Karnemelkbrood

Regelmatig heb ik in mijn Too Good To Go pakketten een pak karnemelk. We drinken hier thuis allemaal geen karnemelk en ook de mensen om me heen die ik gevraagd heb zijn geen fan van karnemelk. Wat doe je dan met zo`n pak? Ik besloot op zoek te gaan naar een recept waarin ik karnemelk kon verwerken. Zo maak ik nu dus regelmatig karnemelkbrood van het gekregen pak karnemelk. Ik deel graag mijn recept met je.

Inhoudsopgave

Karnemelkbrood maken

Je kunt ervoor kiezen om 1 groot brood te maken of kleine bolletjes. Van onderstaand recept kun je, afhankelijk van de grootte van je bolletjes, ongeveer 6 tot 10 broodjes maken. Hier thuis vinden we die kleine bolletjes iets makkelijker dan een groot brood waar je dus sneetjes van af moet snijden. Ik maak dus meestal karnemelkbroodjes.

  • 325 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram gist (ik gebruik de zakjes van Dr. Oetker)
  • 50 gram boter
  • 200 ml karnemelk.

Ik zorg ervoor dat de karnemelk niet direct uit de koelkast komt, dat is te koud. Je kunt het ook eventjes wat opwarmen in de magnetron zodat het op kamertemperatuur is.

Mix alle ingrediënten door elkaar tot je een soepel deeg hebt. Is het nog te plakkerig? Doe er dan een klein beetje bloem bij. Vervolgens maak je een mooie bol of een aantal kleine bolletjes. Dit zet je aan de kant en laat je even rijzen.

Lees ook: brooddeeg maken met kwark

Warm het lekkerste

Verwarm de oven voor op 200 graden. Hier zet je de broodjes ongeveer 20 minuutjes in. Een groot karnemelkbrood moet natuurlijk iets langer. Omdat ik zelf altijd kleine broodjes maak weet ik niet precies hoe lang een groot brood nodig heeft. Ik denk toch al snel 45 tot 60 minuten.

De broodjes moeten in elk geval een mooie goud-bruine kleur hebben en niet zwaar meer aanvoelen als je ze optilt. Warm uit de oven zijn ze het lekkerste. Meestal doen we er dan jam of lime curd op. Wil je ze toch bewaren? Doe ze dan gewoon in een broodzak en leg er een knoop in. De volgende dag kun je ze nog prima eten.

Variaties

Inmiddels ben ik ook wat aan het variëren gegaan met het karnemelkbrood. Zo heb ik volkoren meel gebruikt in plaats van witte bloem. Ook hier kun je gewoon 325 gram aanhouden.

Ook heb ik noten toegevoegd om zo een notenbrood te krijgen. De kinderen vonden het iets minder, ik vond het niet verkeerd. Toch denk ik niet dat ik ze snel nog eens zou maken, puur vanwege het feit dat de kinderen er niet zo`n fan van zijn.

Heb jij nog tips voor leuke variaties? Laat het me weten in de reacties hier beneden.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *