Herbst beugel

Het beugelfeest is nog niet voorbij. Onlangs kreeg Damiën zijn derde beugel: de herbst beugel. Deze beugel is er om zijn overbeet te verkleinen. Hij bestaat uit 4 bandjes (2 boven en 2 onder) die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes. Aan de zijkanten, tussen de bandjes, zitten twee uitschuifbare pootjes. Deze pootjes duwen de onderkaak naar voren om zo de groei van de onderkaak te stimuleren. Deze beugel zit vast en kan er dus de komende periode niet uitgehaald worden.

Inhoudsopgave

Herbst beugel pijn

Ik zeg het niet snel, maar wat een ramp was deze beugel in het begin! Ik had vele horror verhalen gehoord over de hyrax beugel en dat bleek achteraf allemaal mee te vallen. Ook de slotjesbeugel leverde weinig problemen op. Over de herbst beugel maakte ik me dus eigenlijk vrij weinig zorgen. Maar al direct na het plaatsen van de beugel was het een drama. Damiën moest er zelfs van huilen en dat doet hij vrijwel nooit. De beugel deed pijn, hij had het idee dat zijn kaak scheef stond en ook de kaak zelf deed pijn. Bovendien konden zijn kiezen niet meer op elkaar waardoor hij erg moeilijk kon kauwen.

Ik besloot de orthodontist even te bellen. De assistente vertelde me dat deze beugel inderdaad even wennen was. We moesten het een paar dagen aankijken. Zou hij er na het weekend nog last van hebben dan konden we ons melden.

Eten ging niet fantastisch

De kiezen maken inderdaad geen contact meer met elkaar las ik later in de informatiefolder. Kauwen was dus inderdaad een probleem en behoorlijk wennen. De eerste twee dagen at Damiën amper en het duurde erg lang. Hij deed makkelijk een minuut of 20 over een boterham zonder korstjes. En hij had op een bepaald ogenblik zo`n enorme honger dat hij zelfs soep heeft geprobeerd omdat ik dat heel fijn kon pureren met een staafmixer. En dat terwijl hij soep echt heel erg smerig vindt. (Overigens was het nog steeds geen succes. De soep kreeg ik terug. 😉 )

Na een dag of 4 was de pijn wel een stuk minder. Het was voornamelijk een soort spierpijn omdat de onderkaak naar voren wordt geduwd door de beugel. Het is echt even wennen.

herbst beugel
1 van de uitschuifbare pootjes

Herbst beugel kosten

De kosten kunnen per orthodontist verschillen. Raadpleeg je eigen orthodontist om naar de exacte kosten te vragen. Neem ook contact op met je zorgverzekeraar om te kijken hoe het zit met vergoedingen. Het kan zijn dat jouw zorgverzekeraar niet alle kosten (volledig) vergoedt. Het is dan wellicht een optie om te kijken welke zorgverzekeraar wel de volledige kosten vergoedt. Aan het einde van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering.

Let er wel op dat een zorgverzekering vaak pas de kosten voor een beugel vergoed als je minimaal 1 jaar bij hun verzekerd bent. Bijvoorbeeld: Stap je op 1 januari 2020 over naar een andere zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat hij pas de kosten voor een beugel gaat vergoeden vanaf 1 januari 2021.

 • Eerste consult (ongeveer €20)
 • Het maken van röntgenfoto`s en beoordelen daarvan (ongeveer €50)
 • Het maken van een gipsafdruk en beoordelen daarvan (Ongeveer €75)
 • De controles (maandelijks. Ongeveer €30 per controle)
 • Het maken van de 4 bandjes van de beugel (techniekkosten : ongeveer € 17 )
 • Het plaatsen van de 4 bandjes van de beugel (Ongeveer €120)
 • Het maken van de stangetjes van de Herbst beugel (techniekkosten ongeveer €100 )
 • Het plaatsen van de stangetjes van de Herbst beugel (Ongeveer €150 )
 • Eventuele reparaties (ongeveer €30 ) Let op: Techniekkosten vallen hier buiten!
 • Het verwijderen van de beugel (Ongeveer €180)

In totaal zou deze beugel rond de €1000 uitkomen.

Herbst beugel tips

De beugel is, zeker de eerste week, erg vervelend. Kauwen gaat erg moeilijk en langzaam. De kiezen kunnen niet meer op elkaar. Zorg dus voor voldoende zachtere etenswaren in huis. Denk aan yoghurt, pudding, aardappelpuree, boterhammen (korstjes laat Damiën liggen) stamppotten, soep, enz. Vlees, zoals een varkenslapje, is helemaal lastig en laat hij dan ook liggen.

Ook op school moet hij eten maar gaat kauwen lastig. Helaas heeft hij op school maar beperkt de tijd om te eten en dat zorgt ervoor dat hij wel eens met honger uit school komt omdat hij zijn eten niet heeft op gekregen. Knijpyoghurt, boterhammen zonder korstjes e.d. zorgen ervoor dat hij redelijk snel toch iets binnen heeft gekregen.

De eerste paar dagen is het echt spierpijn in de onderkaak en pijn van het drukken in de mond met het plaatsen van de beugel. Hier moet je echt even doorheen. Na een dag of 3 gaat het beter.

Herbst beugel ervaring

De hele ervaring kan ik natuurlijk pas vertellen als de beugel er weer uit mag. De verwachting is dat hij 9 maanden moet blijven zitten. Wel zie je dat zijn onderkaak nu gelijk staat ten opzichte van zijn bovenkaak. Damiën heeft de beugel nu een week of 3 en hij is er aan gewend. Hij klaagt niet meer over pijn, hij is alleen een beetje geïrriteerd als hij honger heeft en het eten niet snel genoeg gaat.

Toevoeging na een jaar: Damiën heeft de beugel ongeveer 10 maanden gehad. Na een tijdje was hij er aan gewend en ging het eten prima. De kaak is mooi naar voren gekomen en hij is blij met het resultaat. Niet de fijnste beugel om te hebben, zeker in het begin niet, maar je moet even door die eerste periode heen.

Alles voor een stralende lach, zullen we maar zeggen!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

13 thoughts on “Herbst beugel

 1. Wow Met mijn 75 jaar nog nooit van zo’n beugel gehoord maar wat zal je mooie tandjes krijgen Damian. Succes hoor jongen en jij ook mama Laura met je kookkunsten voor Damian. Succes.

 2. Het is absoluut fijn dat er door de orthodontist zoveel verholpen kan worden, vooral als ze er last van krijgen. Mijn zoon kreeg een beugel aangeraden, maar hij wilde die niet. Hij heeft een lichte overbite, maar daar had hij geen last van, zei hij. Hemel en aarde hebben we bewogen. Hij wilde het niet. Hij is inmiddels volwassen compleet met lichte overbite en is er totaal tevreden mee.

  1. Het is inderdaad fijn dat er nu zoveel gedaan kan worden. En ik ben er nog steeds voor dat kinderen zelf mogen (mee) beslissen over hun lichaam. (Tot op zekere hoogte, uiteraard) Damiën had het er al jaren over dat hij een beugel wilde, hij was totaal niet tevreden met zijn tanden en hij kon niet wachten tot hij het traject in mocht. Hij had (net als ik trouwens) alleen maar een plaatjesbeugel verwacht. Inmiddels is hij op de helft van zijn beugeltraject. Hij heeft de Hyrax gehad en kreeg daarna plaatjes boven gevolgd door de Herbst beugel. De Herbst beugel moet hij nog een half jaartje verwacht ik en als die eruit is dan krijgt hij onder ook een plaatjesbeugel. We kijken geregeld naar foto`s van een jaar of 2 geleden en zien echt een gigantisch verschil met toen en nu. Hij is nog steeds blij dat hij de stap heeft genomen om te gaan beugelen en kan niet wachten tot hij klaar is. 🙂

 3. HELP!!!
  Mijn zoon heeft de herbst vandaag gekregen. Wat een rotding!! Veel pijn, maar daar hebben we molletjes en Ibu’s voor. Maar dan het eten.
  Net champignonesoep gemaakt, gezeeft en heeft hij opgegeten met een rietje.
  Zie tegen de komende week op.

  Alle tips zijn welkom!!!

  1. Ben het helemaal met je eens: wat een rotding! Heeft echt even tijd nodig. Veel vloeibare, zachte dingen gaan het makkelijkste. Denk aan smoothies, roerei, soep. Over een paar dagen zou het beter moeten gaan. Sterkte!

 4. Bedankt voor jouw bericht met jullie ervaringen. Wij waren niet goed ingelicht, dus wij hebben erg veel steun aan wat je schrijft. Ook met de tips ben ik erg blij.

  Dank!

 5. Bedankt voor de tips en ervaringen. Wij zijn er vandaag aan begonnen en vinden het zo zielig om onze zoon te zien worstelen met het ijzerwerk in zijn mond. Wou dat we al een week verder waren.
  Nu op zoek naar lekkere en zachte etenswaren.

 6. Hallo,

  Mijn dochter heeft vandaag haar herbst beugel gekregen.
  Pffff heeft bijna niets gegeten. Ze weet niet hoe ze moet kauwen.
  Pijn heeft ze precies niet echt maar gewoon dat eten.
  Een geluk dat ik nog joghurt heb dat ze straks gaat kunnen eten 😊

  Hij zit er ook nog maar een paar uurtjes in, veronderstel dat het een paar dagen zal duren en dat ze nadien zal kunnen kauwen. Allez dat hoop ik toch.

  Leuk om de reacties hier te lezen en te weten dat we niet alleen zijn.

  Prettige avond,

  Verena

 7. Hoi Laura,

  Ook onze zoon heeft vandaag de herfstbeugel met bitje gekregen. Kauwen ging bijna niet, dus gelukkig had ik zijn favoriete aardappelsoep gemaakt, die hij idd met een rietje at.
  Nu moet hij na ieder eten en tijdens het tandenpoetsen het bitje eruit halen en schoon spoelen. Daarna weer in het scharnier schuiven, wat een hele opgave is. Ik heb hem nu geholpen, maar hij moet dit natuurlijk ook zelf kunnen straks op school etc.

  Hoe deed Damien dit? Hadden jullie een trucje? Hopelijk lees je dit nog;)

  1. Hey Melanie,

   Damiën mocht de beugel er niet uithalen. Toen hij hem langer had floepte dat stangetje regelmatig los. Inderdaad, in het begin was het rottig om hem weer terug in dat scharniertje te krijgen, maar uiteindelijk kreeg hij er handigheid in en kon hij hem er zelf redelijk snel weer in krijgen. Hoe hij dat precies deed weet ik niet, het is echt even zelf voelen en handigheid erin krijgen.

   Succes voor je zoon met de beugel. De eerste paar dagen zijn vervelend, maar het went en hij krijgt er een prachtig stel tanden voor terug. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *