De Vegan Challenge: deze gerechten maakten we in de eerste week

Tijdens de Budget Challenge op mijn YouTube kanaal besloot ik mijn kijkers te vragen welke challenge ze graag terug zouden willen zien op mijn kanaal. Het antwoord kwam vrij snel: het zou tof zijn als we mee zouden doen met de Vegan Challenge. Een maand lang vegan koken, bakken en dus eten om te kijken hoe het zou bevallen. Ook op mijn blog kun je lezen hoe het ons verging. Bovendien deel ik de recepten die we gedurende deze maand maken.

Inhoudsopgave

Waarom de Vegan Challenge?

Hier in huis bespreek ik eigenlijk alles. En zeker als het om een bepaalde challenge gaat. Zonder de steun en medewerking van Dave en de kinderen kom ik namelijk niet ver. Ik vertelde ze over de Vegan Challenge en na wat uitleg te hebben gegeven, stemden ze toe.

Damiën en ik hebben een jaar of 2 geleden een weekje vegetarisch gegeten, eigenlijk vanwege een aantal documentaires die we destijds gekeken hebben.

  • Cowspiracy (Netflix. In deze docu onderzoeken Kip en Keegan het effect van de veehouderij op het milieu)
  • Gamechangers (Netflix. In deze docu draait het om de voordelen van een plantaardig dieet)
  • Een paar weken geleden keken we voor de tweede keer What the Health. (Netflix. Deze documentaire onderzoekt het verband tussen voeding en ziekte en daarbij de winst die de farmaceutische industrie maakt. )
  • Before the flood (Disney+ In deze documentaire zien we wat de klimaatverandering doet met de wereld)
  • A life on our planet (Netflix. Deze documentaire wordt gepresenteerd door David Attenborough. Hij vertelt hoe hij de aarde heeft zien veranderen en diersoorten/plantsoorten heeft zien verdwijnen tijdens zijn leven.)
  • Kiss the ground (Netflix. Deze documentaire laat zien hoe de grond van onze aarde de sleutel kan zijn in de strijd tegen klimaatverandering)
  • Breaking Boundaries (Netflix. Welke grenzen hebben we inmiddels overschreden en wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan?)

Heel wat documentaires dus (en er zullen er vast meer zijn), die best interessant zijn om te kijken. Niet allemaal per se gericht op het veganistische eetpatroon, wel allemaal gericht op het milieu, onze aarde en de klimaatverandering. En onze aarde, duurzaamheid, klimaatverandering zijn toch allemaal dingen waar ik de laatste jaren steeds meer over na aan het denken ben. Vooral hoe we het anders zouden kunnen doen zonder dat het enorm veel geld moet kosten. Het is namelijk voor ons ( en vele anderen) niet haalbaar om tienduizenden euro`s per maand te besteden aan het verduurzamen van allerlei aspecten in je leven.

Een leuke tip rondom dat ‘anders doen’ is een korte test doen op de website van de Verborgen Impact. Ik kan namelijk wel roepen wat ‘we’ anders kunnen doen, maar iedereen doet al zo`n beetje zijn/haar ding. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je binnen de draagkracht van de aarde gaat leven en er zijn vele manieren om dat te kunnen bereiken. Meer plantaardig eten is een voorbeeld daarvan. Maar ook vaker de fiets nemen, je huis verduurzamen en minder vaak op vliegvakantie zijn opties om binnen die draagkracht te komen. Doe gewoon eens de test en kijk of je er iets uithaalt voor jezelf.

En ja, ik heb de test ook gedaan. Ik zat op iets meer dan 2 aardes die ik verbruik, dus ik zit nog lang niet binnen mijn draagkracht, maar het is nog altijd minder dan het gemiddelde. Meer plantaardig eten zou voor mij betekenen dat ik meer richting de 1 zou gaan en dat is dan ook de reden dat ik besloten heb om mee te doen met de Vegan Challenge. Wellicht kan ik op deze manier meer plantaardige gerechten leren kennen of kan ik simpele veranderingen in de keuken doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan gewone mayonaise vervangen door plantaardige mayonaise. Je denkt misschien dat zo`n simpele, kleine verandering niks teweeg brengt maar elke stap is er natuurlijk 1. En elke stap telt, hoe klein hij ook is.

Vegan recepten

Zoals beloofd zal ik de recepten of linkjes naar recepten die ik tijdens onze Vegan Challenge maak delen op mijn blog. Hartstikke handig voor jou aangezien je dan natuurlijk alles op een rijtje hebt en ik je meteen laat weten of het gesmaakt heeft. 😉 Wil je alle video`s rondom vegan koken en bakken bekijken? Ga dan even naar mijn YouTube kanaal en kies voor de Vegan Playlist, daar heb ik ze allemaal voor je verzameld.

Vergeet je ook zeker niet te abonneren op mijn kanaal: het is gratis en geeft je enorm veel inspiratie. 🙂

Dag 1

We zijn begonnen op 1 januari. Nieuwjaarsdag. Enerzijds niet de beste dag om te starten want we waren laat naar bed gegaan en dus laat weer op. Hartstikke moe en normaal gesproken hangen we op 1 januari een beetje op de bank naar films te kijken met de hapjes die over zijn van oudjaarsavond. Nu had ik al een beetje rekening gehouden met onze vegan challenge en tijdens het doen van de boodschappen had ik al enkele producten meegenomen die vegan waren. Denk aan gewone chips in plaats van paprika chips, dat soort dingen. Op Vegan Wiki (klik) kun je een overzicht vinden van alle vegan producten, ideaal!

Ik ben nog een beetje zoekende naar een beloning voor het einde van de maand. Ik heb gemerkt dat de kinderen tijdens de budget challenge gemotiveerder waren om het tot een goed einde te brengen omdat ze aan het einde een too good to go box van Duncin Donuts konden verdienen. Wellicht dat een beloning tijdens deze vegan maand ze ook motiveert om vegan te blijven eten. Ik moet alleen nog even bedenken welke beloning, dus ideeën zijn zeker welkom. 😉

Om het makkelijk te houden heb ik, heel eenvoudig, het vlees vervangen door een vegan vleesvervanger vanavond. We aten gebakken aardappeltjes, erwtjes met worteltjes en kipschnitzels en nuggets van de Vivera. En dat is dus ook direct het meest makkelijke om meer plantaardig te eten: vleesvervangers gebruiken. Daarnaast hadden we de Remia Black Jack Smokey BBQ sauce en de Hellmann`s vegan mayo. Die laatste hadden we nog niet eerder gehad, maar hij smaakte niet verkeerd. Hij heeft een beetje een zuurdere smaak ten opzichte van de fritessaus die ik normaal gesproken heb.

Dag 2

Ik wilde iets bekends vegan maken om te kijken of er smaakverschil zou zijn. Zo besloot ik kaneelbroodjes te maken. Het recept vind je hier. Ik heb de boter en melk vervangen door de plantaardige variant. De kinderen vonden de broodjes heerlijk. Wel even de tijd voor nemen: alles bij elkaar ben je makkelijk 2,5 uur kwijt.

Dag 3

Ik vond het lastig vandaag. In de supermarkt kwam ik erachter dat veel producten dierlijke ingrediënten hebben. Ook bepaalde vegan producten zijn amper te vinden, zeker niet in de dorpswinkeltjes waar ik kom. Zo had ik dus 3 gerechten bedacht en kon ik ze alle drie niet maken omdat er dingen misten.

Uiteindelijk besloot ik weer voor gemak te kiezen: ik heb de broodjes gemaakt die ik vorig jaar via de Hello Fresh box gemaakt heb. Deze broodjes worden normaal gesproken gevuld met rundertartaar maar ik heb deze vervangen door de Sensational Burgers. De kinderen vonden ze heerlijk en baalden dat ik niet meer broodjes gemaakt had. Dat is altijd het mooiste compliment. 😉

Dag 4

Kliekjesdag. Ik had nog het een en het ander in de koelkast staan en besloot dat allemaal op tafel te zetten. Helaas gingen we met honger van tafel en ik wist even niet meer wat ik moest doen om maaltijden meer vullend te krijgen nu de dierlijke producten van tafel zijn. Uiteindelijk heb ik vrij snel een dessert op tafel gezet: een bord vol fruit en een bord vol zoetigheid. Speculaasjes en de vegan brownies die ik laatst maakte. Deze smaakten heerlijk, het recept vind je hier.

Dag 5

Ik heb pinterest afgespeurd voor wat inspiratie en kwam uit bij de TikTok wrap. Zelf kende ik hem nog niet, maar mijn dochter had hem wel al een paar keer voorbij zien komen. Ik besloot er mee aan de slag te gaan. Het lijkt veel werk, maar als je eenmaal weet wat je moet doen, dan is het eigenlijk zo geregeld. Bovendien vonden Damiën, Dave en ik ze echt heel erg lekker.

We aten er 2 per persoon, de andere kinderen aten iets anders. Achteraf gezien vonden we deze TikTok wrap niet echt een goed gerecht voor de avond maar was het meer iets lekkers voor de lunch. Met een salade erbij zou het een meer vullend gerecht zijn geweest. Desondanks was hij dus wel erg lekker. Mocht je eens tijd hebben, dan zou ik het zeker aan raden om hem eens te maken. Het recept vind je hier.

Dag 6

Op dag 6 besloot ik het eenvoudig te maken. Bij de Albert Heijn had ik vegan gehacktballen van de vegetarische slager meegenomen, deze waren echt heel erg lekker. Ik maakte er een eenvoudige wortelstamppot bij. Zo wist ik eigenlijk ook zeker dat iedereen vanavond gewoon zou eten. 😉

Dag 7

Bij de Albert Heijn waren verschillende vegan producten met korting toen ik onlangs in de supermarkt was. Zo ook een zeesla burger (deze kun je vergelijken met een visburger) en de spinazieburger. Het leek me leuk om deze te proberen. Ik besloot niet tegen mijn andere gezinsleden te zeggen dat ze een zeesla burger gingen proberen want ik had het idee dat ze dan al direct zouden zeggen dat het smerig was. Ik vertelde ze dat dit een vegan visburger was en iedereen wilde een stukje proeven. 😉

Zelfs Landon vond deze burger erg lekker en ook Damiën en Dave lieten het zich goed smaken. Ik vond hem ook lekker, Daelyn vond het iets minder. Het leukste van alles waren de verbaasde gezichten achteraf toen ik zei dat het een zeesla burger was. “Als je dat van tevoren had gezegd, dan had ik het echt niet gegeten.” kreeg ik te horen. Toch de juiste beslissing gemaakt, dus. 😉

Hier lees je hoe de 2e week van de challenge ons verging.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *