Hyrax beugel aandraaien

Damiën kreeg een tijdje terug een beugel. De zogenaamde Hyrax beugel. Deze zorgt ervoor dat zijn bovenkaak breder gemaakt wordt. Dit doe je met behulp van een pennetje waarmee je de Hyrax beugel kunt aandraaien. Hoe het aandraaien ging en hoe zijn gebit er nu uitziet laat ik je in dit artikel zien.

Hyrax beugel ervaring

De ervaringen die ik las of te horen kreeg waren niet zo fantastisch. Zo zou het aandraaien van de beugel behoorlijk pijnlijk zijn. Zelfs zo erg dat er kinderen waren die het aandraaien niet meer zagen zitten en zelfs huilend op de bank gingen liggen voor de ouders konden aandraaien. Je zult begrijpen dat ik dus behoorlijk benauwd was toen Damiën de beugel kreeg. Als dit maar niet uitliep op een gigantische ramp.

De orthodontist liet me na het plaatsen van de beugel zien hoe ik hem moest aandraaien. Het is vrij eenvoudig. Er zit een gaatje in het midden van de beugel, daar druk je het pennetje in vast en dan druk je het pennetje naar beneden. Per dag moest ik 2 keer draaien. Het liefst direct achter elkaar, dan konden we het niet vergeten. Was het te vervelend, dan konden we in de ochtend een keertje en in de avond een keertje draaien. Damiën zou dan een minuut of 10 een tintelend gevoel hebben in zijn mond.

Hyrax beugel

Hoe vond Damiën het aandraaien?

De eerste keer gaf hij inderdaad aan dat het een beetje raar was. Hij voelde een druk in zijn bovenkaak, maar vertelde ook dat het niet vervelend of pijnlijk was. Hij merkte ook geen tinteling. We hebben geprobeerd 2 keer achter elkaar te draaien maar dat vond hij wat vervelender. Liever een keertje in de ochtend en een keertje in de avond. Dan maar een alarmpje zetten op mijn telefoon en turven op de kalender voor de zekerheid.

Na 6 dagen besloot ik weer een foto te maken. Zoals je ziet zijn de boventanden al een stukje uit elkaar gaan staan.

Hyrax beugel aandraaien

Op dag 9 besloten we wat te flauwekullen. Inmiddels kon hij een muntje van 20 cent tussen zijn voortanden stoppen.

Op dag 10 moesten we terug naar de orthodontist. Deze vond dat er genoeg gedraaid was. Hij draaide zelf nog 3 keer en heeft het draaimechanisme toen vastgezet met een dotje lijm. Zoals je ziet zijn de voortanden echt een stuk uit elkaar gaan staan.

Hoe lang moet de hyrax beugel blijven zitten?

De beugel moet nu een maand of 9 blijven zitten om ervoor te zorgen dat het kraakbeen zich goed kan vormen. Maandelijks gaan we terug voor een controle. Damiën heeft verder geen last van de beugel. Hij mag alleen bepaalde dingen niet eten of drinken en dat vindt hij wel vervelend. Zeker als we naar een bioscoopfilm gaan. Eerder was het altijd cola met chips of een mars maar dat zijn producten die hij nu niet meer mag of kan eten/drinken.

Wil je meer informatie over de hyrax beugel ( bijvoorbeeld wat de kosten zijn) lees dan hier mijn uitgebreide artikel erover. Na de Hyrax beugel kreeg Damiën een slotjesbeugel. Daarover lees je in dit artikel meer informatie.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

4 thoughts on “Hyrax beugel aandraaien

 1. Hallo Laura,

  Weet jij nog hoelang het duurde voordat de voortanden van jouw zoon weer bij elkaar gingen staan nadat jullie klaar waren met het aandraaien? Ik krijg zelf binnenkort een hyrax beugel en ben wel benieuwd wat de ervaringen zijn.

  Groetjes,
  Kim

  1. Oeh, dat weet ik niet meer precies. Hij heeft niet heel erg lang met uit elkaar staande tanden gelopen, dat weet ik wel nog. Het verbaasde me destijds een beetje dat het zo snel weer redelijk dicht bij elkaar stond. Inmiddels heeft hij ook een plaatjesbeugel (alweer een jaar) en zijn tanden staan echt al heel erg mooi recht. Succes met de beugel! 🙂

  1. Hoi Tamir,

   De orthodontist zei tegen ons dat we 2 slagen per dag moesten draaien. Wij hebben ervoor gekozen om in de ochtend 1 slag te draaien en in de avond 1 slag te draaien. Als we 2 slagen achter elkaar draaiden dan gaf het een beetje een vervelend, tintelend gevoel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.