Hyrax beugel

Hyrax-beugel

Er komt een zeker moment in elk tienerleven waarop je een verwijzing voor de orthodontist krijgt van de tandarts. Onze zoon vroeg er zelf om. Hij wilde heel graag een beugel omdat hij niet 100% tevreden was over de stand van zijn tanden. Begin dit jaar kreeg hij een verwijzing en gingen we naar de orthodontist. Zijn advies was om te beginnen met een hyrax beugel.

Verschillende beugels

Ik ben een groentje op beugelgebied. Ik heb op mijn 12e een jaartje een plaatsjesbeugel gehad en dat was het. Ik kende ook de ‘buitenboordmoter’ en als je die had werd je vrijwel zeker gepest. Toen ik bij de orthodontist was met Damiën ging er dan ook een wereld voor me open.

Damiën zou 3 verschillende beugels krijgen. De orthodontist had dat in ongeveer 30 seconden gezien. “De hyrax is een beugel om zijn kaak te verbreden, de herbst beugel voor de overbeet en dan nog de slotjesbeugel om zijn tanden recht te zetten.” was zijn advies. Even klapperde ik met mijn oren. “Drie verschillende beugels??” Hij knikte. Maar op dat moment konden ze de eerste niet plaatsen. Damiën was namelijk net een paar tanden verloren en die waren toch echt nodig om de eerste beugel op vast te zetten. Over 4 maanden konden we terug komen.

De spreidbeugel

Een dikke 4 maanden later konden we terug naar de orthodontist. Hoewel Damiën nu weer wat tanden was verloren, had hij gelukkig de tanden die nodig waren voor de beugel inmiddels wel. De pret kon beginnen…

Hij zou als eerste een spreidbeugel krijgen, de zogenaamde hyrax. Ook wel bekend als spin of vlinder beugel. Deze zou ervoor zorgen dat zijn bovenkaak breder zou worden.

De blauwe elastiekjes om ruimte te maken tussen de tanden

Als eerste moesten er foto`s gemaakt worden. Dat nam nog best wel wat tijd in beslag. Ook moest er een gipsafdruk gemaakt worden van zijn kaak. Een paar dagen voor het plaatsen van de beugel moesten we terug om elastiekjes te plaatsen tussen de tanden. Deze zorgden ervoor dat de ruimte tussen de tanden iets groter werd zodat de beugel makkelijker geplaatst kon worden.

Drie dagen later werd de beugel dan eindelijk geplaatst. Damiën was wat nerveus. Vooral omdat hij niet wist wat hij moest verwachten. Zou het pijnlijk zijn? Zou hij nog wel kunnen eten?

Alles bij elkaar duurde het een half uurtje. Eerst werd de beugel passend gemaakt op de tanden. Dit zorgde voor wat druk, het meest vervelende van het plaatsen van de beugel. Vervolgens werd de beugel vastgelijmd op de tanden. Hierna moest hij 4 uurtjes voorzichtig zijn met eten en drinken zodat de lijm goed kon uitharden.

Hyrax beugel aandraaien

Het aandraaien van de hyrax beugel zou ongeveer 2 weken duren. Per dag moeten er 2 slagen gedraaid worden. Het lijkt lastig, maar dat is het niet. Je krijgt een soort pennetje van de orthodontist. Op de beugel zelf staat een pijl. In die richting moet je dus ook draaien. Het pennetje stop je in het gaatje van de beugel. Je kunt niet te ver gaan, er zit een soort ‘stop’ op. Vervolgens duw je en merk je dat je het pennetje naar beneden drukt, richting het keelgat.

Via via had ik gehoord dat het nog best pijnlijk kon zijn. Damiën geeft echter aan dat hij er weinig van voelt. Een beetje druk maar dat verdwijnt na een paar minuutjes.

Het advies was om 1 keer per dag 2 slagen te draaien. Mocht dat te vervelend zijn dan kon je ook 2 keer per dag 1 slag draaien. We hebben Damiën zelf laten kiezen. Hij heeft me op de 2e dag 2 slagen laten draaien achter elkaar. Dit vond hij iets vervelender en de druk hield een minuut of 10 aan. Pijnlijk vond hij het echter niet.

In dit artikel laat ik je de voor en na foto`s zien van de aandraaiperiode!

Hyrax beugel kosten

Qua kosten kan deze beugel wel iets oplopen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of de kosten van verschillende orthodontisten anders zijn of dat er standaardprijzen zijn. Vraag dit ook altijd na bij je eigen orthodontist. Om het even op een rijtje te zetten.

 • Eerste consult (ongeveer €20)
 • Het maken van de foto`s en beoordelen daarvan ( ongeveer €130 )
 • Het maken van een gipsafdruk plus beoordeling ( Ongeveer €75 )
 • De controles ( in het begin zijn ze wat regelmatiger, daarna ongeveer om de maand ) ongeveer €30.
 • Het maken van de beugel ( techniekkosten ongeveer €70 )
 • Het plaatsen van de beugel ( ongeveer €140 )
 • Eventuele reparaties ( ongeveer €30 ) Let op: techniekkosten vallen hier buiten!
 • Het verwijderen van de beugel ( ongeveer €180 )

Alles bij elkaar kost deze beugel je rond de €1000.

Vergoedingen beugel

Vergoedingen verschillen per verzekering. Bij de ene verzekeraar krijg je een maximaal bedrag vergoed, bij de andere verzekeraar een percentage per behandeling. Ook zijn er verzekeringen die gewoon alles van de beugel vergoeden. Lees je hierover van tevoren in! Wellicht is het handig om over te stappen op een andere verzekering die meer vergoed. Je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl is een makkelijke manier om dat te doen. Let erop dat je kiest voor orthodontie. Dit valt niet in de basisverzekering maar moet je aanvullend verzekeren!

De meeste verzekeringen willen dan wel dat je minimaal 1 jaar bij ze verzekerd bent voordat ze de beugel vergoeden. ( Dus stel dat je per 1 januari 2019 een nieuwe zorgverzekering hebt, dan zal deze pas in 2020 de kosten voor een beugel gaan vergoeden ) Het is dus zeker handig om te ‘shoppen’ voor een goede verzekering.

Zo zit de hyrax beugel bevestigd

Hyrax beugel en eten

Eten is wel wat lastiger. Harde etenswaren zijn een no go. Denk aan korst van een stokbrood, chips, nootjes en dat soort dingen. Ook plakkerige snoepjes mogen niet. Denk aan haribo snoep, kauwgom, drop e.d.

In de praktijk bleek dat eten toch iets lastiger te zijn. Pudding, yoghurt en meer van dat soort vloeibare dingen gaat prima. Broodjes waren al iets lastiger. Stukjes er van af breken en dan eten ging goed. Spaghetti blijft vasthangen aan de beugel dus dat is wat vervelender.

Het is voornamelijk lastig om met de kiezen te kauwen volgens Damiën. Hij gebruikt nu veelal zijn voortanden. Dat zorgt ervoor dat hij als laatste aan tafel zit in plaats van als eerste klaar is.

Edit: Na een paar weken is Damiën gewend aan de beugel en kan hij alles prima eten op zijn oude vertrouwde manier.

Hoe lang moet de hyrax beugel blijven zitten?

De orthodontist vertelde dat de beugel ongeveer 2 tot 4 weken aangedraaid zou moeten worden. Dit is afhankelijk van hoe breed de kaak moet worden. Op internet vond ik overal het advies om de beugel een maand of 4 na het aandraaien te laten zitten, maar onze orthodontist gaf het advies om hem 10 maanden te laten zitten. Dit omdat het de bedoeling is dat zich in de bovenkaak nieuw bot gaat vormen en dat moet wel sterk genoeg zijn. Uit laatste onderzoeken was gebleken dat het na een maand of 4 nog niet zo sterk was en dat het daarom beter was om de beugel langer te laten zitten.

Alles voor een stralende glimlach zullen we maar zeggen. 😉

Heb jij vroeger ook een beugel gehad? Of hebben je kinderen momenteel een beugel? 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

8 thoughts on “Hyrax beugel

 1. Beste Laura, dankjewel voor de informatie die je over de hyrax beugel geplaatst hebt op internet. Mijn zoon Lotti krijgt 7 mei as ook zo een beugel, ook de eerste van 3 beugels, en ik maak me bloednerveus over het aanschroeven ervan gedurende 2 weken 2 x per dag. Vanwege de corona mag ik de praktijk van de orthodontist niet in en moet het zelf maar uitzoeken. Jouw verhaal heeft me heel erg geholpen en nu voel ik me wat geruster dat me dat aanschroeven wel gaat lukken. Héél hartelijk dank, groeten van Roos. Een alleenstaande moeder en mijn zoon Lotti.

  1. Hoi Roos, Fijn om te lezen! Ja, het is nu inderdaad vervelend dat wij, als ouders zijnde, niet mee de praktijk in kunnen. Is toch een spannende en nieuwe ervaring voor de kinderen. Veel succes met de beugels voor Lotti! 🙂

 2. Mijn dochter heeft gisteren zo’n beugel gekregen. Aandraaien gaat prima. Wij hoeven maar 1 slag per dag. Dochter heeft alleen veel hinder en nu ook nog een blaar vooraan onder de bovenlip, dus dat valt over die haak aan de voorkant. Dat doet echt pijn blijkbaar. De wang is ook iets dikker daar. Heeft jouw zoon ook blaren gehad? Ik ga anders morgen maar even bellen.

  1. Hoi Anja.

   Onze zoon heeft geen blaar gehad. Ik kan me voorstellen dat het een beetje pijnlijk is voor je dochter. Ik zou inderdaad gewoon even bellen met de orthodontist.
   Succes!

   Groetjes, Laura

  1. De beugel zit vastgelijmd op de tanden. Als de beugel eruit gehaald wordt dan ga ik ervan uit dat ze de lijm zachter kunnen maken. Het deed in elk geval geen pijn en de beugel was er zo uit. 🙂

 3. Vanochtend is er zo’n beugel bij onze zoon geplaatst. Hij kon zijn boterhammen niet echt eten op school, alles bleef plakken achter de beugel en aan zijn gehemelte (dus nu heeft hij honger!). Goed te lezen dat hij eraan zal wennen. Hopelijk gaat het eten dan ook makkelijker.
  Het aandraaien leek me niet zo moeilijk. Wel jammer dat die beugel zo lang moet blijven zitten, ik had gehoopt dat het maar voor een paar weken was.

  1. Klopt, het eten was in het begin ook lastig hier. Boterhammen zonder korstjes en er 3 keer zo lang over doen dan normaal. In het begin zullen een beetje zachtere en vloeibare producten de honger een beetje kunnen stillen: soep, vla, roerei. Voor op school de eerste dagen misschien ook een idee om van die knijpfruitjes of zakjes Breaker yoghurt mee te geven? Dan kan hij in elk geval in de (korte) pauzes zijn honger een beetje stillen. Succes ermee! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.