Slotjesbeugel

Damiën heeft sinds kort een nieuwe beugel, de zogenaamde slotjesbeugel. Ook wel bekend als de plaatjesbeugel. Vorig jaar juli kreeg Damiën de hyrax beugel en die mocht vlak voor de meivakantie eruit. Hij heeft hem een maand of 9 gedragen en was blij dat hij verlost was van de beugel. Zo kon hij tijdens zijn vakantie naar Bali in elk geval alles eten en drinken wat hij graag wilde. Fase 2 in het hele beugelproces is nu dus aangebroken. Meneer heeft de slotjesbeugel gekregen.

Slotjesbeugel plaatsen

Het was even krap in de tijd en daarom werd besloten de hyrax beugel voor de meivakantie te verwijderen en de slotjesbeugel na de meivakantie te plaatsen. Alles bij elkaar zou het plaatsen een uurtje duren. De brackets werden op zijn tanden vast gezet met een soort lijm. Daar werd de draad in geplaatst. Hij vertelde dat het allemaal wel meeviel en had vrijwel geen pijn.

Wel vond hij het lastig met eten de eerste paar dagen. Ze zitten toch in je mond te wroeten en zetten wat druk en dat maakt dat hij toch wat last had met kauwen. Ook moest hij de eerste uren voorzichtig zijn met eten en drinken zodat de lijm goed kon uitharden. De eerste 2 dagen at hij het liefst zachter voedsel zoals roerei, stamppot en dat soort dingen. Harde broodjes eten was de eerste week erg lastig. Daar had ik niet echt bij nagedacht. We eten vaak tijdens de lunch harde broodjes maar dat was dus geen succes.

slotjesbeugel plaatsen

Slotjesbeugel kosten

Een slotjesbeugel laten plaatsen is iets prijziger dan de hyraxbeugel. Echter vallen andere kosten weer weg en zal het totaalbedrag ongeveer gelijk zijn. Ook hier geldt weer: neem contact op met je zorgverzekering om te kijken hoe het zit met vergoedingen. Onze verzekering (CZ) heeft aangegeven de beugels voor 100% te vergoeden gedurende het hele traject. Dit is niet bij elke verzekering zo. Soms wordt er een maximaal bedrag vergoed, soms wordt er 75% van elk consult/behandeling vergoed. Ook loont het zich om aan het einde van het jaar over te stappen op een andere verzekering die meer kan vergoeden. Let op: De vergoedingen voor beugels vallen onder orthodontie. Dit zit niet in de basisverzekering maar moet je aanvullend verzekeren!

De totaalkosten voor de slotjesbeugel bestaan uit verschillende behandelingen. Anders dan bij de hyrax beugel hoefden we nu geen eerste consult meer te hebben. Ook hoefden we geen foto`s of gipsafdrukken te maken. De beugel hoefde ook niet speciaal gemaakt te worden op Damiën zijn mond/tanden zoals bij de hyrax beugel wel het geval was. Ik zet een aantal kosten voor je op een rijtje. Deze kunnen per orthodontist iets verschillen.

  • Het plaatsen van de beugel (ongeveer €550)
  • Controles. In het begin zijn deze maandelijks, daarna kan het zijn dat ze om de 2 a 3 maanden zijn. (ongeveer €40 per keer)
  • Eventuele reparaties (ongeveer €30)
  • Verwijderen van de beugel (ongeveer €95 per kaak)

Momenteel heeft Damiën alleen in de bovenkaak de slotjesbeugel. Dit hebben ze gedaan omdat hij later nog de herbst beugel krijgt. Als die er weer uit is dan krijgt hij de slotjesbeugel ook op de onderkaak. De verwachting is dat hij de slotjesbeugel minimaal 1 jaar moet dragen. Daarmee zouden de kosten voor deze beugel rond de €900 uitkomen. Zou hij hem een jaartje langer dragen dan zouden er dus alleen de kosten voor extra controles bijkomen.

De tweede beugel is dus een feit. Hij is het al een beetje beu maar aan de andere kant heeft hij alles over voor die stralende glimlach. Nog een paar jaartjes volhouden en dan heeft hij er de rest van zijn leven profijt van.

Beugelen jouw kinderen ook?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *