Damiën heeft onlangs zijn 13e verjaardag gevierd. En daar hoort natuurlijk een kinderfeestje bij. Hij vroeg me of ik iets leuks kon organiseren, net zoals ik vorig jaar de Minion Madness Speurtocht voor hem en zijn vrienden bedacht. Dit keer moest het een Escape Room kinderfeestje worden. Maar hoe regel je dat in je eigen huis?
Inhoudsopgave
Opdrachten bedenken
Het is best wel wat werk, zo`n feestje organiseren. Alles bij elkaar ben ik er weer een uurtje of 10 mee kwijt geweest, net als vorig jaar. Je moet opdrachten bedenken en een route bepalen. Vervolgens moet ook alles goed in elkaar overlopen en dat is vaak nog het meest lastige.
Ik kon ook niet alle opdrachten van vorig jaar gebruiken. Dat zou helemaal appeltje-eitje zijn geweest. Maar opdrachten van vorig jaar in een nieuw jasje, dat kan dan weer wel. Bovendien heb ik een video gemaakt van mijn voorbereidingen. Die kun je hieronder bekijken. Mocht je nu zelf aan de slag willen gaan met een Escape Room kinderfeestje dan bespaar ik je met mijn artikel en video heel wat tijd. 😉 Ik zou het dan ook echt waarderen als jij mijn artikel deelt en/of mijn video een like geeft.
De spelregels
De spelregels zijn natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Ik heb ervoor gekozen om de Escape Room alleen op de benedenverdieping te houden. Traphekje op slot en niemand kan de trap op naar boven. Ideaal. 😉 Verder wil ik niet dat ze aan mijn schilderijen gaan trekken of spullen van de muren gaan afhalen. Geen spullen slopen dus! Samenwerken is een must en ze mogen gebruik maken van het internet. Sterker nog: ze moeten zelfs gebruik maken van het internet.
Escape Room opdrachten
In totaal zijn de jongens iets meer dan een uur bezig geweest met alle opdrachten.
Enkele tips:
- Cijfersloten koop je hier of je maakt gebruik van een beautycase of koffer met cijferslot.
- Daarnaast heb je een beloning nodig. Ik had als beloning een tas vol lekkere dingetjes voor tijdens de filmavond en een klein cadeautje van de Action.
Opdracht 1
Damiën kreeg van mij een enveloppe. In deze enveloppe zaten de spelregels, een aanwijzing en een briefje met een woord in braille erop. Dit spel gebruikte ik vorig jaar ook al. Ik heb alleen andere woorden in braille gebruikt. Het braille schrift kun je makkelijk online vinden.
De aanwijzingen stuurden de jongens van ruimte naar ruimte: in de gang, naar de speelgoedkist van Landon, naar de wc en onder de tafel. In totaal hadden ze toen 5 woorden in brailleschrift en die konden ze met behulp van internet ontcijferen. (Google op brailleschrift en klik vervolgens op afbeeldingen)
De woorden die eruit kwamen waren: kast, woonkamer, red bull, Formule 1 en Max. Op de kast in de woonkamer stond een blikken doos van Max Verstappen. Die moesten ze dus hebben. De jongens hadden dit vrij snel gevonden.
Opdracht 2
Ze hadden het blik dus te pakken en vonden in dit blik een spaarpot met een sleutel erin. Dit spaarpotje was afgesloten met een cijferslot. Daarnaast zat er een blaadje in met 3 gekleurde cirkels en een bout en moer puzzel.
Die 3 gekleurde cirkels komen ze tijdens hun zoektocht tegen. Op de cirkels staan cijfers en die cijfers hebben ze nodig om het cijferslot te openen. Dan kunnen ze de sleutel uit het spaarpotje halen en het raam van de woonkamer openen. Aan de buitenzijde van het raam zit de achterdeursleutel geplakt en zo kunnen ze dus naar buiten.
De bout en moer puzzel is eenvoudig te maken: je neemt een bout en 4 moeren. Deze moeren schroef je op de bout. Vervolgens plak je er schilderstape op. Deze snijd je in zodat de moeren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Vervolgens schrijf je het woord van de volgende locatie op de moeren. In ons geval post. De kinderen moesten dus naar de brievenbus. Schrijf willekeurige letters op de overige vlakken.
Dit spel vonden de jongens iets lastiger. Ze begrepen dat ze een woord moesten maken en dat dit de volgende locatie zou aangeven. Maar het woord vinden was moeilijk. Uiteindelijk heb ik ze de eerste letter gegeven en dat zorgde ervoor dat ze de puzzel konden oplossen en richting de brievenbus stormden.
Spel 3
Flauwe moeder heeft Damiën: de tas die ze bij de brievenbus vonden had een cijferslot. De code moesten ze kraken met het spel “Crack the Code” Het is een kwestie van heel goed lezen wat er onder de cijfers staat maar dan kom je al heel ver. Hint: de vierde code bevat de zin Nothing is correct Die cijfers kun je dus allemaal wegstrepen en vervolgens kun je dezelfde cijfers bij andere aanwijzingen wegstrepen.
De tas hadden ze daarna vrij snel open. In de tas zat een doosje. In dit doosje zat een gekleurd cijfer, dat moesten ze bewaren. Daarnaast een klein houten blokje en de tekst dat er in totaal 25 blokjes zoals deze waren. De andere 24 lagen in de woonkamer. Wat heeft Daelyn een lol gehad om ze te verstoppen. En Damiën heeft niks in de gaten gehad, want ze lagen dus al een dag eerder op verschillende (zichtbare!) plekken verstopt. (Meer informatie over de houten blokjes vind je hier)
Spel 4
De fotopuzzel. Bij het maken van deze opdracht moet je een beetje vooruit denken. Je maakt namelijk een foto van de locatie waar ze naar toe moeten. Die laat je afdrukken en plak je op de houten blokjes.
Met fotostickers plakte ik de fotostukjes op de blokjes. Dit heeft wel even wat tijd gekost. Ik denk dat ik zeker een half uur ben bezig geweest met het maken van deze puzzel. Daarna kon de pret voor ons dus beginnen! Verstoppen die handel!
De jongens moesten echt goed zoeken naar de blokjes. Ze zijn natuurlijk maar vrij klein. Maar nadat ze de eerste hadden gevonden ging het snel. De puzzel oplossen was een tweede. Toch herkenden ze snel enkele stukjes uit de puzzel en zo zaten ze vrij snel in de gang om daar op zoek te gaan naar de volgende aanwijzing.
Spel 5
Tja, daar stonden ze dan in de gang. Ze hebben overal gezocht maar dachten totaal niet aan de ballonnen die boven hun hoofd bungelden. Uiteindelijk had 1 van de jongens het idee dat er iets in een ballon kon zitten. Een beetje rammelen met de ballon bevestigde zijn vermoeden.
Ik had inderdaad briefjes in de ballonnen gestopt. De groene briefjes moesten ervoor zorgen dat de jongens naar deze pagina op mijn website gingen. Op de paarse briefjes had ik titels van liedjes geschreven. De jongens konden deze liedjes googlen en zouden dan moeten herkennen wat deze liedjes gemeen hadden, namelijk het jaartal. Het jaartal was de code om de pagina op mijn website te kunnen bezoeken.
De jongens bezochten in eerste instantie mijn Instagram-kanaal en bedachten zich dat de foto over het maken van de Escape Room, die ik een dag eerder gepost had, wellicht een aanwijzing bevatte. Goed bedacht en zeker een leuk idee voor mensen die geen eigen website hebben om te verwerken in een escape room opdracht. Maar dat was het dus niet. Uiteindelijk kwamen ze op mijn website terecht, ontcijferden de code en zagen de volgende aanwijzing.
Spel 6
En die aanwijzing bracht ze naar de vriezer. Daar stond een grote bak met ijs in. Ik had namelijk een potje in een bak water gelegd en die bak ingevroren.
“Serieus, mam?! Een bak ijs met een potje? En wij moeten nu zeker dat potje eruit zien te krijgen? Zit er ook echt iets in of is dit een grapje?” Nope, het was geen grapje. Er zat echt iets in. Maar hoe kregen ze dat potje nou uit het ijs?
“We moeten hem buiten kapot gooien!”
“Nee, joh! Dat kan toch niet? Dan gaat het potje kapot.”
“O, ja…”
“Heb je een mes? Dan hakken we het potje eruit!”
“Ja! Goed plan!”
“Misschien kunnen we gewoon de warme kraan aanzetten?” opperde er eentje voorzichtig. Even werd het stil en toen hoorde ik wat gemompel. “Goed plan. Slim. Simpel maar effectief”
Heerlijk, die pubers…
Het duurde even maar uiteindelijk hadden ze het potje te pakken. Alleen was het wat lastig om dat potje open te krijgen dus daar heb ik ze mee geholpen. In het potje zat de laatste aanwijzing en een gekleurd cijfer.
Escape Room
Escape the room zullen we maar zeggen. Die laatste aanwijzing was eenvoudig. Van de kou naar de warmte. Ze begrepen vrij snel dat ze naar een verwarming moesten en daar moesten gaan zoeken. Ze zochten onder verwarmingen, in de buurt van verwarmingen, keken achter verwarmingen, checkten verwarmingsbuizen maar zagen de beautycase die op de verwarming stond over het hoofd.
Met een kleine aanwijzing vonden ze toch die beautycase. In de enveloppe die ik erop had geplakt zaten drie eenvoudige vragen (zoals: Hoeveel grijze ballonnen hangen er in de woonkamer?) en de antwoorden daarop waren de cijfers van de code van de beautycase. In de beautycase zat het laatste gekleurde cijfer en zo konden ze het spaarpotje openen en de sleutel van het raam te pakken krijgen.
Ze besloten te ‘escapen’ door het raam en dat zorgde natuurlijk voor een hoop lol. Yep, het was weer een geslaagd feestje! 🙂
- Meer ideeën voor kinderfeestjes voor jongens vind je hier.
- Meer ideeën voor kinderfeestjes voor meisjes vind je hier.
Organiseer jij zelf de kinderfeestjes? Of ga je liever ergens naar toe?
I.v.m. privacy van Damiën zijn vrienden zijn er weinig foto`s van het feestje zelf gebruikt. Geloof me maar op mijn woord als ik zeg dat ze het erg leuk hebben gehad. 😉
Super leuk gedaan!!
Veel werk, maar wel origineel.
Inderdaad veel werk, maar ik vind het echt leuk om te doen dus dat scheelt denk ik al. 😉
Keileuk in elkaar geflanst! Heel origineel kinderfeest! Ik ga het delen.
Leuk! Dank je wel. 🙂
Graag gedaan.
Heb vandaag samen met mijn man en kids een bezoek gebracht aan een escaperoom. Het was zo leuk en ze hadden zoveel lol dat ik het idee kreeg om dit thuis ook eens te proberen. Jouw filmpje gaf mij zoveel inspiratie! Ik heb nu veel zin gekregen om er thuis een uit te gaan voeren! Bedankt voor het delen van je ideeën!
Leuk om te horen! Veel plezier. 🙂
Hadden ze niet al de fotoblokjes gevonden tijdens het zoeken naar de braillepapiertjes?
Ik vind het super goed in elkaar zitten! Top gemaakt.
Nee, die zaten ergens anders verstopt: braillepapiertjes in keuken/gang/wc en de blokjes in de woonkamer. 😉 Dank voor je compliment!