Gekleurde rijst

Sensopatisch spel is het spelen met vormeloze materialen. Denk hierbij aan zand, water en klei. Maar ook andere vormeloze materialen zijn leuk en interessant voor kinderen. Rijst, meel, scheerschuim en stenen zijn een paar voorbeelden hiervan. Als iets dan ook nog eens een leuk kleurtje heeft, is het helemaal interessant. Ik wilde gekleurde rijst maken om te kijken hoe de kinderen daarop zouden reageren. In dit artikel vertel ik je hoe je het maakt en wat hun reactie was.

Inhoudsopgave

Gekleurde rijst maken

Je hebt nodig:

– Witte rijst
– Azijn
– Kleurstoffen (Meer informatie over kleurstoffen vind je hier)

De goedkoopste witte rijst kun je kopen in de supermarkt of in de toko. Voedingskleurstoffen zijn tegenwoordig ook overal verkrijgbaar. De flesjes die ik gebruikt heb, waren van de Xenos. De kleurstof was over de datum, wat inhoudt dat ik ze niet meer kan gebruiken om te verwerken in producten die we echt gaan opeten, maar voor dit soort gevallen is het prima te gebruiken.

Ik heb een aantal boterhamzakjes op een rijtje gezet. Zoonlief heeft hierover de ( ongekookte ) witte rijst verdeeld. In elk zakje doe je een paar druppels kleurstof, net zoveel zodat je de kleur krijgt die je mooi vindt. Ook doe je er een eetlepel azijn bij. ( Tegen het afgeven ) De zakjes doe je dicht en zo kun je de kleurstoffen goed door de rijst mengen.

Drogen voor ongeduldige mensen

Vervolgens is het de bedoeling dat de kleurstoffen drogen, zodat je er mee kunt spelen. Dit kun je doen door de rijst een nachtje op een vel bakpapier te laten drogen. Mocht je net zo ongeduldig zijn als ik, dan is er een snellere methode. De oven verwarm je voor op 200 graden. De rijst leg je op het bakpapier en dit schuif je in de oven voor 10 minuutjes. Na 5 minuten schep je er even met een lepel doorheen zodat het niet aan elkaar gaat plakken en je alsnog stukjes hebt die niet helemaal droog zijn.

Natuurlijk is het een beetje afhankelijk van de hoeveelheid rijst die je gebruikt hebt en hoe dik jouw laagje is. Voordat je de kinderen met de rijst laat spelen moet je dus even controleren of het niet meer afgeeft. Let wel op: Als de rijst uit de oven komt is hij heet! Na een kleine 10 minuten was onze rijst afgekoeld en konden de kinderen er mee spelen.

Lees ook: Knutselen met scheerschuim
Lees ook: Kun je een squishy goedkoop krijgen?

Gekleurde rijst

Spelen maar!

Is zo`n hoopje rijst nu eigenlijk wel interessant voor kinderen, vroeg ik me af. Blijkbaar wel! Onze oudste heeft er ruim een uur onafgebroken mee gespeeld en toen zijn zusje thuis kwam heeft ze ook ruim anderhalf uur aan de tafel zitten spelen. En dat terwijl ze normaal gesproken nog niet eens het geduld kan opbrengen om 5 minuten stil te blijven zitten.

Gekleurde rijst

Ze hebben verschillende spulletjes gebruikt in de rijst. Een speelgoedauto om door de woeste bergen te rijden en cupcake-vormpjes om taartjes te bakken. Ik vond het vooral leuk om te zien dat dit voor verschillende leeftijden geschikt was. Zo zijn mijn kinderen 10 en 7, maar ook het 3-jarige dochtertje van vrienden vond dit erg interessant.

Heb jij nog leuke tips voor sensopatische spelletjes?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *