Hoe bespaar je geld: 10 tips die weinig investering nodig hebben

geld besparen

Hoe bespaar je geld? Dat is een vraag die ons in deze dure tijden echt bezig lijkt te houden. Alles lijkt maar duurder te worden: de boodschappen, de energierekening, de benzine, de uitjes. Maar de lonen stijgen niet mee. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je kunt besparen. In dit artikel geef ik je 10 tips waarmee je geld kunt besparen zonder dat je daar een hele grote investering voor hoeft te doen.

Inhoudsopgave

Hoe bespaar je geld?

Om geld te kunnen besparen is het in eerste instantie noodzakelijk om inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven. Zo weet je ook waar je op zou kunnen besparen of op zou willen besparen. Doordat veel mensen niet budgetteren weten ze niet hoe hoog hun maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. Hoe saai en burgerlijk het dan ook klinkt: budgetteren is echt enorm belangrijk.

Investeren om te kunnen besparen

Zoals ik al schreef geef ik je in dit artikel 10 tips om te kunnen besparen zonder dat je daar een hele grote investering voor hoeft te doen. Toch wil ik ook een aantal bespaartips meegeven die maandelijks direct veel geld kunnen schelen, maar daar moet je dus wel een grotere investering voor doen.

  • Denk aan spouwmuurisolatie: die kan je enkele tientallen euro`s per maand schelen. Een paar jaar geleden hebben wij spouwmuurisolatie laten zetten. In dit artikel vertel ik je wat spouwmuurisolatie ons maandelijks oplevert.
  • Zonnepanelen: we hebben ze zelf nog niet (vanwege die hoge investering) maar van vrienden en kennissen om ons heen hoor ik dat het ze best wat geld scheelt.
  • Dakisolatie: ook hier kunnen we best nog wel wat geld mee besparen. Ongeveer 40% van de warmte gaat namelijk verloren via je dak. Maar ook hier weer: je moet er wel de financiële mogelijkheid voor hebben.
  • Doe de (of 1 van de 2) auto de deur uit. Het scheelt geld voor onderhoud, wegenbelasting, verzekering en benzine. Koop in plaats daarvan een (elektrische) scooter of een goede fiets. Ook hier heb je natuurlijk kosten aan, maar die zijn lager dan de kosten voor een auto.

Hoe bespaar je geld met weinig investering?

Bovenstaande tips zijn natuurlijk weinig interessant als je in een huurwoning woont. Dan is het aan de woningbouwvereniging om iets aan je huis te doen. Hebben ze dit nog niet gedaan, dan kun je altijd even informeren of ze dit op korte termijn van plan zijn en wat het jou gaat kosten aan huurverhoging. Met onderstaande tips kun je wel snel wat geld besparen zonder hoge investeringen en zonder hulp van de woningbouwvereniging.

Kleine opmerking vooraf: het zijn geen hele hoge bedragen die je maandelijks bespaart per tip. Kies je ervoor om alle tips uit te voeren, dan kun je natuurlijk wel honderden euro`s per jaar besparen.

Tip 1: Hoe bespaar je geld door korter te douchen?

Het lijkt een open deur, maar korter douchen kan je veel geld schelen. Vijf minuten douchen kost je ongeveer 0,2 m3 gas. (bron) Stel dat je elke dag 20 minuten onder de douche staat dan is dit dus 0,8 m3 per dag. Met de huidige gemiddelde gasprijs van €2,66 per m3 kost een douchebeurt je dan €2,13. Stel nou dat je elke dag 5 minuten korter gaat douchen, dus in plaats van 20 minuten maar 15 minuten. Dan bespaar je per dag 0,2m3 gas, oftewel €0,53 Reken dit door naar een volledige maand, dan bespaar je maandelijks per persoon 6 m3 gas. Oftewel: 6x €2,66 = €15,96.

Vind je het lastig om de tijd bij te houden tijdens het douchen? Kijk dan eens of deze douchetimer wellicht iets voor je is.

Tip 2 : Kleed je warmer aan

Vooral in de wintermaanden zijn we geneigd de thermometer naar een hoge temperatuur te slingeren. Maar wist je dat je jaarlijks veel geld kunt besparen door de verwarming 1 graad lager te zetten? Als je de verwarming normaal gesproken op 20 graden hebt staan en je zet hem nu overdag op 19 graden, dan scheelt je dat ongeveer 120 m3 gas per jaar. Met de huidige prijzen is dit een besparing van ruim €300.

Vind je die ene graad toch net te koud maar wil je wel graag besparen op je stookkosten? Kies er dan voor om overdag een lekker warm vest aan te trekken. In de avonduren kun je met deze lekkere warme deken op de bank ploffen.

Tip 3: Nog koud? Kruik erbij!

Ik weet nog dat ik vroeger vaak bij mijn oma ging slapen. Daar kreeg ik vaak een kruik mee naar bed in de wintermaanden. De verwarming stond namelijk uit op de slaapkamers dus daar was het nogal frisjes. Ik vind de kruik nog steeds de charme van vroeger hebben. En aangezien ik een behoorlijke koukleum ben kruip ik lekker op de bank in mijn dikke pyjama, mijn fleecedekentje en een kruik. Deze kruik blijft ook nog lekker lang warm zo onder de deken. Meestal vul ik hem rond 9 uur in de avond en neem ik hem ook nog mee naar bed. Hij is dan nog lekker warm en daardoor is mijn bed ook niet zo koud.

Mijn moeder besloot niet te gaan voor de kruik maar voor een elektrische deken. Een iets grotere investering, maar het zorgde ervoor dat ze de verwarming 2 graden lager kon zetten. Ze heeft hem te kort om precies te kunnen zeggen wat het haar op jaarbasis scheelt, maar als je de berekening van tip 2 aanhoudt, zou het haar zo`n €600 per jaar kunnen schelen aan gas. Daarentegen verbruikt deze deken wel stroom, maar dat is een stuk minder aan kosten dan de kosten voor het gas.

Tip 4: Een thermoskan voor koffie en thee

Ik ben een echte theeleut en drink gemiddeld een kop of 10 per dag. Voor elke kop thee zet ik de waterkoker aan. Het is snel, gemakkelijk en ik heb warme thee. Een beetje googlen leerde me dat het aanzetten van die waterkoker 3 cent per keer kost. Geen geld, zou je denken, dus besparen hierop is amper de moeite. Maar het kost me dus 30 cent per dag, oftewel zo`n €110 per jaar.

Wat als ik het water in een thermoskannetje zou doen? Ik besloot een kleine thermoskan te gebruiken, ongeveer zoals deze, en te kijken hoe vaak ik de waterkoker nog gebruikte per dag. Ik kook nu water, maak mijn kopje thee en vul de thermoskan met heet water om vervolgens van daaruit nieuwe thee te maken. (Ik heb ook thee in de thermoskan gedaan, maar dat werd er niet lekkerder op, vandaar dat ik besloot de thermoskan te vullen met heet water.) Nu zet ik de waterkoker nog maar een keer of 3 per dag aan. Dit scheelt dus 7 x €0,03 = €0,21 per dag. Op jaarbasis is dit zo`n €75.

Ook het warmhoudplaatje van het koffiezetapparaat kost veel stroom. Als je een pot koffie hebt gezet, dan kun je de koffie dus ook prima in een thermoskan gieten om zo wat geld te besparen op jaarbasis.

Tip 5: Hoe bespaar je geld op je boodschappen?

De prijzen van de boodschappen zijn schrikbarend hoog op dit moment. Veel producten zijn zelfs verdubbeld in prijs. Een manier om deze kosten een beetje binnen de perken te houden is gebruik maken van Too Good To Go. Dit is een app die gratis te downloaden is en is ontstaan om voedselverspilling tegen te gaan. Ondanks dat de app niet in het leven is geroepen om geld te besparen op boodschappen, scheelt het ons echt duizenden euro`s per jaar. Je moet wel vaak creatief weten om te gaan met de producten die je krijgt (want je krijgt een verrassingspakket) maar als je hier plezier aan beleeft dan is het prima.

Een andere manier om de boodschappenkosten wat te drukken is je eigen moestuin aanleggen. Zeker in de zomermaanden kun je op deze manier groenten en fruit kweken en daarmee wat geld besparen. Op je aanrecht kun je oesterzwammen kweken op je eigen koffiedik, ook erg leuk!

Tip 6 Sluipverbruik tegengaan

Sluipverbruik is het gebruiken van elektriciteit zonder dat je daar voordeel bij hebt. Denk aan de tv, de computer of de spelcomputer die op standby staan. Of de stekkers die in je stopcontact zitten zonder dat je een telefoon aan het opladen bent. Allemaal dat sluipverbruik kost je jaarlijks geld. Het ene apparaat maar een euro, het andere met gemak €35. Schakel dus alle apparaten volledig uit, bijvoorbeeld door het gebruiken van een stekkerdoos met schakelaar, en je bespaart op deze manier enkele tientallen euro`s op jaarbasis.

Tip 7 Plaats radiatorfolie

Radiatorfolie kan je jaarlijks tussen de €40 en €100 besparen, afhankelijk van hoe je huis geïsoleerd is. (bron) Radiatorfolie bevestig je aan de achterzijde van je radiator en daardoor blijft de warmte meer binnen dan dat het via de buitenmuren weg gaat. Omdat je het aan de achterzijde van je radiator bevestigd zie je het dus ook niet.

Tip 8 Gebruik tochtstrips voor kieren bij ramen en deuren

Veel van de warme lucht verdwijnt uit je huis door kieren en gaten rondom deuren en ramen. Een hele eenvoudige oplossing waar je weinig voor hoeft te investeren zijn tochtstrips. Deze plaats je bijvoorbeeld bij je voordeur, je ramen en je brievenbus. Volgens dit artikel scheelt het je honderden euro`s per jaar als je al die gaten en kieren dichtmaakt met tochtstrips. Het is een iets ouder artikel, dus met de huidige gasprijzen zou het nog veel meer moeten schelen.

Tip 9 Eten laten doorgaren in gekookt water

Ik zag deze tip voorbij komen op facebook: als je aardappelen of groenten kookt, zet het gas dan uit op het moment dat het water kookt. De aardappelen en groenten garen evengoed gewoon door dankzij het warme water, echter scheelt het je 20 minuten aan gas. Het levert je niet gigantisch veel op in een heel jaar aangezien koken op gas gemiddeld €50 per jaar kost, maar: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. 😉

Tip 10 Vaker de fiets pakken/gaan lopen ipv de auto

Ook de benzineprijzen rijzen de pan uit dit jaar. Hoe bespaar je geld op benzinekosten? Heel eenvoudig door de auto vaker te laten staan als je niet zo ver weg hoeft. Ook kun je ervoor kiezen om in Duitsland of België te gaan tanken mocht je aan de grens wonen.

Heb je zelf nog leuke tips? Deel ze dan zeker in de reacties!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *