Het avondeten met 2 kinderen en een baby

Het avondeten met 2 kinderen en een baby is in ons huis een ware uitdaging. Op zich zijn de kinderen geen moeilijke eters. Ze zijn altijd in voor iets nieuws. Zeker als ze weten dat er een alternatieve maaltijd is. Dus: een nieuw gerecht proberen vinden ze prima, maar de wetenschap dat er macaroni warm gemaakt kan worden zorgt voor minder druk en gezelliger eten. Omdat ik ook nog eens 5 avonden per week alleen thuis ben met de kinderen zijn de avonden helemaal een uitdaging. Hoe zorg ik ervoor dat we toch gezond en gevarieerd eten terwijl er ook nog een baby is die borstvoeding moet krijgen?

Inhoudsopgave

Baby’s wil is wet

Ons dagritme veranderd per week. Momenteel krijgt onze man 5 voedingen per 24 uur. Hij pakt 4 voedingen tussen 9 uur in de ochtend en 6 uur in de avond wat betekent dat ik erg weinig tijd heb tussen de voedingen door. Gemiddeld slaapt hij een half uur tot 3 kwartier en dat is eigenlijk ook de tijd die ik heb om iets te doen. Of dat nou koken of de was doen is, ik moet die tijd voor mijn gevoel optimaal benutten. Het is dan ook serieus rennen en vliegen als hij eventjes slaapt. Mijn rustmomentjes zijn gewoon met hem als hij wakker is.

Lees ook: Mama staakt, de kinderen koken!

In de vriezer

Eerlijk is eerlijk : die vriezer is mijn grootste vriend momenteel. Als ik kook zijn het vaak dubbele porties waarvan dus de helft in de vriezer verdwijnt. Mocht het op de een of andere manier echt helemaal in de mist lopen dan is zo’n zelfgemaakte voedzame magnetronmaaltijd ontzettend makkelijk. En mochten we daar echt geen zin in hebben: af en toe een boterham als avondmaaltijd kan geen kwaad.

Koken maar!

Maandag: Dave is vandaag vrij en dan eten we gewoon vers en koken we rond de klok van 5 uur. Mocht baby-boy wakker worden dan kan Dave hem even uit bed halen of het koken overnemen. Ik zorg dat de aardappelen in de ochtend al geschild worden, dan hoef ik ze vanavond alleen maar op te zetten. Ik heb er wat extra geschild zodat ik die morgen kan opbakken.

Dinsdag: Dave moet vanavond werken. Ik leg Landon rond half 6 in bed en weet dat hij over ongeveer een half uurtje weer wakker is. De pannen heb ik al klaar gezet en ook de rest ligt binnen handbereik. Ik bak de aardappelen op, bak een visje en warm een pot erwtjes met wortelen op. Ik heb net de laatste hap op als onze vent weer wakker is. Af en toe is het een race tegen de klok. Het aanrecht staat vol met afwas, dat ruim ik straks wel op.

Woensdag: Dave is weer vrij dus we regelen het vrijwel hetzelfde als op maandag.

“De vriezer

is momenteel

mijn grootste vriend!”

Donderdag: Dave moet vanavond werken. In de ochtend maak ik een stamppot of macaroni. Meestal maak ik voldoende voor 3 keer eten. We hebben dan 1 portie voor vanavond, 1 portie voor in de koelkast en 1 portie voor in de vriezer. (Of eventueel 2 porties in de vriezer ) Zeker voor de weekenden vind ik dit erg makkelijk.

Vrijdag: Ook vanavond moet Dave werken. De kinderen en ik doen het lekker makkelijk en warmen het eten van gisteren op of halen iets uit de vriezer wat ik eerder heb ingevroren. Kijk, dan zijn die stamppotjes en bakjes macaroni ontzettend makkelijk.

Zaterdag : met Dave die aan het werk is en 2 kinderen die naar clubjes moeten is het rennen en vliegen. Op zaterdagen houden we het ook lekker makkelijk. We eten uit de vriezer of nog een restje van eergisteren. Mocht er niks liggen of hebben we zin in vette hap dan maak ik pizza of halen we frietjes. Geen poespas en geen bergen afwas op zaterdag voor mij!

Zondag: Dave is weer werken. In de ochtend maak ik boerenkoolsoep. Lekker voor de lunch en handig in de vriezer. In het artikel van afgelopen dinsdag zag je een foto van een gezellig bordje soep op het aanrecht. Hierboven zie je een foto van hoe mijn keuken er werkelijk uitzag. 😉 Aan de ene kant netjes opgeruimd voor de foto, aan de andere kant een waar slagveld. En dan te bedenken dat juist op dat moment Landon alweer wakker was. De rommel blijft dus even staan en ruim ik later op. Ook vandaag komt koken niet in mijn woordenboek voor. Meestal ga ik naar mijn moeder met de kinderen en kookt zij een lekkere voedzame maaltijd voor ons.

Hoe ziet jouw kook-schema eruit?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *