Wat kun je doen met kinderbijslag?

geld besparen

Als je kinderen onder de 18 jaar hebt krijg je vier keer per jaar kinderbijslag op je rekening gestort. Wat kun je doen met kinderbijslag? Een rondje vragen levert veel antwoorden op: kinderkleding kopen, het wordt op de grote hoop gegooid of er worden achterstallige rekeningen van betaald. Maar waar is het kindergeld nu precies voor bedoeld? En hoeveel kun je krijgen?

Inhoudsopgave

Kinderkleding kopen

De meeste gezinnen besluiten er toch wel kinderkleding van te kopen. Hier thuis bekijken we eigenlijk twee keer per jaar of ze echt iets nodig hebben. Meestal zo rond februari/maart en september/oktober loop ik de kledingkasten na met de kinderen. We kijken dan wat nog past, wat ze nog leuk vinden en wat buiten het seizoen valt. Nu komt de herfst en winter er bijvoorbeeld aan. De zomerkleding gaat dan in een koffer en die gaat naar de zolder. Wat niet meer past gaat naar een ander gezin of in de kledingbak. Zo kunnen we in 1 oogopslag zien wat ze nog nodig hebben.

De jongens hier in huis zijn makkelijk te kleden. Een goede spijkerbroek en een leuke warme trui is meestal de outfit die uitgekozen wordt in de herfst en winter. Daelyn is een ander verhaal. Ze is niet zo gek op spijkerbroeken al vind ik dat ze eigenlijk wel 1 goede spijkerbroek nodig heeft in haar garderobe. Zelf draagt ze het liefst een leuk rokje met een legging en een bijpassend shirtje. Ook jurkjes vindt ze erg leuk en die mogen dus zeker niet ontbreken in haar kast.

Wat kun je nog meer doen met de kinderbijslag?

De kinderbijslag is een bijdrage in het levensonderhoud van de kinderen. Je mag in principe zelf weten waar je dit aan uitgeeft. Je kunt er dus ook boodschappen van kopen of een rekening van betalen. Wil je het echt alleen maar uitgeven aan de kinderen? Dan kun je het geld bijvoorbeeld gebruiken voor kleding, schoenen, een hobby (bijvoorbeeld zwemmen, voetbal of ballet) of een grote uitgave zoals een fiets of bed. Ook kun je een gedeelte sparen voor een studie of het rijbewijs.

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

Kinderbijslag is een inkomensonafhankelijke bijdrage. Het heeft dus niks te maken met je inkomen. Er zijn ook tegemoetkomingen die wel afhankelijk zijn van je inkomen zoals het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag.

Je krijgt de kinderbijslag 4 keer per jaar op je rekening gestort, namelijk in januari, april, juli en oktober. Je krijgt kinderbijslag voor de eerste keer in het kwartaal nadat je kindje geboren is. Mijn kinderen zijn alle drie in oktober geboren. In januari kregen we voor het eerst de kinderbijslag op onze rekening gestort. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

  • 0-5 jaar €221,49
  • 6-11 jaar €268,95
  • 12-18 jaar €316,41

Let op: Als je kind jonger is dan 18 jaar en gaat studeren, heb je geen recht meer op kinderbijslag. Als je kind teveel verdient heb je ook geen recht meer op kinderbijslag. Zo mag een kind van 16 of 17 jaar maximaal €1296 netto per kwartaal verdienen. In de zomer mag er wel extra bijverdiend worden. Meer informatie kun je hier teruglezen.

Dubbele kinderbijslag aanvragen

In sommige gevallen kun je dubbele kinderbijslag aanvragen. Dit geldt voor kinderen die tussen de 3 en de 18 jaar oud zijn. Je krijgt dan een extra tegemoetkoming van €2163,22 per jaar. Je kunt deze dubbele kinderbijslag aanvragen als:

  • Je kind intensieve zorg nodig heeft
  • Je een alleenstaande ouder bent
  • of als jij of je partner minder verdient dan €4993 per jaar.

Meer informatie over het aanvragen van dubbele kinderbijslag lees je hier.

Waar geef jij het kindergeld meestal aan uit? Laat het me weten in de reacties.

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *