Stuiterbal maken

Een stuiterbal hoort bij een kinderleven. Wie heeft er geen gehad? Een stuiterbal maken is een heel ander verhaal, maar het kan wel. Damiën kreeg een tijdje terug van een kennis een ‘maak-je-eigen-stuiterbal’ pakketje. Dit pakketje is van Mad Lab, maar ik denk dat er nog wel meer merken zijn die dit in hun assortiment hebben.

Hoe maak je een stuiterbal?

In het pakketje zitten verschillende dingen. Twee halve cirkels om de mal mee te maken en 5 verschillende kleuren poeder/zand. In eerste instantie dacht Damiën dat hij een kleurtje kon uitzoeken en dat die kleur de bal zou worden, maar later bleek dat je alle kleuren nodig had. Je kunt dus naar hartenlust variëren. Damiën heeft alle kleuren er 1 voor 1 in gegoten, maar je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een ander soort patroon te kiezen door steeds de helft of een derde van het zakje erin te gieten.

Stuiterbal maken

Nadat alle kleuren er in zitten, zit de mal ook echt vol. Het is precies voldoende. Je moet dus echt opletten dat je niks knoeit, anders krijg je geen mooie ronde bal. De mal laat  je in een bakje water zakken. Dit moet ongeveer 10 minuten zo blijven liggen.

Stuiterbal-maken

Na die 10 minuten kun je de mal uit het water halen en openbreken. Daar moet je best wat kracht voor gebruiken. Ook om de bal uit de mal te krijgen is wat gepriegel voor nodig. Maar als hij er eenmaal uit is, zie je direct het resultaat.

Lees ook: Elektro huis maken
Lees ook: Onze ervaring met de Mad Science workshop op school

Geduld hebben

De stuiterbal voelt erg glibberig aan. Je moet deze nog een minuutje of 3 laten drogen op een papiertje en dan is hij inderdaad minder glibberig. Het nadeel is dat de bal echt vastplakt aan het papier waardoor er kleine snippertjes op blijven plakken. De volgende keer zou ik ervoor kiezen om de bal in een kunststof bakje te drogen te leggen, of op een stuk karton.

Na 24 uur is de bal echt uitgehard en kun je er ook mee spelen. De bal stuitert goed en ik ben benieuwd hoe lang dit zo blijf. Damiën heeft namelijk eerder al eens een stuiterbal op school gemaakt bij een naschoolse activiteit en deze is na een half jaartje helemaal uitgedroogd en hard geworden. Hij ligt nu bij de knikkerverzameling. 😉

Wist jij dat je zelf stuiterballen kon maken?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *