Het hebben van een rijbewijs is voor veel mensen een essentieel onderdeel van hun dagelijks leven. Ze hebben het nodig om naar hun werk te rijden, de kinderen naar school te brengen of het bezoeken van vrienden en familie: zonder rijbewijs wordt alles lastiger. Maar wat gebeurt er als je een bepaalde leeftijd bereikt of last hebt van bepaalde medische klachten? Dan kan het zijn dat je (opnieuw) gekeurd moet worden voordat je je rijbewijs kunt aanvragen of verlengen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de rijbewijs keuring.
Inhoudsopgave
Waarom een rijbewijs keuring?
Er zijn een aantal redenen waarom je opnieuw gekeurd moet worden voordat je je rijbewijs kunt verlengen. De belangrijkste reden is leeftijd. Wanneer je 75 jaar of ouder bent, moet je bijvoorbeeld elke vijf jaar gekeurd worden. Dit is om te bepalen of je nog wel veilig genoeg auto kunt rijden. Maar ook als je last hebt van bepaalde medische klachten, kun je een rijbewijs keuring krijgen. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, epilepsie of een hart- of longaandoening. In zulke gevallen wil het CBR er zeker van zijn dat je nog in staat bent om veilig achter het stuur te zitten.
Ik vertelde onlangs al in een artikel dat onze oudste zoon inmiddels 16,5 jaar oud is en heel graag zijn rijbewijs wilde halen. De rijbewijs kosten zijn behoorlijk aan de hoge kant, maar hij heeft jaren gespaard om zijn doelbedrag bij elkaar te krijgen. Ik heb hem al direct verteld dat er extra kosten bij konden komen vanwege een rijbewijs keuring. Die zou hij waarschijnlijk wel moeten ondergaan omdat hij spina bifida occulta, tethered cord syndroom en syringomyelie heeft. Gelukkig gaat het momenteel heel goed met hem en heeft hij nauwelijks klachten, toch kom je niet onder zo`n keuring uit.
Een gezondheidsverklaring aanvragen
Met de kinderarts hebben we overlegd: wat moeten we doen voor Damiën kan starten met rijlessen? Zijn antwoord was duidelijk: omdat Damiën een neurologische aandoening heeft moet hij een gezondheidsverklaring aanvragen op de website van het CBR.
Eenmaal thuis zijn we er direct mee aan de slag gegaan. Je hebt DigiD nodig om deze verklaring te kunnen invullen. Online kun je ook al van tevoren de vragen bekijken. Daardoor wist ik eigenlijk al direct dat er meer informatie gevraagd zou gaan worden door het CBR. We konden namelijk wel invullen dat Damiën een neurologische aandoening heeft, maar niet precies welke.
Het invullen van de verklaring doe je digitaal. Damiën moest €41 betalen hiervoor. Het werkt hartstikke eenvoudig en is in ongeveer een kwartiertje gedaan. Daarna is het afwachten, dit kan enkele weken duren. Je krijgt dan vanzelf een mailtje waarin staat of de gezondheidsverklaring is goedgekeurd, of het CBR meer informatie nodig heeft of dat je naar een arts moet voor onderzoek. Bij de laatste 2 kunnen extra kosten zijn die je zelf moet betalen.
De uitslag van de gezondheidsverklaring
Het was zeker even spannend voor onze 16-jarige. Uiteindelijk duurde het een kleine 3 weken voor het verlossende antwoord kwam: er was meer informatie nodig over zijn functioneren. Hij was zichtbaar teleurgesteld, maar ik heb hem gezegd dat dit ook was wat we verwacht hadden. Damiën moest naar een arts, dit mocht een huisarts zijn, waar gekeken moest worden hoe de functies waren van zijn armen en benen.
Zoals gezegd gaat het momenteel heel goed met Damiën en dat was ook wat de arts, na lichamelijk onderzoek, verklaarde. Hij stuurde zijn bevindingen digitaal in, wat natuurlijk een stuk sneller werkt dan opsturen. Ook de uitslag hiervan kon weer enkele weken op zich laten wachten. In Damiën zijn geval duurde het bijna 4 weken. De uitslag was dat hij gewoon mocht autorijden en zijn rijbewijs mocht halen. Opluchting bij hem natuurlijk!
De rijbewijs keuring zelf
Nu is Damiën dus gezien geworden door een huisarts, maar het kan ook zijn dat je echt op medische keuring moet bij een specialist en dat deze de papieren moet invullen. Het kan zijn dat je dit vervelend vindt, maar de rijbewijs keuring is natuurlijk bedoeld om vast te stellen of je nog wel veilig kunt rijden.
Tijdens de keuring wordt gekeken naar je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De keuring wordt meestal uitgevoerd door een arts die gespecialiseerd is in keuringen voor het CBR. De arts zal onder andere je bloeddruk meten, je ogen testen en vragen stellen over je medische achtergrond. Ook kan er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden en wordt er gekeken naar je reactievermogen. De keuring kan een half uur tot een uur duren.
Voorbereiding op de rijbewijs keuring
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden op de keuring. Ten eerste is het belangrijk om alle benodigde papieren mee te nemen, zoals je rijbewijs, een recente medische verklaring van je huisarts en eventuele medicijnen die je gebruikt. Ook is het verstandig om op tijd te komen, zodat je rustig kunt acclimatiseren en niet gestrest aan de keuring begint.
De resultaten
Na de keuring stelt de arts een rapport op dat naar het CBR wordt gestuurd. Het CBR zal deze rapportage beoordelen en bepalen of je nog in staat bent om veilig te rijden. Als dat het geval is, krijg je een nieuw rijbewijs dat geldig is voor bepaalde tijd, afhankelijk van je leeftijd en/of gezondheid. Als het CBR twijfelt aan je rijgeschiktheid, kan het zijn dat je aanvullende onderzoeken moet doen of zelfs een rijtest moet afleggen. In het uiterste geval kan het CBR besluiten om je rijbewijs niet te verlengen.
Conclusie
De rijbewijs keuring is misschien niet het leukste wat er is, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat alleen mensen die nog veilig kunnen rijden de weg opgaan. Als je van plan bent om je rijbewijs te gaan halen of verlengen, houd er dan rekening mee dat het enkele weken tot maanden duurt voordat je een eventuele goedkeuring van het CBR in handen hebt. In ons geval duurde het bijna 2 maanden, maar mocht het nodig zijn dat je een afspraak met een specialist moet maken dan kan het nog veel langer duren. Begin dus ruim op tijd met een aanvraag, zeker als je een rijbewijs nodig hebt voor je werk! Houd ook rekening met extra kosten die je moet maken voor zo`n keuring.
Heb je nog vragen over de keuring dan kun je natuurlijk altijd terecht bij het CBR of je huisarts.