Het rijbewijs: wat zijn de kosten en wie betaalt het?

Wat kosten rijlessen?

Onze oudste is inmiddels 16 en tegenwoordig betekent dat dat je rijbewijs in zicht komt. Waar we vroeger nog echt moesten wachten tot we 18 werden, mag je nu al beginnen met rijlessen nemen als je 16,5 jaar oud bent. Damiën telde de dagen af en kon niet wachten tot hij eindelijk aan zijn eerste les mocht beginnen. Maar wat kost zo`n rijbewijs tegenwoordig nog? En wie betaalt dat? Wij, als ouders zijnde of hij zelf?

Inhoudsopgave

Het rijbewijs halen vond ik onzin

Ik heb zelf nog rijlessen gehad in de guldentijd, het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, en toen was het rijbewijs al behoorlijk aan de prijzige kant. Om dat roze papiertje te kunnen krijgen moesten ouders (of kind) vaak diep in de buidel tasten maar het werd wel gedaan. Vlak voor mijn 18e vertelde mijn moeder mij dat ik mocht beginnen met rijlessen en dat mijn ouders alles zouden betalen. Ik vond het hele rijbewijs de grootste onzin en van mij hoefde het ook niet zo. Ik werkte in het centrum van Roermond, ik ging op stap in het centrum van Roermond en ik deed eigenlijk alles op de fiets. Een auto was helemaal niet handig voor mijn situatie dus dat rijbewijs hoefde ik niet te halen.

Mijn moeder dacht daar anders over: “nu hebben we het geld, nu kunnen we het betalen. We weten niet of we het over een paar jaar kunnen betalen als je het rijbewijs wel nodig hebt. En of je het zelf kunt betalen als je op jezelf woont.” Een beetje tegen mijn zin in besloot ik toch maar voor het rijbewijs te gaan: “Maar alleen als het een snelcursus is en ik er zo vanaf ben want ik vind het echt zonde van mijn tijd!” zei ik nog.

Wat waren de kosten voor een rijbewijs vroeger?

Mijn moeder vond een totaalpakket bij een lokale rijschool: 2500 gulden voor 35 rijlessen inclusief de aanvraag om af te rijden. Plus: als ik zou zakken dan zou een tweede aanvraag gratis zijn. De belofte van de rijschoolhouder was dat ik binnen 3 maanden mijn rijbewijs zou hebben. Doordat het enorm druk was met aanvragen heeft het uiteindelijk een maandje langer geduurd, maar in de zomer van 2000 had ik dan toch eindelijk dat roze papiertje in handen.

Nu, bijna 25 jaar later, ben ik blij dat mijn moeder doorgezet heeft en me dat rijbewijs heeft laten halen. Ik had het inderdaad zelf niet kunnen betalen toen ik eenmaal op mezelf woonde en, zeker in het begin, heb ik flink wat afgereden. Van Nederland naar Zuid-Frankrijk of Italië. Maar ook toen Damiën geboren was moesten we vaak naar het ziekenhuis in Maastricht, iets wat minder handig was geweest om met de trein te doen.

Lees ook: De rijbewijs keuring : Wat je moet weten en wat je kunt verwachten

Wat kost een rijbewijs nu?

Damiën is altijd gek geweest van auto`s. Al voor hij kon lopen kon hij met een glinstering in zijn ogen kijken naar al het moois dat hij op straat voorbij zag komen. Toen ik op zijn 11e een leuke aanbieding voorbij zag komen voor het tienerrijbewijs kon ik dat dan ook niet laten gaan.

Dat was ook het moment waarop hij zei: “Ik kan niet wachten tot ik mijn rijbewijs mag gaan halen!” En dat was ook het moment voor mij om eens verder te gaan onderzoeken wat nu eigenlijk precies de kosten waren hiervoor. Zo kwam ik erachter dat je met 16 jaar al je theorie mag gaan halen en met 16,5 jaar al mag starten met rijlessen. Gemiddeld kost een rijles je rond de €50 a €55 euro en dan moet je nog de kosten betalen voor de theorie en het examen. Dat gulden teken uit het jaar 2000 kon ik dus eigenlijk prima vervangen door een euroteken: het rijbewijs zou rond de €2500 gaan kosten.

Wie gaat er betalen?

€2500 is veel geld en aangezien we 3 kinderen hebben zou het dus gaan om 3 keer €2500. Geld dat we op dat moment niet hadden. Ik zei dus tegen Damiën: “Ik weet niet of we straks jouw rijbewijs kunnen betalen dus misschien moet je er zelf voor gaan sparen. Als we het wel kunnen betalen, dan heb je geluk want dan heb je een mooie zakcent gespaard. En als we het niet kunnen betalen, dan kun je wel starten met lessen.”

Hij vond het prima. We openden een doelspaarpotje op zijn rekening en stelden als doel een bedrag van €2000. Daar zou hij in elk geval al een heel eind mee kunnen komen. Vanaf zijn 11e spaarde hij zakgeld en verjaardagsgeld, vanaf zijn 13e ging de helft van zijn inkomsten van de krantenwijk in het potje en vanaf zijn 15e ging de helft van de inkomsten van zijn weekendbaantje richting het rijbewijs. Hij was heel gedreven om die €2000 voor zijn 16e bij elkaar te krijgen.

Ondanks dat we geen hele grote bedragen konden bijdragen, besloten we toch om ook maandelijks wat geld op zijn bankrekening te storten voor het rijbewijs. Maandelijks krijgt hij €10 vanaf zijn 13e verjaardag. En dat lijkt niet veel, maar over 4 jaar gezien is het toch bijna €500. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

De eerste rijles

Inmiddels is hij 16,5 jaar oud. Hij heeft zijn €2000 bij elkaar gespaard en is daar hartstikke trots op. En dat mag ook, hij heeft er keihard voor gewerkt! Hij is onlangs gestart met zijn eerste rijles en hij glunderde van oor tot oor. Beloftes heeft hij al gemaakt richting zijn kleine broertje: “En als ik dan mijn rijbewijs heb, dan neem ik jou mee naar de McDonalds!”

Weet jij nog wat de rijbewijs kosten waren toen jij rijlessen had?

Afbeelding van bobtheskater via Pixabay

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *