Hij slaapt door

Elk kind is anders en elk kind ontwikkeld zich op zijn eigen unieke manier. En dat is prima. Maar dat wil niet zeggen dat je er als ouders zijnde niet af en toe hartstikke gek en onzeker van wordt. Zeker met dat doorslapen hebben wij behoorlijk gezeten. Meneer is nu bijna 20 maanden en nu kan ik eindelijk roepen: Hij slaapt door!

Inhoudsopgave

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Nou ja, hij slaapt 5 van de 7 nachten door, maar daar voel ik me al gezegend bij. Onze oudste was een makkelijke, die sliep na 6 weken de nachten door. Hij sliep dan van een uur of 11 in de avond tot een uur of 8 in de ochtend. Heerlijk voor mij dus, want zo kwam ik ook aan mijn rust toe. Onze dochter was een ander verhaal. Pas na 5 maanden besloot ze de nachten door te slapen. Tot een uur of 7 in de ochtend, maar dat was prima. Het was in elk geval geen gebroken nacht meer.

Onze jongste was dus een heel ander verhaal want die slaapt sinds een weekje of 3 de nachten door. Ik dacht eerst nog dat het een fase was, maar het lijkt toch blijvend te zijn. Wist je trouwens dat ‘doorslapen’ betekent dat je baby minimaal 6 uur achter elkaar slaapt? En nee, dat deed die van mij dus niet.

Baby`s slapen die 6 uur aan een stuk meestal rond de 3 maanden. Vanaf dat ze een maand of 6 zijn gaan ze iets langer slapen. Als ze dan rond 23 uur in de avond een voeding krijgen kunnen ze daar tot een uur of 7 in de ochtend mee doen. Uitzonderingen daargelaten.

Falen als moeder

Als moeder zijnde vroeg ik me dus af wat ik fout deed, waarom mijn kind nog niet de nachten doorsliep. Was ik te veel met hem bezig overdag? Of juist niet genoeg? Mistte hij me misschien in de nachten? Was mijn borstvoeding niet voldoende? Het voelde toch een beetje als falen. Met een derde zou je denken dat ik wel wist hoe het moest.

Ik begon het anders te bekijken. Mijn baby, mijn kindje was onzeker. Hij was van een veilige buik bij zijn mama zo de wijde wereld in geschopt. Sommige kinderen kunnen daar makkelijker mee omgaan dan anderen. En babyboy en ik waren net Winnie de Poeh en de honingpot. Onafscheidelijk. Hij was, zeker in het begin, alleen maar rustig en stil als hij bij mij lag. En heel stiekem vond ik het heerlijk om zo te toedelen met mijn baby en de boel de boel te laten. Het waren echt de reacties van anderen die me erg onzeker maakten.

Wanneer krijgt een baby zijn eerste hapjes?

Kijk, dat lijkt een rare vraag als het om doorslapen gaat, maar in ons geval was het een keerpunt. Onze jongste sliep namelijk de nachten door toen hij 8 weken oud was. Rond 23 uur haalde ik hem uit bed en kreeg hij een voeding. Als om 7 uur de wekker ging omdat de oudsten naar school moesten, werd hij wakker.

Vanaf 4 maanden mogen baby`s een hapje krijgen. Meestal begin je dan met gepureerde wortel of iets dergelijks. Onze oudste vond het helemaal niks, maar at het wel. Onze middelste was een te vroeg geboren baby. Het advies was dan ook om later te beginnen met vaste voeding. De tijd dat ze te vroeg was moest je er dan bij tellen. Ze was een maand te vroeg geboren, dus we begonnen pas met hapjes toen ze 5 maanden oud was.

Onze jongste vond die hapjes met zijn 4 maanden maar helemaal niks. En dus besloot ik lekker te wachten. Officieel gezien is 6 maanden alleen ( borst) voeding zelfs het beste en dat lukte prima bij ons. Toen hij 5 maanden oud was, zag ik hem wel nieuwsgierig kijken naar ons en dus besloot ik het toch maar weer eens te proberen met die hapjes. Dit keer ging het er wel goed in. Maar toen was het ook afgelopen met mijn nachtrust…

Lees ook: Hoe lang laat jij je baby huilen?

Gebroken nachten

Vanaf zijn 5e maand zat ik dus weer te kijken met gebroken nachten. Ik legde hem er rond 7 uur in en dan sliep hij tot een uur of 12 ( niet eens die 6 uur achter elkaar dus ) Vervolgens was hij ergens tussen 3 en 4 wakker en dan tussen 6 en 7 in de ochtend. Fijn. Geen slaap voor mama meer.

Uiteindelijk besloot ik hem rond 22.30 uur uit bed te halen voor zijn laatste voeding, maar daar deed hij het ook niet heel fantastisch op. Hij sliep dan evengoed tot een uur of 3/4 en was dan weer rond 7 uur wakker. Op een bepaald ogenblik raak je er wel aan gewend, dus ik liet het maar gaan. Er zou vast en zeker een dag komen waarop hij wel zou doorslapen.

En inderdaad. Toen we op vakantie naar Mallorca gingen sliep meneer de nachten door. Rond 22 uur ging hij naar bed en dan sliep hij tot 8 uur in de ochtend. De middagen sliep hij van 13 tot 17 uur. Eenmaal thuis was hij de nachten weer wakker….

Ook ons weekendje weg werd beloond met een goede nachtrust. Meneer sliep weer van een uur of 10 in de avond tot een uur of 8 in de ochtend. Ik opperde nog dat ik wel op vakantie zou gaan als ik eens een paar goede nachten wilde hebben. Blijkbaar hoorde dreumes dat want eenmaal thuis bleef hij de nachten doorslapen. Af en toe is hij nog wakker, meestal tussen 5 en 6 in de ochtend. Ik pak hem dan even bij me, geef hem een paar minuutjes de borst en hij slaapt zo weer verder.

Wanneer sliepen de kinderen bij jou door?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *