Boerenkoolsoep

Mocht je me al langer volgen dan weet je dat ik een echte soepfanaat ben. Champignonsoep, broccolisoep…heerlijk allemaal! Waar ik eerder heel veilig voor de meest bekende soepjes ging, durf ik nu ook af en toe iets anders te proberen. Een tijdje terug maakte ik al eens paprikasoep die mij ( en ook manlief en dochterlief ) bijzonder goed beviel. Met de komst van onze kleine baby-boy had ik weinig tijd om op mijn gemak in de keuken te gaan experimenteren maar gelukkig heb ik een lieve moeder die ons van lekkere soepjes wilde voorzien. Nu de rust weer een beetje is wedergekeerd en we een ritme hebben, besloot ik zelf weer de keuken in te gaan. Tijd om boerenkoolsoep te maken!

Wat heb je nodig?

  • Verse boerenkool ( ongeveer 200 a 300 gram per liter soep )
  • Spekblokjes
  • Bouillonblokjes ( groente )
  • Ui  ( 1 ui per liter soep )
  • Knoflook ( 1 teentje per liter soep )
  • Eventueel creme fraiche
  • Peper/zout naar smaak
boerenkoolsoep

Hoe maak je boerenkoolsoep?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik best veel boerenkool had. En dus uiteindelijk veel boerenkoolsoep. Waar ik normaal gesproken 2 liter soep maak, liep dit nu uit op 4 liter. Behoorlijk wat dus, maar dat kan dan weer mooi de vriezer in. Zo hebben we iets om aan te pakken. De boerenkool heb ik in stukjes gesneden en gewassen. De ui heb ik ook in grove stukken gesneden en ook de knoflook heb ik in stukjes gehakt. Het hoeft niet superfijn, je gaat er straks toch met de staafmixer doorheen.

De ui en de knoflook fruit je aan in een ruime pan. Na een paar minuutjes doe je de gesneden boerenkool erbij. Met kokend water en de bouillonblokjes maak je een bouillon die je hierbij giet. Ik ben dus uiteindelijk voor 4 liter soep gegaan. Laat dit even goed doorkoken voordat je er met de staafmixer doorheen gaat.

De spekblokjes kun je in een andere pan aanbakken en los verdelen over de soep nadat je hem in een kom of bord hebt gegoten. Ook de creme fraiche kun je dan toevoegen. Ook lekker met homemade, knapperige croutons natuurlijk. 🙂

Heb jij wel eens boerenkoolsoep gegeten?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *