Besparen op boodschappen: 10 tips hoe je dit kunt doen!

geld besparen

Ik ben nu een half jaar bezig op YouTube met het vastleggen van mijn manier van boodschappen doen. Een manier waarop we flink besparen op boodschappen. Ruim 50%. En daar kun je heel veel andere leuke dingen mee doen. In dit artikel laat ik je weten wat we het laatste half jaar maandelijks hebben uitgegeven aan de boodschappen. Ook deel ik andere tips om te kunnen besparen op je boodschappen.

Inhoudsopgave

Wat zijn gemiddelde uitgaven?

In dit artikel vertelde ik je al dat we via het Nibud hadden uitgerekend dat een gezin van onze samenstelling (2 volwassenen en 3 kinderen in de leeftijden 13, 10 en 3 jaar oud) minimaal €556, 50 kwijt is aan voeding elke maand. Ik bekeek dat bedrag met onze uitgaven in de 9 maanden daarvoor aangezien ik het eigenlijk bizar hoog vond. Maar het bleek wel te kloppen. We gaven gemiddeld tussen de €500 en €550 per maand uit en daar kochten we niet eens hele gekke dingen voor.

Wat als we eens zouden proberen om dat bedrag te halveren? Kun je met een gezin van 5 tegenwoordig nog goede, gezonde en gevarieerde voeding kopen voor zo`n €250 a €300 per maand? Ik zeg volmondig Ja, maar veel mensen vinden het bizar. Hoe dan?? Hoe kun je besparen op boodschappen?

Ik laat je zien hoe we besparen op boodschappen

Zien is geloven. Ik kreeg namelijk vaak te horen dat het absoluut niet kon om voor dat bedrag boodschappen te doen. Dus besloot ik het te laten zien. Op mijn YouTube kanaal ben ik een challenge gestart. Konden wij voor €250 boodschappen doen elke maand? De bedoeling was dat ik het een maandje zou laten zien, echter zijn we inmiddels een half jaar verder. Ik heb nog steeds plezier in het maken van de video`s, krijg leuke tips voor gerechten en ook hele lieve complimentjes!

Elke video deel ik dus ook onze uitgaven. En zo kan ik laten zien dat je voor een laag bedrag boodschappen kunt doen. Niet 1 maandje, dat zou appeltje-eitje zijn. Nee, ik heb laten zien dat het maanden achter elkaar kan.

Dit gaven we namelijk uit:

– Maand 1: €256
– Maand 2: €296
– Maand 3: €248,34
– Maand 4: €245,95
– Maand 5: €338,17 (onbewust toch een beetje gaan hamsteren ivm de corona maatregelen….)
– Maand 6: €314,31

In totaal gaven wij in een half jaar tijd €1698,77 uit aan voeding, wat neerkomt op €65 per week. En dat is bijna de helft van wat we normaal gesproken zouden uitgeven (namelijk 6x€550 per maand= €3300 )

Hoe dan?

Het is geen rocket science, het is gewoon creatief omgaan met de producten die je in huis hebt. Iedereen kan flink besparen op boodschappen, het kost je misschien alleen een klein beetje meer tijd, zeker in het begin.

Ik koop per maand een aantal Too Good To Go pakketten. Voor degenen die niet weten wat het is: Too Good To Go is een app die je gratis kunt downloaden op je telefoon. Als je hem opent zie je welke bedrijven (supermarkten, bakkers, restaurants, hotels, enz) in jouw omgeving meedoen met Too Good To Go. Je kunt hier een soort verrassingspakketten kopen voor een laag bedrag, meestal €5. Je krijgt dan een tas vol producten met een waarde die minimaal 3 keer zo hoog ligt, dus €15. Hier lees je precies hoe het werkt, compleet met screenshots.

Houdbaarheidsdatum

De producten in deze tas zouden normaal gesproken weggegooid worden vanwege de houdbaarheidsdatum. De houdbaarheidsdatum ligt meestal op de dag van aankoop. Koop je op 15 mei een tas bij de supermarkt, dan heb je producten in de tas met de datum van 15 mei: yoghurt, vlees, vis, kaas, brood, aardappeltjes en ga zo maar door. Je weet van tevoren niet wat er in zit.

De producten zouden eigenlijk door de supermarkt weggegooid worden vanwege die houdbaarheidsdatum, maar er is niks mee. Je kunt het nog prima invriezen of nog een paar dagen gebruiken. Ik eet nu ruim een jaar producten die over de houdbaarheidsdatum zijn en ik ben er nog nooit ziek van geworden. 😉 Voedsel kent geen cijfertjes op verpakkingen.

Maar goed: Ik koop dus bijvoorbeeld zo`n tas bij de supermarkt en kijk wat er in zit. Soms kun je een echte maaltijd maken van vlees, groenten en aardappels. Soms kan dat niet. Producten die ik niet gebruik de dag na aankoop, gaan eigenlijk altijd de vriezer in. En het is creatief zijn. Soms krijg je dingen die je niet echt lekker vindt. Heel veel kwark bijvoorbeeld. Maar daar maakte ik lekker kwarkbolletjes van en dat is wel erg lekker.

De inhoud van een groenten en fruit pakket voor €4,99

Besparen op boodschappen en tegelijkertijd voedselverspilling tegen gaan

Too Good To Go is in het leven geroepen om voedselverspilling bij de verkoper tegen te gaan. Maar ik vind dat we dan ook als consument zijnde door moeten gaan en voedselverspilling thuis tegen moeten gaan. Ik gooi dus eigenlijk niks meer weg. Als er maar 1 portie macaroni over is, dan gaat deze gewoon de vriezer in. Eens in de twee weken ofzo hebben we dan kliekjesdag: iedereen kan dan een bakje uit de vriezer halen waar hij zin in heeft. De een neemt macaroni, de ander trekt een soepje uit de vriezer, weer een ander zit aan de stamppot. Een soort lopend buffet vanuit je vriezer. 😉

Gemiddeld koop ik 3 a 4 Too Good To Go pakketten per week: bij de bakker een broodpakket, ik ga een groente- en fruitpakket ophalen en ik haal 1 a 2 pakketten bij de supermarkt. Dat is mijn basis. Ik kijk wat ik wil en kan maken met de producten die ik heb en vervolgens ga ik naar de supermarkt om aanvullende boodschappen te doen. Zo kan ik voor gemiddeld €65 per week mijn boodschappen doen.

Het meeste geld gaat trouwens in de lang houdbare producten zitten: melk, pasta`s, zoet beleg, producten voor in de frituurpan en ga zo maar door.

Ik zou het leuk vinden als je mij gaat volgen op mijn YouTube kanaal. Zo kun je zien en ervaren hoe ik de boodschappen doe. Met het geld dat je zelf bespaart op de boodschappen kun je weer andere dingen doen. Spouwmuurisolatie nemen bijvoorbeeld. Bespaar je ook nog op de energiekosten. 😉

10 tips om te besparen op boodschappen

Too good to go pakketten kopen is 1 manier van besparen op je boodschappen. Maar er zijn nog meer tips. Hier vind je mijn lijstje. En mocht je willen aanvullen, dan deel zeker je tips in de reacties hier beneden!

  • Too good to go pakketten kopen
  • Een weekmenu maken.
  • Wekelijks je boodschappen doen: zo beperk je impulsaankopen
  • Bij de Jumbo en Lidl vind je budgetbakken. Hier kun je producten kopen met een beperkte houdbaarheidsdatum vanaf €0,25.
  • Bij andere supermarkten worden gebruik gemaakt van 30% of 35% kortingsstickers.
  • Heb je een boer in je omgeving zitten? Vaak bieden ze versproducten goedkoper aan dan in de supermarkt.
  • Maaltijdpakketten of zakjes voorgesneden groenten zijn vaak duurder. Snijd je groenten zelf en koop zelf de ingrediënten in plaats van een maaltijdpakket.
  • Eet minder vlees, dit is vaak het duurste van de maaltijd. Vlees kun je prima weglaten in soepen en bijvoorbeeld macaroni of bami.
  • Groenten uit de vriezer in de supermarkt is vaak goedkoper dan vers, zeker als je buiten het seizoen koopt.
  • Check de kiloprijs: een grote verpakking is vaak goedkoper dan een kleine verpakking. Let er wel op dat je het niet hoeft weg te gooien want dat is weer voedselverspilling.
besparen op boodschappen

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *