Elektro huis

Onlangs mochten wij het Elektro huis van Ravensburger ontvangen. Met een jongeman van 11 in huis die behoorlijk veel interesse heeft in deze Science X dozen is dat natuurlijk hartstikke tof. Samen met een vriendje besloten ze op een druilerige zaterdagmiddag aan de slag te gaan.

Inhoudsopgave

Inhoud van de doos

De doos wordt behoorlijk compleet geleverd. Het enige wat mist zijn de batterijen, plakband en lijm. Zorg dus dat je deze in huis hebt.

In de doos vind je:

 • De platen om het huis mee te bouwen
 • 3 LED lampjes
 • Een flesje stroomgeleide inkt
 • Geprogrammeerde printplaat
 • Fototransistor
 • Connectie stukjes
 • Stroomdraden
 • Luidspreker
 • Spiegelfolie
 • Batterijhouder
 • Beschrijving

Het in elkaar zetten van het huis

Het kost wel wat tijd om het huis in elkaar te zetten. De jongens zijn er wel een uurtje of 2 mee bezig geweest. Je moet vooral goed de instructies volgen, dan is het in feite appeltje-eitje.

De instructies staan goed en duidelijk uitgelegd in de bijgeleverde beschrijving. Als eerste check je natuurlijk of je alle onderdelen in de doos hebt zitten. Daarna kun je op de volgende pagina een beknopte omschrijving van alle onderdelen vinden. Wat is het? Welk symbool wordt er gebruikt? En hoe werkt het? Het is zeker interessant om dit met de kinderen door te nemen voor je begint. Want hoe kan het eigenlijk dat er inkt is die stroom geleidt? Dat soort antwoorden vind je dus terug in deze beschrijving.

Stap voor stap volg je dus de beschrijving. Steeds staat er duidelijk aangegeven wat je nodig hebt uit de doos, wat je nodig hebt van thuis ( bijvoorbeeld knutsellijm ) en waar je op moet letten ( bijvoorbeeld dat je de spiegelfolie niet knikt of buigt tijdens het opplakken )

Het leuke is dat de kinderen daarna echt gaan kijken wat er gebeurt of wat je kunt met het materiaal voordat ze het gebruiken. Om weer de spiegelfolie als voorbeeld te pakken: Wat gebeurt er als je er een lampje achter houdt? Vervolgens staat er weer een beschrijving hoe het kan dat je door de spiegelfolie heen kunt kijken als je er licht achter schijnt.

Als je de beschrijving helemaal goed volgt en dus alles op de juiste manier aansluit krijg je allerlei geluiden te horen en lichtjes te zien.

Wat vonden de kinderen ervan?

De kinderen begonnen erg enthousiast met de doos en vonden het erg interessant om te zien waar je alles voor kon gebruiken en hoe het werkte. Af en toe was het een beetje lastig, dus ondersteuning van een volwassene is wel prettig. Uiteindelijk hebben ze het hele huis zelf in elkaar gezet.

Maar toen… Nadat dus alles in elkaar gezet was, de inkt was aangebracht en alles was aangesloten deed het huis dus niks. Er kwam geen geluid uit, er was nergens een lichtje te zien en dat was wel een flinke domper voor de jongens. Ik ( zo a-technisch als het maar zijn kan ) bekeek of de inkt wel droog was en vroeg de jongens of ze zeker weten alles goed hadden aangesloten. We kwamen er niet uit en besloten te wachten tot manlief klaar was met werken.

Hij bekeek het huis, bekeek of alles goed aangesloten was en kwam tot de conclusie dat de jongens niks verkeerd gedaan hadden. “Heb je ze geen lege batterijen gegeven?” vroeg hij aan me. Nee, ik had nieuwe gepakt en dan mag je er toch vanuit gaan dat die vol zijn. Hij besloot toch andere batterijen te pakken om te kijken of het daar misschien aan lag. Terwijl hij het batterijklepje opende vroeg hij: “En hebben de jongens de batterijen erin gedaan?” Ik knikte en keek hem verbaasd aan. Aha! De batterijen zitten er verkeerd om in, daarom deed het huis niks!

Lichtjes en geluiden

De volgende dag heb ik de jongens gezegd dat het huis wel werkte en dat vonden ze natuurlijk te gek. Ze bekeken waar ze de inkt hadden getekend en drukten op verschillende plekken. Je hoorde onder andere een basketbal stuiteren, een deurbel gaan, een kat miauwen en een alarm afgaan. Daarnaast zijn er dus verschillende lichtjes. Als die aangaan kun je door de spiegelfolie heen kijken.

Het experiment was uiteindelijk dus wel geslaagd. Ze vonden het erg leuk om te maken en ze hadden de grootste lol met de geluiden die ze hoorden. Een soort kers op de taart want dat betekende dat ze samen alles perfect hadden aangesloten.

Winactie ( Gesloten )

Wil jij nou ook samen met jouw kind/kinderen dit huis in elkaar zetten? Dat kan. Ik mag namelijk 1 exemplaar van dit superleuke Elektro Huis verloten onder mijn lezers. Wil je hier kans op maken? Laat dan simpelweg in de reacties hier ( of op Facebook ) weten voor wie je dit huis wil winnen en welke leeftijd het kindje heeft. Delen van het bericht op Facebook wordt zeker gewaardeerd.

Ravensburger

Meer artikelen lezen over Ravensburger speelgoed? We schreven ook reviews over onder andere de Porsche 3D puzzel, Flo Fladdermuis, String it en Break Free.

Dit artikel is ontstaan d.m.v. een samenwerking

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

8 thoughts on “Elektro huis

 1. Heb net mijn oudste van 11 jaar laten zien en hij zei meteen ‘wow’. Hem lijkt het wel cool om zo’n huis te maken.
  Doe graag mee met de winactie voor hem.

 2. Mijn dochter Mara is 7 en heeft dit huis gezien op tv. Het lijkt haar erg leuk om samen met papa aan de slag te gaan!! Ze helpt hem ook altijd in de schuur met grote en kleine klusjes, er schuilt een echte techneut in haar 😉

 3. Ja dit lijkt mij zo’n gaaf . Mijn dochter vindt het leuk om samen met haar papa (die elektrotechnicus is) te klussen. Draden trekken, solderen, of bijv een cd speler repareren. Ze staat er met haar neus bovenop.
  Dit elektrohuis zou ik dolgraag willen winnen voor mijn dochter en mijn man, zodat ze samen aan een project kunnen werken.

 4. Robin (vandaag 9 geworden) vindt het enorm interessant wanneer hij met elektriciteit aan de slag mag. Gelukkig is het via het elektro huis op een veilige manier. Geweldig toch om er zo alvast mee te kunnen werken !

 5. Mijn dochtertje wordt vrijdag 1dec 9 jaar.
  Het zou een echte verassing zijn als zij dit won. Ze wil het zooo graag hebben. Ze vind het helemaal geweldig. Maar aangezien ik haar kadootje al gekocht had voor ze dit zei, zit het er niet meer in dat ze deze nog van ons krijgt.

 6. Mijn dochter Mara is 7 jaar en vindt dit zeker weten TE GEK! Ze gaat altijd graag met haar papa de schuur in en helpt hem dan bij allerlei klusjes….Heerlijk vindt ze dat! Ik zie het ook al voor me dat ze samen aan de slag gaan met dit huis 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *