Herbst beugel

Het beugelfeest is nog niet voorbij. Onlangs kreeg Damiën zijn derde beugel: de herbst beugel. Deze beugel is er om zijn overbeet te verkleinen. Hij bestaat uit 4 bandjes (2 boven en 2 onder) die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes. Aan de zijkanten, tussen de bandjes, zitten twee uitschuifbare pootjes. Deze pootjes duwen de onderkaak naar voren om zo de groei van de onderkaak te stimuleren. Deze beugel zit vast en kan er dus niet uitgehaald worden.

Herbst beugel pijn

Ik zeg het niet snel, maar wat een ramp was deze beugel in het begin! Ik had vele horror verhalen gehoord over de hyrax beugel en dat bleek achteraf allemaal mee te vallen. Ook de slotjesbeugel leverde weinig problemen op. Over de herbst beugel maakte ik me dus eigenlijk vrij weinig zorgen. Maar al direct na het plaatsen van de beugel was het een drama. Damiën moest er zelfs van huilen en dat doet hij vrijwel nooit. De beugel deed pijn, hij had het idee dat zijn kaak scheef stond en ook de kaak zelf deed pijn. Bovendien konden zijn kiezen niet meer op elkaar waardoor hij erg moeilijk kon kauwen.

Ik besloot de orthodontist even te bellen. De assistente vertelde me dat deze beugel inderdaad even wennen was. We moesten het een paar dagen aankijken. Zou hij er na het weekend nog last van hebben dan konden we ons melden.

Eten ging niet fantastisch

De kiezen maken inderdaad geen contact meer met elkaar las ik later in de informatiefolder. Kauwen was dus inderdaad een probleem en behoorlijk wennen. De eerste twee dagen at Damiën amper en het duurde erg lang. Hij deed makkelijk een minuut of 20 over een boterham zonder korstjes. En hij had op een bepaald ogenblik zo`n enorme honger dat hij zelfs soep heeft geprobeerd. En dat terwijl hij dat echt heel erg smerig vindt. (Overigens was het nog steeds geen succes. De soep kreeg ik terug. 😉 )

Na een dag of 4 was de pijn wel een stuk minder. Het was voornamelijk een soort spierpijn omdat de onderkaak naar voren wordt geduwd door de beugel. Het is echt even wennen.

herbst beugel
1 van de uitschuifbare pootjes

Herbst beugel kosten

De kosten kunnen per orthodontist verschillen. Raadpleeg je eigen orthodontist om naar de exacte kosten te vragen. Neem ook contact op met je zorgverzekeraar om te kijken hoe het zit met vergoedingen. Het kan zijn dat jouw zorgverzekeraar niet alle kosten (volledig) vergoedt. Het is dan wellicht een optie om te kijken welke zorgverzekeraar wel de volledige kosten vergoedt. Aan het einde van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering.

Let er wel op dat een zorgverzekering vaak pas de kosten voor een beugel vergoed als je minimaal 1 jaar bij hun verzekerd bent. Bijvoorbeeld: Stap je op 1 januari 2020 over naar een andere zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat hij pas de kosten voor een beugel gaat vergoeden vanaf 1 januari 2021.

 • Eerste consult (ongeveer €20)
 • Het maken van röntgenfoto`s en beoordelen daarvan (ongeveer €50)
 • Het maken van een gipsafdruk en beoordelen daarvan (Ongeveer €75)
 • De controles (maandelijks. Ongeveer €30 per controle)
 • Het maken van de 4 bandjes van de beugel (techniekkosten : ongeveer € 17 )
 • Het plaatsen van de 4 bandjes van de beugel (Ongeveer €120)
 • Het maken van de stangetjes van de Herbst beugel (techniekkosten ongeveer €100 )
 • Het plaatsen van de stangetjes van de Herbst beugel (Ongeveer €150 )
 • Eventuele reparaties (ongeveer €30 ) Let op: Techniekkosten vallen hier buiten!
 • Het verwijderen van de beugel (Ongeveer €180)

In totaal zou deze beugel rond de €1000 uitkomen.

Herbst beugel tips

De beugel is, zeker de eerste week, erg vervelend. Kauwen gaat erg moeilijk en langzaam. De kiezen kunnen niet meer op elkaar. Zorg dus voor voldoende zachtere etenswaren in huis. Denk aan yoghurt, pudding, aardappelpuree, boterhammen (korstjes laat Damiën liggen) stamppotten, soep, enz. Vlees, zoals een varkenslapje, is helemaal lastig en laat hij dan ook liggen.

Ook op school moet hij eten maar gaat kauwen lastig. Helaas heeft hij op school maar beperkt de tijd om te eten en dat zorgt ervoor dat hij wel eens met honger uit school komt omdat hij zijn eten niet heeft op gekregen. Knijpyoghurt, boterhammen zonder korstjes e.d. zorgen ervoor dat hij redelijk snel toch iets binnen heeft gekregen.

De eerste paar dagen is het echt spierpijn in de onderkaak en pijn van het drukken in de mond met het plaatsen van de beugel. Hier moet je echt even doorheen. Na een dag of 3 gaat het beter.

Herbst beugel ervaring

De hele ervaring kan ik natuurlijk pas vertellen als de beugel er weer uit mag. De verwachting is dat hij 9 maanden moet blijven zitten. Wel zie je dat zijn onderkaak nu gelijk staat ten opzichte van zijn bovenkaak. Damiën heeft de beugel nu een week of 3 en hij is er aan gewend. Hij klaagt niet meer over pijn, hij is alleen een beetje geïrriteerd als hij honger heeft en het eten niet snel genoeg gaat.

Alles voor een stralende lach, zullen we maar zeggen!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

3 thoughts on “Herbst beugel

 1. Wow Met mijn 75 jaar nog nooit van zo’n beugel gehoord maar wat zal je mooie tandjes krijgen Damian. Succes hoor jongen en jij ook mama Laura met je kookkunsten voor Damian. Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.