Sinterklaas aftelkalender

Sinterklaas is weer in het land en dat is voor veel kinderen dolle pret. Ook voor veel kinderen lastig. Want hoeveel nachtjes moeten we nog slapen voordat het pakjesavond is? En op welke dagen mogen we de schoen zetten? Om het allemaal iets makkelijker en overzichtelijker te maken kun je een Sinterklaas aftelkalender maken. Ik maakte een iets uitgebreidere met een dagelijks kleinigheidje erin. In dit artikel deel ik de beschrijving, de foto`s en het filmpje zodat ook jij jouw eigen aftelkalender kunt maken.

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig voor het maken van de Sinterklaas aftelkalender?

Voor de kalender die ik heb gemaakt, heb ik eigenlijk allemaal spulletjes gebruikt die ik nog thuis had liggen.

  • Stuk stevig karton (ik heb het karton gebruikt dat je in de rollen cadeaupapier kunt vinden)
  • Gekleurd papier
  • Lijm
  • Wc-rolletjes
  • Lintjes
  • Cr√™pepapier
  • Kleine cadeautjes. (Denk aan chocolademuntjes of pepernoten.)

Lees ook: een aftelkalender voor de vakantie

Hoe maak je de aftelkalender?

Ik besloot om de kalender in het rood te maken, passend bij de mijter van Sinterklaas. ūüėČ De kalender is 1 A4 blaadje breed en 2 A4-blaadjes lang.

aftelkalender Sinterklaas

Ik wilde de aftelkalender met wc-rolletjes maken en dus maakte ik een soort ’tasjes’ waar deze in konden hangen. Deze maakte ik door een A4 blaadje in de lengte in vieren te knippen. Vervolgens vouw ik deze dubbel.

Aftelkalender maken

Om te zorgen dat het wcrolletje er ook echt in zou passen, deed ik tijdens het vouwen het rolletje erin. (In de video zie je duidelijk hoe ik dit gedaan heb)

Om ervoor te zorgen dat er een gelijke afstand was tussen de wc-rolletjes, heb ik op de achterkant lijnen getekend. Er zat steeds 5 centimeter tussen de lijnen. De ’tasjes’ heb ik vastgemaakt op deze lijnen door er een nietje in te slaan. Omdat je van onderuit begint met de ’tasjes’ vast te zetten, zie je de nietjes niet.

Alleen bovenaan zie je dus de nietjes. Omdat hier nog ruimte over is kan ik er een blaadje van 7 centimeter lang opplakken. Hier heb ik “Sinterklaas aftelkalender” opgeschreven.

Aftelkalender Sinterklaas

De cadeau-rolletjes maken

De wc-rolletjes heb ik met crêpepapier ingepakt. Heel eenvoudig maar een hartstikke leuk effect, zeker als je het in verschillende kleuren doet. Met een lintje zet ik de uiteinden vast. Ik heb verschillende dingetjes in de rolletjes gedaan: chocolademuntjes, pepernoten, kleine zakjes haribo-beertjes en ga zo maar door. Wil je geen snoep gebruiken, dan kun je ook kiezen voor andere items. Bijvoorbeeld kleurpotloden, een gummetje, een slijper, stempels, washi-tape enz.

De cadeau-rolletjes kun je dus in de ’tasjes’ steken. Ik heb dit gedaan nadat ik de kalender heb opgehangen. Ik heb het touwtje aan de achterkant van de kalender vastgezet met duct tape. Dit zorgt voor net iets meer stevigheid.

Schoentje zetten

Wanneer zet je het schoentje?

Ook dit kun je prima aangeven op de aftelkalender. Ik heb namelijk de wc-rolletjes genummerd. We tellen af naar pakjesavond en dus staat er op de cirkels “nog 19/18/17/enz nachtjes slapen” Hier mogen de kinderen elke woensdag en zaterdag de schoen zetten. Die cirkels heb ik een andere kleur gemaakt. Zo is het voor de kinderen direct duidelijk wanneer ze de schoen mogen zetten.

Nog meer knutselen voor Sinterklaas? Een stoomboot knutselen hoort er natuurlijk ook bij en is op een middagje gedaan.

Heb jij ook een aftelkalender voor jouw kinderen?

Aftelkalender Sinterklaas maken

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *