Waarom wij geen trampoline in huis hebben

Regelmatig kijken mensen vreemd op als ze horen waarom wij geen trampoline in huis hebben. Onze zoon ziet er namelijk helemaal niet zo ziek uit. De beslissing leek makkelijk, maar was allesbehalve dat. We hebben er overigens wel eentje gehad en de kinderen hadden er ontzettend veel plezier van. Maar soms moet je drastische beslissingen nemen.

Inhoudsopgave

De grootste lol

De kinderen waren nog klein toen wij van een familielid hun ‘oude’ trampoline kregen. Hun kinderen waren er uitgegroeid en die van ons kregen net een leeftijd waarop er niks leukers was dan een trampoline. Al snel stond hij in de achtertuin en waren de kinderen er dagelijks op te vinden. Tot we een controlebezoekje brachten aan de neuroloog van onze oudste.

Sommige zaken gaan niet samen

Als je me al langer volgt, dan weet je dat onze oudste een hele medische voorgeschiedenis heeft. Na zijn eerste operatie is hij altijd onder controle gebleven en waren we dus geregeld te vinden in het ziekenhuis bij verschillende artsen. Vol enthousiasme vertelde onze ( destijds ) kleuter over zijn nieuwste aanwinst: de trampoline.

De arts luisterde geduldig naar zijn verhaal. Toen onze kleine vent meer interesse kreeg in de blokken dan in de arts, besloot de arts een gesprek met me aan te gaan. “Een trampoline is hartstikke leuk, absoluut. Maar sommige zaken gaan niet heel goed samen…”

Te heftig

Onze oudste heeft het tethered cord syndroom, een vastzittend ruggenmerg. Bij gezonde mensen vangt het hersenvocht de klappen op als jij bijvoorbeeld op een trampoline springt. Bij het tethered cord syndroom gaat dat dus niet. Daar krijgt onze zoon op de lange termijn dus problemen mee.

Ik hou van een duidelijke uitleg en gelukkig geeft deze arts altijd een hele duidelijke uitleg die voor ons werkt. “Zie het maar als een auto die op een snelweg rijdt. Als je 120 kilometer per uur rijdt, dan zet je hem in de vijfde versnelling en heeft je auto geen problemen. Ga je 120 kilometer per uur rijden in de derde versnelling, zul je niet direct een probleem merken. Op de langere termijn echter wel. Dan zal je auto kapot gaan. Zo is het met je zoon ook. Op de lange termijn zal hij meer problemen krijgen met zijn rug. De schokken die hij krijgt door de trampoline zijn gewoon te heftig.”

Pittig gesprek

We zijn altijd eerlijk tegen onze kinderen over alles. Niet iedereen is het daarmee eens, maar ik ga niet liegen. Ook een 5-jarige kun je prima dingen uitleggen. Ik vertelde hem wat de dokter had gezegd en dat we de trampoline misschien beter weg konden doen. Hij reageerde heel anders dan ik verwacht had. Ik had verwacht dat hij zou huilen, schoppen en schreeuwen, maar hij bleef vrij rustig.

“Ik vind het zielig voor mijn zusje. Hou de trampoline maar. Ik beloof dat ik er niet op ga springen. Ik blijf er naast staan en kijk wel hoe ze springt. Ze heeft er zoveel plezier in.” En daar had ik geen antwoord op.

En nu?

Onze kleine man is inmiddels bijna net zo groot als ik ben en heeft een tweede operatie aan zijn rug gehad in 2014. De trampoline is destijds wel weggegaan en hebben we omgeruild voor een speeltoestel met glijbaan. Al jaren maken ze er dagelijks gebruik van en hebben ze er veel plezier mee.

Natuurlijk kunnen we een trampoline niet verbannen uit het leven van onze zoon. In speeltuinen en bij vriendjes thuis komt hij ze gewoon tegen en maakt hij er gebruik van. Waar we in het begin nog vrij voorzichtig waren, merken we nu dat hij zelf prima weet wat hij wel en niet kan. Hij kent zijn lichaam en past zich goed aan. En voor nu vinden we het ook prima. Het is en blijft een jongen en hij moet ook gewoon kind kunnen zijn.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Waarom wij geen trampoline in huis hebben

  1. Wat ontzettend knap van je zoon.

    Ik heb ooit een filmpje gezien over de trampoline en hoeveel kracht die sprongen hebben. Op het filmpje ging dit niet goed doordat de kinderen aan elkaar zaten. De trampoline is er dus ook nooit bij ons gekomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *