Ubud

Mams heeft een dikke week in Sanur doorgebracht en reist nu verder Bali in. Ze gaat richting Ubud waar ze weer prachtige bezienswaardigheden bezoekt, vrienden ontmoet en in standje relax-modus gaat.

Inhoudsopgave

Laatste dagen in Sanur

Een paar dagen heb ik van alles wat en niet veel gedaan. Heleen en Lex waren inmiddels ook aangekomen in Kesumasari. Wij hebben ze een aantal jaren geleden daar voor het eerst ontmoet en de jaren daarna steeds weer. We waren er altijd rond dezelfde periode. Jan naaide altijd Heleen haar bh’s, waar weer eens een beugel uitstak. Hilariteit alom natuurlijk. “Ik spaar ze wel door het jaar voor je op!” zei Heleen altijd.

We hebben heerlijk bijgekletst, ook met hun ‘dochter’ May Heleen. Ze is van Indonesische afkomst en Heleen en Lex hebben haar en haar broertje Alex een soort van geadopteerd bij hun geboorte. De vader van May Heleen en Alex, Ogi, is een goede vriend van Heleen en Lex al van ver vóór de geboorte van zijn kinderen. Prachtig dat de kinderen naar Heleen en Lex zijn vernoemt destijds.

Studeren op Bali

Dankzij Heleen en Lex, kan May Heleen nu studeren in Sanur voor verloskundige, zij betalen haar studie en nog zo veel meer. May Heleen kan heel goed studeren en het zou zonde zijn als daar niets mee gedaan word. Zo kan zij straks haar ouders ondersteunen als die weer ouder zijn. Normaal komen alleen kinderen van rijke ouders hier terecht.

May Heleen komt uit een arm gezin en haar ouders, broertje en grootouders wonen in Lovina. May Heleen is altijd heel erg blij als Heleen en Lex komen. Zij heeft dan de tijd van haar leven en slaapt vaak bij hun in Kesumasari, gaat lekker uit eten en weet dat ze dan ook weer haar favoriete ijs krijgt. Ze is ontzettend lief en dankbaar dat ze mag studeren, want zonder hun had ze dit nooit kunnen doen. Respect voor hun, ze hebben een gouden hart die 2 lieverds.

We zijn nog samen een avondje gaan eten bij een Javaanse warung, Lex trakteerde en het was echt super lekker. Zij trekken ook nog verder door Bali. Ze gaan nog naar Lovina, Gili Trawangan en weer terug naar Sanur. Samen met Walter en Lida, hun vrienden die in Bangkok eerst hebben rond gereisd. Ik heb verder nog mijn nagels laten doen, massages gehad, wat rondgewandeld en nog een extra avondje Blue Cafe gehad. Ik had me toch een fout gemaakt! Aanvankelijk dacht ik dat ik op maandag Sanur zou verlaten maar dit bleek dinsdag te zijn. Kan gebeuren, ik heb vakantie, verstand (bijna) op nul, blik op oneindig en gaan. 😉 Ik heb besloten Sidemen te annuleren en ga vanuit Ubud naar Lovina voor een paar nachten. Later leg ik je uit waarom.

Ubud

Ik ben van Sanur naar Ubud gegaan. Eerst heb ik nog een offer voor Jan aan de zee in Sanur gebracht, daar hebben we hem vorig jaar uitgestrooid en ook een offer voor Tamara. Tamara is Yolanda haar schoondochter die plotseling is overleden op 36 jarige leeftijd, amper te bevatten.

Ik wilde en moest ook nog even naar de Goa Gajah, dat is de olifantengrot waar ik Jan ook heb uitgestrooid vorig jaar. Even een bezoekje brengen en een offertje neerleggen. De olifantengrot stelt niets voor vind ik, dus die heb ik ook overgeslagen. De natuur erom heen is adembenemend en de grote boom met zijn bovenaardse wortels is schitterend. Die staat fier te pronken in het gebied. Een geweldig mooie boom. Voor mij zal het dus altijd een must zijn, om deze plek te bezoeken.

Nadat we de Goa Gajah hadden verlaten, gingen we bij Jean en zijn lieve Thaise vriendin langs. Zij wonen ook net buiten Ubud. Jean woont al heel wat jaren op Bali en snakte naar salami en rookworst. Wie ben ik om hem dat te onthouden. Gewapend met de worsten ging ik naar hun huis toe.

Bed and Breakfast Ubud

Daarna ging ik naar de B&B van Kerta, hij heeft zijn droom waar kunnen maken en heeft nu 3 kamers (huisjes) die hij verhuurt. Zijn B&B ligt echt tussen de locals en een beetje buiten Ubud. Kerta geeft wel de service, drop and pick-up in Ubud en dat is gratis. Je betaald 300.000 rph per nacht, met ontbijt voor 2 personen. Het zijn nette flinke kamers met een eigen terras, airco en een mooie badkamer. Er zit ook een klein (ijskoud) zwembad(je) bij en een paar zonnebedden. Het is allemaal netjes onderhouden.

Het ontbijt bestaat uit koffie of thee, toast met ei en jam, vers fruit en een gemixte vers sap. Ze hebben er ook een klein winkeltje bij, aan de straatkant. Het is zijn/hun oude dag voorziening. Hij heeft het goed voor elkaar die mister Kerta. Ik ben er 2 nachten geweest en dat was voor mij voldoende. ’s avonds ben ik naar Alex geweest en de volgende avond naar Gus. Over deze 2 bijzondere personen vertel ik je graag meer.

Fair Future Foundation

De eerste avond dat ik in Ubud in de B&B van Kerta sliep, had ik een afspraak met Alex om in Fair Warung Balé te gaan eten. Alex Wettstein is een Zwitserse arts, die zich het lot aantrok een aantal jaren geleden van de allerarmsten op Bali. Die mensen kunnen geen medische zorg betalen. Alex heeft daarop besloten, om zijn doktersjas in Zwitserland aan de kapstok te hangen en naar Bali te vertrekken om daar te helpen.

Hij is daar in een klein straatje in een ruimte van 5 bij 5 meter een soort praktijk/ziekenruimte begonnen. De mensen konden zich hier gratis en voor niets laten behandelen. Als ze wel iets konden missen dan was dat welkom, meestal was dit iets van rijst. Hij zag ook dat er voor de straatjongeren helemaal niets gedaan werd en zo is het allemaal begonnen.

Fair Warung Balé

Hij heeft een aantal jongeren van de straat gehaald en is boven de praktijkruimte een warung begonnen. Zo is Fair Warung Balé ontstaan. Iedere maaltijd die je in Fair Warung Balé nuttigt, komt helemaal ten goede aan de allerarmsten. Van 1 maaltijd kunnen zij 2 mensen medische hulp verlenen. Het eten is er echt vers en overheerlijk.

Wij hebben Alex nu 6 jaar geleden leren kennen en dragen hem en zijn organisatie een warm hart toe. Ieder jaar zijn we een aantal keren bij hem gaan eten en er is een echte vriendschap ontstaan. Ik heb hem vorig jaar het grootste gedeelte van het geld, dat opgehaald was met de crematie van Jan, overhandigd. Alex was hevig geëmotioneerd, hij had er geen idee van en kon geen woorden vinden. Het is altijd fijn om weer met hem te praten en hem te zien. Op zijn vrije dag is hij extra naar de Balé gekomen om mij te zien en met me te kletsen.

Hij vertelde dat het nieuwe ziekenhuis een feit was en dat hij daar dolblij mee is. Hard werken, dat wel maar hij doet het graag. Hij maakt lange dagen, overdag in het ziekenhuis en ook nog 5 avonden in de Balé. Hij vertelde me ook dat Ayu (zijn vriendin) een stukje grond had gekocht en dat ze daar een huis(je) op gaan bouwen. Ik werd uitgenodigd om volgend jaar, als hun huis klaar is, te komen logeren. Potverdikkie, moet ik weer terug naar Bali 😉

We hebben een fijne avond gehad en we zijn weer bij gekletst. Er is altijd geld nodig dus mocht iemand nog iets over hebben of mocht je naar Bali gaan, vergeet dan niet bij Alex in de Fair Warung Balé te gaan eten. Het is echt voor een heel goed doel! Ik zeg doen!!

Wil je meer lezen over eten en drinken op Bali? Check dan dit artikel van Jenny. Ze geeft een aantal leuke tips voor restaurantjes.

Gus Teja

Gus Teja is een Balinees die in de nabijheid van Ubud woont. Samen met zijn band spelen ze world music. In 1 woord geweldig! Bekijk de YouTube video hierboven maar eens. Ze hebben inmiddels 4 cd’s gemaakt en zijn niet alleen op Bali maar in heel Azië beroemd. Klap op de vuurpijl is dat Gus een maand in Amerika is geweest en daar in allerlei staten zijn muziek heeft gepromoot. Als het al in Amerika kan dan kan het toch ook zeker in Nederland/Europa verwacht ik. Moet kunnen!

Zijn muziek word hier op Bali in iedere massagesalon gedraaid en dat al jaren. Ik heb zijn eerste CD gekocht bij Frank in een salon, ik denk 8 of 9 jaar geleden. Zijn muziek is heel rustig en je word er helemaal zen van. Afgelopen jaar is Gus zijn vierde CD uitgekomen. Gus zijn muziek is ook gedraaid op Jan zijn crematie dus voordat ik vorig jaar naar Bali ging heb ik hem een mail gestuurd met de vraag waar hij in die periode optrad en dat ik graag daar naar toe wilde komen. Ik kreeg een bericht van Gus terug. Hij nodigde mij en mijn vrienden uit om naar zijn huis te komen bij Ubud. Hij zou daar in zijn studio wat voor ons spelen. Wat waren wij bevoorrecht. Super geweldig was het.

Wij zijn alsnog naar Petani restaurant geweest waar Gus met zijn band optrad. Als hij niets anders te doen heeft treed hij hier op en altijd op woensdag. Reserveren gewenst en informeren of Gus er ook daadwerkelijk optreed. Is echt een aanrader!

Kunstenaars in Ubud

Ubud is ook de plek van de kunstenaars. Er zijn ontzettend veel galerijen waar de kunstenaars hun exposities hebben. Ubud wordt ook wel het kunstenaarsdorp genoemd. Het heeft het Koninklijk Paleis, Monkeyforest, erg veel hotels, B&B’s, homestays, restaurants, warungs en andere eetgelegenheden, winkels, markten en heel veel tempeltjes. Je kunt ze allemaal gaan bekijken. Het is er altijd ontzettend druk.

Wat het weer betreft: het kan heel anders zijn dan in het zuiden zoals Sanur. Meer kans op bewolking en ook meer kans op regen. Het is wel altijd leuk om een paar dagen te verblijven. Zelfs op de hoofdstraat heb je pareltjes van kleine hotels en/of homestays en merk je niets meer van de drukte van Ubud. Ga een paar meter van de hoofdweg af en je komt midden in de rijstvelden. Heerlijk wandelen is het daar en de locals maken graag een praatje met je. Als je in het centrum van Ubud blijft hangen, dan mis je heel erg veel.

Heb je een boodschap voor Lilian? Laat hem gerust achter in de reacties hier beneden!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

5 thoughts on “Ubud

  1. Wat een leuk verslag! En ook, wat herkenbaar! Mooi Bali. Lief Bali met de geuren, kleuren, offertjes, lieve mensen, heerlijk klimaat, kortom…..Fijn!

  2. Hallo Lilian,
    Wat een mooi verhaal! Volgende keer als we in Ubud zijn gaan zeker ook eens bij warung Bale eten.
    Groetjes, Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *