Hoe mijn Pinterest groeide

Pinterest. Het schijnt dat bloggers hier echt massa`s bezoekers uit kunnen halen voor hun blog. Ik heb Pinterest lang aan de kant geschoven. Enerzijds omdat ik niet zo goed wist hoe ik het moest inzetten voor mijn blog, anderzijds omdat ik het idee had dat het me voornamelijk veel tijd zou kosten. En toch, met hele eenvoudige aanpassingen groeide het aantal kijkers op mijn Pinterest account. En daarmee ook de bezoekers naar mijn website vanuit Pinterest. Hoe mijn Pinterest groeide en wat het me opleverde vertel ik je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Hoe ik begon

Ik had al langere tijd een Pinterest account maar deed er dus weinig mee. Ja, dingen pinnen die ik interessant vond en die ik misschien ooit eens uit wilde proberen. In juni ging ik naar het kennisevent Blogger By Nature en daar was een Pinterest-workshop. Ik heb me er niet voor ingeschreven, maar ik hoorde achteraf wel dat het erg interessant was geweest. En ook de gesprekken in de dagen/weken daarna in verschillende bloggers-facebook groepen gingen over Pinterest en hoe je dit moest gebruiken.

In het begin deed ik weinig moeite. Ik besloot iets meer te gaan pinnen en er toch wel dagelijks mee bezig te zijn. Maar ja, het was zomer, het was lekker weer en ik was veel buiten en weinig bezig met mijn website en social media kanalen. ( Alhoewel Pinterest niet echt een social media kanaal is maar meer een zoekmachine…)

Wel besloot ik eens bij te houden wat er gebeurde op mijn account met dat ‘iets vaker pinnen’ En dit waren de resultaten.

 • 5 Juni 2018: 980 kijkers
 • 5 Juli 2018 : 3200 kijkers
 • En op 5 augustus 2018 : 4800 kijkers

Gemiddeld kreeg ik in deze periode 1 a 2 bezoekers vanuit Pinterest naar mijn website. Je begrijpt dat deze relatief snelle stijging van kijkers op mijn account naar meer smaakte. Wat als ik echt iets met Pinterest zou doen? En wat als ik er echt meer tijd in zou steken? Wat zou er dan gebeuren? Ik besloot de proef op de som te nemen.

Pinterest-strategie

Meer bezoekers naar je website vanuit Pinterest

Ik bekeek YouTube video`s, las artikelen, deed actiever mee in de Pinterest Facebook-groep en haalde daar uit wat ik belangrijk vond. Pinterest en alles daar omheen is GROOT! Er is veel wat je te weten kunt komen en er zijn echte strategieën. Om groot te worden met Pinterest heb je tijd nodig, veel tijd. Of geld, want met een programma zoals Tailwind kun je veel van tevoren inplannen. Helaas is Tailwind best aan de prijs en zo besloot ik het zonder Tailwind te doen.

Ik besloot mijn eigen strategie te volgen:

 • Volgens een bepaalde strategie die ik tegenkwam zou het zich lonen om veel mensen te volgen aangezien mensen je weer zouden terug volgen. Ik besloot dus op zoek te gaan naar accounts die passen bij mij/mijn blog en volgde mensen. Daardoor gingen sommige mensen me inderdaad weer terug volgen. Overigens ging dat laatste niet zo hard. In de eerste week besloot ik zo`n 300 accounts te volgen. En in die week waren er 15 mensen die mij gingen volgen. De weken daarna volgde ik vrijwel niemand meer uit mezelf maar ik kreeg er wel zo`n 120 volgers bij.
 • Ik ging veel pinnen, op verschillende momenten per dag. In totaal pinde ik 20 tot 50 pins op verschillende borden van mij. Dat deed ik op ‘nutteloze’ momenten. Op de wc, in de rij bij de supermarkt, in de wachtkamer van de huisarts en ga zo maar door. Het waren allemaal artikelen van anderen, dus geen artikelen van mijn eigen website.
 • Ik maakte mijn eigen pins. Eerder gebruikte ik gewoon een foto vanuit mijn artikel maar ik had dus gelezen dat speciale pins ( zoals hierboven ) die je gemaakt had voor Pinterest veel interessanter waren. En dat klopte.
 • Ik werd lid van groepsborden. Op deze manier kon ik mijn eigen artikelen ook delen op Pinterest. ( met die speciale zelfgemaakte pins…)

Op 5 augustus had ik dus 4800 kijkers op mijn Pinterest account en haalde ik daardoor 1 a 2 mensen per maand naar mijn blog. En dit gebeurde er in de weken daarna…

Snel groeien op Pinterest

 • 15 augustus: 5200 kijkers
 • 20 augustus: 8900 kijkers
 • 28 augustus: 20.000 kijkers ( inmiddels kreeg ik ook bezoekers naar mijn website via Pinterest. Gemiddeld 3 a 4 per dag )
 • 5 september: 39.000 kijkers
 • 13 september: 59.000 kijkers ( Gemiddeld 10 bezoekers per dag naar mijn website vanuit Pinterest )
 • 20 september: 78.000 kijkers( Gemiddeld 15-20 bezoekers per dag naar mijn website )
 • 25 september: 97.000 kijkers
 • 4 oktober: 106.300 kijkers

En zo behaalde ik in relatief korte tijd mijn doel: 100K kijkers op mijn Pinterest account. En ja, dat leverde me qua bezoekers op mijn blog ook iets op. Ik had 1 a 2 bezoekers per maand vanuit Pinterest en ging naar 15-20 per dag vanuit Pinterest. Dus dat pinnen werkt echt!

Maar toen…

Kinderfeestjes, verjaardagen, de herfstvakantie….mijn ADHD kicks in, zullen we maar zeggen. Ik was teveel bezig met andere dingen en had weinig interesse meer in Pinterest. Ik had mijn doel ( 100 K ) behaald en de lol was er een beetje van af. Als je handmatig pint moet je ook echt consequent pinnen en dat deed ik niet meer. Ik dacht nog: “Wat kan er gebeuren?” Nou, ik zakte dus binnen no-time terug in het aantal kijkers op Pinterest en in het aantal bezoekers dat ik kreeg vanuit Pinterest.

Tussen die 4e oktober en 29e oktober deed ik eigenlijk niks met Pinterest. Ja, af en toe eens een paar dingetjes pinnen en mijn eigen pins op mijn Wereld van Mama bord zetten, maar dan had je het ook wel gehad.

Na die 4 weken zakte ik terug naar zo`n 96.000 kijkers via Pinterest en dat leverde me ‘nog maar’ 1 a 2 bezoekers per dag op naar mijn blog. Stiekem wel een beetje balen natuurlijk en dat is dus ook waarom ik nu wel overweeg om eenTailwind-account aan te schaffen. Dat is schijnbaar gewoon iets handiger. Een middagje bezig zijn met Pinterest en de rest van de maand hoef je er amper naar om te kijken.

Edit: Op 28 januari 2019 heb ik nogmaals gekeken hoe het met mijn Pinterest account zat. Ik pin amper meer, enerzijds omdat niet al mijn huidige artikelen geschikt zijn voor Pinterest, anderzijds omdat ik er eigenlijk te weinig tijd voor heb en andere zaken mijn aandacht hebben. Instagram bijvoorbeeld. Op 28 januari 2019 is het aantal kijkers op mijn Pinterest account dus ook gezakt naar 41.000

Hoe vergaat het jou?

Ik ben wel benieuwd naar jouw Pinterest-ervaringen. Hoe gaat het pinnen bij jou? Doe je dat handmatig of via Tailwind? En hoeveel bezoekers haal je vanuit Pinterest richting je blog? Ik lees het graag in de reacties.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Hoe mijn Pinterest groeide

 1. Leuk om te lezen. Tailwind is echt heel fijn inderdaad. Jammer dat het zo erg is teruggezakt. Ik heb de eerste helft van het jaar ook minder kunnen doen, maar het bleef bij mij wel doorlopen. Maar ik ben daarvoor wel langer flink actief geweest, misschien dat dat scheelt. Ik ga je pin in ieder geval bewaren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *