdelen af te nemen. Je kunt bij de belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit wordt, afhankelijk van je inkomen, toegekend.

In onze situatie (1 werkende ouder, 1 ouder die thuis is) hebben we geen recht op kinderopvangtoeslag. Toch wilden we de kinderen graag naar de peuterspeelzaal laten gaan. De gemeente heeft besloten dat ze een bepaalde vergoeding betalen zodat gezinnen waarvan maar 1 ouder werkt €60 per maand aan eigen bijdrage betalen. Vraag bij je eigen gemeente na of dit tot de mogelijkheden behoort.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *