Het leed dat tuinieren heet

Ik ben graag buiten en ik hou van veel groen en andere kleuren om me heen. Kortom: ik heb het liefst een tuin vol bloemen en planten. Het geeft me een fijn en rustig gevoel. Nadeel hiervan is het onderhoud. Wij hebben allebei totaal geen groene vingers. Toch moeten we er aan geloven want onze tuin is groot en vol planten en bloemen. En dus vertel ik je over het leed dat tuinieren heet…

Inhoudsopgave

Een grote tuin

We hebben een behoorlijke tuin van een dikke 200 vierkante meter. Die tuin staat vol met bloemen en planten en in het midden ligt een stuk gras. De vorige bewoners hebben er veel tijd en liefde in gestoken, dat zie je. Vanaf het voorjaar tot aan het najaar staat er altijd wel ergens iets in bloei. Ik vind dat mooi en verrassend. Afgelopen jaar kwamen de kinderen geregeld binnenlopen om te vertellen dat ze nu weer ergens paarse of rode bloemetjes hadden gezien die er een week geleden nog niet stonden.

Een nadeel is het onderhoud van onze tuin. Je bent er zo een ochtend of een middag in kwijt om ervoor te zorgen dat het geen oerwoud gaat worden. Dreumes vindt het natuurlijk hartstikke leuk om te ‘helpen’. Heel handig is het niet want 1 takje afknippen en je moet weer achter dreumes aan omdat hij niet meer overeind komt…

Onderhoudsvriendelijke tuin

Erg onderhoudsvriendelijk is onze tuin dus niet. Zeker in de lente en de zomer ben je er wekelijks best wel wat tijd aan kwijt. Omdat we allebei een broertje dood hebben aan tuinieren was onze eerste ingeving dan ook: “De hele zooi eruit en overal gras ingooien!” Lekker makkelijk te onderhouden ( want 1 keer in de week de grasmaaier erover heen ) en ideaal voor de kinderen omdat ze dan de ruimte hebben om te spelen, voetballen, ravotten en weet ik veel wat nog meer. Het idee was om dit in het voorjaar te doen.

Overigens hoeft het niet alleen maar gras te zijn. Een onderhoudsvriendelijke tuin ook erg mooi zijn met voornamelijk tegels, hier en daar een plantenbakje met wat bloemetjes erin en wat van die steentjes. De buren hebben zo`n tuin en ik vind het er fantastisch uitzien. Kindvriendelijk is het dan weer niet.

Tuinieren

Kindvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin en een kindvriendelijke tuin zijn twee verschillende dingen. Een kindvriendelijke tuin is niet per se onderhoudsvriendelijk. In mijn ogen is een kindvriendelijke tuin een tuin waar kinderen kunnen spelen maar ook kunnen ontdekken. Er horen speeltoestellen en een zandbak in thuis maar ook kleur. Normaal gesproken zou ik zeggen dat een trampoline ook niet mag ontbreken maar helaas kunnen we vanwege de ziekte van de oudste geen trampoline in de tuin zetten.

Een moestuintje mag zeker niet ontbreken. Het is voor kinderen hartstikke leuk om te zien hoe iets groeit en bloeit. Om door te krijgen dat wortels niet in plastic zakjes bij de supermarkt groeien. 😉 We hebben hier al een druivenstruik maar we willen echt een hoekje maken waar we onze eigen groenten en fruit kunnen laten groeien. In ons vorige huis hadden we een moestuintje van zo`n 5 vierkante meter en daar hadden de kinderen altijd de grootste lol aan. Hier zouden we een iets groter moestuintje kunnen aanleggen. Ook wil ik graag onze terrasoverkapping dicht laten maken, dan hebben we in de winter ook wat meer plezier ervan.

Waar kiezen we voor?

We hebben dus nog niet echt een keuze kunnen maken. Ik doe graag inspiratie op in het tuincentrum. Alles heeft zijn voordelen en nadelen. Onderhoudsvriendelijk is vooral makkelijk voor papa en mama, kindvriendelijk is voor de kinderen natuurlijk het fijnste. Alleen betekent dat laatste dat we dus geregeld ons tuintje zullen moeten ingaan om te tuinieren en alles netjes en onkruidvrij te houden.

De kinderen hebben natuurlijk hun eigen ideeën en we hebben het er deze week al een aantal keer over gehad. Ook ik zou het liefste gaan voor een leuke, kindvriendelijke en avontuurlijke tuin maar dat betekent ook dat we dus geregeld de mouwen moeten opstropen…

Hoe ziet jouw tuin eruit?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *