De ultieme must-have voor elke creatieveling: een cricut machine

Het is even sparen maar dan heb je ook wat: een cricut machine. Ik besloot mezelf een mooi cadeau te doen voor mijn verjaardag en deze bijzondere machine aan te schaffen. Ik hou van knutselen en creatief bezig zijn, het is echt mijn ontspanning. In plaats van me te focussen op 1 ding, zoals bijvoorbeeld een diamond painting of borduren, kon ik hier honderden verschillende dingetjes mee maken. In dit artikel zet ik alles voor je op een rij. Van machines tot extra tools en waar je meer inspiratie kunt vinden. Mocht je toch nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, laat dan je vraag achter in de reacties. Dan kijk ik of ik dit artikel nog completer kan maken voor je.

Inhoudsopgave

Een overzicht

Ze zeggen wel eens dat iets ontstaat omdat je zelf iets mist: een uitvinding voor een nieuw soort anti-lekbeker maar ook een artikel over een bepaald product. Toen ik op zoek ging naar informatie over de cricut machines vond ik eigenlijk maar mondjesmaat een beetje informatie.

En toen ik uiteindelijk, na dagen surfen over het net, een beslissing had gemaakt en mijn machine thuis had staan vond ik maar weinig informatie over wat je nu eigenlijk met het ding kunt doen. Ja, ik zag eindresultaten en mensen gaven het advies YouTube filmpjes te kijken van bepaalde (Amerikaanse) vloggers maar wat ik echt gemist had was gewoon een overzicht. Een overzicht van welke producten er zijn, wat je kon kopen, wat je kon maken en hoe die design space nou precies werkt. Dus bij deze. In dit artikel lees je een compleet overzicht.

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat, als jij een aankoop doet via deze links, ik een klein bedrag ontvang. Het kost jou niks extra, maar ik kan hiermee wel mijn website draaiende houden.

Welke cricut snijmachines zijn er en wat kun je er mee maken?

Er zijn momenteel drie verschillende soorten cricut snijmachines. Van een kleine waar je minder mee kunt tot een grote (en duurdere) waar je vrijwel alle materialen mee kunt snijden. Voordat je een machine aanschaft is het handig om te bedenken welke projecten je eigenlijk graag wil gaan maken. Ben je op zoek naar een machine waar je alleen kaartjes mee kunt snijden? Of heb je ook interesse om hout te snijden?

Cricut Joy

De cricut Joy is de kleinste en dus ook de goedkoopste snijmachine van de drie. Met deze machine kun je iets schrijven (denk aan kalligrafie letters) en je kunt er mee snijden. Zo kun je bijvoorbeeld leuke kerstkaarten maken. Hij is vrij smal dus je kunt er geen hele grote projecten mee uitsnijden. Je kunt er meer dan 50 verschillende materialen mee snijden: van kopieerpapier en gewoon vinyl (klik) tot opstrijkbaar vinyl. Met dat laatste kun je dus weer, met behulp van de verschillende EasyPress machines, kleding of bijvoorbeeld tassen mee bedrukken. Meer informatie over de cricut Joy, inclusief de huidige verkoopprijzen vind je hier.

Cricut Explore Air 2

De cricut Explore Air 2 is het volgende formaat. Deze is iets groter en zwaarder en je kunt er veel meer mee. Omdat deze machine een stuk breder is dan de cricut Joy kun je er ook bredere projecten mee maken. Verder kun je hiermee ook mooie vouwlijnen maken. Je kunt er ruim 100 verschillende materialen mee snijden: van kopieerpapier tot opstrijkbaar vinyl, net zoals met de cricut Joy, maar ook de iets zwaardere materialen zoals bijvoorbeeld karton. Meer informatie over de Cricut Explore Air 2, inclusief de huidige verkoopprijzen vind je hier.

Cricut Maker

Als laatste is er de cricut Maker. Dit is de machine die ik uiteindelijk gekozen heb. Deze heeft hetzelfde formaat als de Explore Air 2, maar het grote verschil is de snijkracht. Deze is 10 keer zoveel als bij de Explore Air 2 en dat betekent dus dat je er ook veel meer materialen mee kunt snijden. Ruim 300 verschillende soorten.

In het pakket dat ik bestelde zaten de volgende producten geleverd: (meer informatie over deze losse producten en wat je er mee kunt lees je verderop in het artikel)

  • De machine zelf
  • Premium fine-point blade
  • Rotary blade
  • Fine point pen
  • LightGrip mat
  • FabricGrip mat
  • 2 stukjes papier om je eerste test-project mee te maken.

Net zoals bij de vorige machines kun je er kopieerpapier, vinyl en karton mee snijden, maar met deze machine kun je zelfs lindenhout en leer snijden. Ben je gek op naaien dan is deze machine ook reuzehandig aangezien je er patroondelen mee kunt snijden. Vind je het leuk om quilts te maken, dan kun je met deze machine ook goed uit de voeten. Er zijn dus ook behoorlijk wat verschillende tools verkrijgbaar voor deze machine. Daar vertel ik verderop in het artikel meer over. Meer informatie over de Cricut maker zelf , inclusief de huidige verkoopprijzen vind je hier.

Cricut Maker

Welke Cricut EasyPress machines zijn er en wat kun je er mee maken?

Naast de snijmachines zijn er ook EasyPress machines verkrijgbaar in verschillende formaten. Hiermee draag je warmte over. Zie het als een soort groot strijkijzer waarmee je met gemak sjablonen kunt plaatsen op verschillende objecten: van knuffels tot handtasjes tot schoenen en truien. Deze EasyPress machines zijn momenteel verkrijgbaar:

Cricut EasyPress mini

Met deze EasyPress van klein formaat van 10,3×8,7 cm kun je kleine projecten maken. Zo kun je bijvoorbeeld een geboortedatum op een knuffeltje zetten of een naam op een hoedje. Hij heeft 3 warmte-instellingen (laag, medium en hoog) en is makkelijk te gebruiken. Je hebt verder geen mat nodig om projecten te maken. Meer informatie over de EasyPress mini, inclusief huidige verkoopprijzen vind je hier.

Cricut EasyPress 2 medium

Ben je van plan iets grotere projecten te maken dan is de EasyPress 2 medium met een formaat van 22,5×22,5 cm een stuk handiger. Je kunt middelgrote projecten maken zoals kinderkleding, handdoeken, kussens, tassen en ga zo maar door. De temperatuur gaat tot 205 graden. Wel even uitkijken met kindjes in de buurt dus. Verder heb je een 25×25 cm EasyPress mat nodig en een middelgrote tas. Deze zijn apart verkrijgbaar.

  • Meer informatie over de EasyPress 2 medium, inclusief huidige verkoopprijzen vind je hier.
  • Meer informatie over de medium EasyPress mat, inclusief huidige verkoopprijzen vind je hier.

Cricut EasyPress 2 groot

Dit is de grootste EasyPress met een formaat van 30×25 cm. Ben je van plan om grotere projecten te bedrukken, dan is dit de machine die je nodig hebt. Denk aan volwassen kleding, broeken, banners, dekens, gordijnen en ga zo maar door. Ook deze machine gaat tot een temperatuur van 205 graden. Daarnaast heb je een 40×50 cm EasyPress mat nodig en een grote tas. Deze zijn apart verkrijgbaar.

  • Meer informatie over de EasyPress 2 groot, inclusief huidige verkoopprijzen vind je hier.
  • Meer informatie over de grote EasyPress mat, inclusief huidige verkoopprijzen vind je hier.

Welke basis tools heb je nodig om te beginnen?

Niet bij de machines geleverd, wel handig als je aan de slag wil gaan: een aantal basis tools om te starten. In de basic tool kit vind je een aantal spulletjes die het cricut-leven iets makkelijker voor je maken. 😉

  • Spateltje om de producten van je gripmat te kunnen halen
  • Een ‘weeder’ om stukjes vinyl te kunnen verwijderen als je een patroontje hebt gemaakt
  • Schraper om restjes van je mat te verwijderen
  • Schaartje
  • Pincet om kleine deeltjes goed op te kunnen pakken

Meer informatie over de basic tool kit, inclusief huidige verkoopprijs vind je hier.

Verder is transfer tape een must-have om in huis te hebben. Met transfer tape kun je uitgesneden vinyl motieven oppakken en makkelijk plakken op je item. Meer informatie over transfer tape, inclusief huidige verkoopprijs vind je hier.

Welke soort gripmatten zijn verkrijgbaar en waar gebruik je ze voor?

Ook gripmatten zijn onmisbaar als je gaat werken met je cricut machine. Er zijn verschillende matten verkrijgbaar in verschillende kleuren. Niet elke mat is geschikt voor elke machine.

Elke mat is weer geschikt voor verschillende materialen. Er zit een plaklaagje op de mat zodat je materiaalsoort niet verschuift. Op de mat zit een plastic folie, deze moet je natuurlijk verwijderen voordat je jouw materiaal plaatst op de mat. Achteraf, als je klaar bent, kun je de folie terugplaatsen zodat er geen vuil vast gaat plakken op je mat. Let er wel op dat je sommige materialen nog eens extra vast moet plakken. Zo kan het hout gaan verschuiven dus het is raadzaam om deze met schilderstape op de hoeken vast te plakken op de mat. Het mesje snijdt hier doorheen, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken.

Verkrijgbaar zijn:

  • LightGrip mat (blauwe mat) Deze gebruik je voor papier en kaartkarton.
  • StandardGrip mat (groene mat) Deze gebruik je voor vinyl en iron-on projecten.
  • StrongGrip mat (paarse mat) Deze gebruik je voor de stevigere materiaalsoorten. Denk aan karton en dikker kaartkarton.
  • FabricGrip mat (roze mat) Deze is voor stoffen.
  • Card mat. Deze is speciaal voor als je dubbele kaarten maakt. Er zit een scheider tussen waardoor je met gerust hart aan de voorkant van je kaart een ontwerp kunt snijden waardoor de achterkant beschermd wordt. Meer informatie over deze card mat, inclusief huidige verkoopprijs vind je hier.

Bij de Cricut Maker, die ik kocht, zat de LightGrip (blauw) en de FabricGrip (roze) mat geleverd. Andere matten moeten dus apart bij gekocht worden.

  • Meer informatie, inclusief huidige verkoopprijs van een setje gripmatten ( de paarse, blauwe en groene) vind je hier.

Welke soort mesjes zijn verkrijgbaar?

Voor de cricut machines zijn verschillende soorten mesjes verkrijgbaar. Met elk van deze mesjes kun je weer verschillende materialen snijden. Bij de cricut Maker die ik kocht zaten 2 verschillende mesjes, een premium fine point blade en een rotary blade. Ik zet even voor je op een rijtje welke mesjes er zijn en wat je er mee kunt snijden. Je moet er rekening mee houden dat je voor verschillende materiaalsoorten verschillende mesjes en verschillende gripmatten nodig hebt.

  • Fine point blade. Deze gebruik je eigenlijk voor de meeste materialen. Ik gebruik hem voor stevig kaartkarton maar ook voor spiegelkarton of vennum. Ook voor vinyl is dit mesje prima. Je kunt het kopen met ‘housing’ maar je kunt ook de losse mesjes als refill kopen. Uitgebreidere informatie vind je hier.
  • Rotary blade. Deze gebruik je in combinatie met de roze Fabric mat. Met dit mesje kun je dus verschillende stoffen snijden zoals jeans, katoen, zijde en meer. Uitgebreide informatie en huidige verkoopprijzen vind je hier.
  • Wavy blade. Dit mesje gebruik je om mooie perforeerlijnen te maken. Uitgebreidere informatie vind je hier.
  • Perforation blade Dit mesje is te gebruiken om perforeerlijnen, afscheurlijnen, vouwlijnen e.d. te maken in allerlei verschillende materiaalsoorten. Meer informatie en huidige verkoopprijzen zijn hier te vinden.
  • Scoring wheel: Voor de perfecte vouwlijn. Meer informatie en prijzen vind je hier.
  • Knife blade. Dit mesje is alleen voor de Cricut Maker. Je kunt hiermee door de dikkere materialen snijden zoals hout, faux leather e.d. Meer informatie en huidige verkoopprijzen vind je hier.
  • Debossing tip. Hiermee kun je bijvoorbeeld reliëftekeningen maken. Meer informatie over deze tip vind je hier.

Als je op de linkjes hebt geklikt, dan heb je vast en zeker gezien dat de mesjes best nog wel wat geld kosten. Mijn tip is dan ook om eerst even uit te vinden hoe de machine werkt met de mesjes die je erbij hebt gekregen. Stiekem ben je daar al best wat tijd mee kwijt. Heb je iets eenmaal onder de knie, kijk dan eens verder. Wat wil je nu graag gaan leren? Schaf daar dan pas de materialen voor aan.

Hoe werkt de cricut design space?

Wil je in de cricut design space aan de slag gaan, dan is het eigenlijk ‘aldoende leert men’. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Wil je bijvoorbeeld een bepaald lettertype hebben dan kun je kiezen voor ‘alles’ ‘systeem’ of ‘cricut’. Bij ‘alles’ en ‘cricut’ zie je lettertypes staan waar je voor moet betalen. Kies je voor ‘systeem’ dan zie je lettertypes die in het systeem zitten en die je gratis kunt gebruiken. Wat handig is, is dat je het aantal cm van je tekst erbij ziet staan. Meet je jouw project op, dan kun je dus direct kijken of het past.

Het lijkt allemaal vrij lastig, maar Design Space is gewoon echt een beetje oefenen. Met sommige nieuwe dingen was ik uren bezig om te bekijken hoe het nou precies werkte maar toen ik het eenmaal wist was ik in een paar tellen klaar. Stapje voor stapje leer je steeds meer.

Afbeeldingen kun je invoegen. Er zijn verschillende soorten afbeeldingen: de gratis afbeeldingen of de afbeeldingen waar je voor moet betalen. Heb je een Cricut Access abonnement dan zijn deze betaalde afbeeldingen er vaak bij inbegrepen en betaal je dus niks extra`s. Daarnaast kun je zelf afbeeldingen uploaden. Deze afbeeldingen kun je online kopen, bijvoorbeeld via (Amerikaanse) bloggers. Je betaalt dan vaak een klein bedrag van een paar euro. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet alle afbeeldingen zomaar mag gebruiken. Sommige afbeeldingen zijn voor persoonlijk gebruik, andere afbeeldingen zijn voor commercieel gebruik. Pinterest is een mooie manier om afbeeldingen te zoeken. Ik zoek altijd op “Cricut SVG …” op de plek van de puntjes vul ik dan in welke afbeelding ik zoek: moederdag, vaderdag, hartjes, vissen en ga zo maar door. SVG is de bestandsnaam die gebruikt wordt voor de afbeeldingen.

Wat kun je maken met een Cricut machine?

Met de Cricut machines kun je veel verschillende materialen snijden. Het is daarom echt onmogelijk om kort te vertellen wat je ermee kunt maken. Ik zal binnenkort een aantal artikelen hierover delen. Je kunt bijvoorbeeld vinyl snijden en dit op allerlei verschillende producten plakken. Je kunt weer een ander soort vinyl snijden en dit op kleding plaatsen. Kaarten, sieraden, sleutelhangers, echt vrijwel alles is mogelijk. Wil je wat inspiratie opdoen of gewoon op je gemakje neuzen tussen foto`s? Kijk dan eens op instagram en gebruik de hashtag CricutCreations. Je zult zien dat er allerlei moois voorbij komt. Ook op facebook zijn er verschillende groepen waar mensen hun creaties delen.

En misschien leuk om te weten: voor mijn webshop gebruik ik de Cricut machine ook om de kinderfeestjes pakketten te maken. 🙂

Mis je na dit artikel toch nog informatie? In het helpcentrum van Cricut vind je heel veel artikelen over de cricut. Klik hier om naar het helpcentrum te gaan.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “De ultieme must-have voor elke creatieveling: een cricut machine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *