10 redenen waarom je naar de kringloopwinkel zou moeten gaan

Al sinds de jaren 60 bestaan er kringloopwinkels. Winkeltjes waar je tweedehands goederen naar toe kunt brengen en die voor een klein prijsje weer verkocht worden aan een ander. Langzaam maar zeker begint de kringloopwinkel meer terrein te winnen. Helaas rust er nog best wel een taboe op het kopen van tweedehands spulletjes. En dat is jammer. Want naast dat het je veel geld kan schelen is het ook nog eens goed voor het milieu. Ik hoop dat ik je met dit artikel kan overhalen om toch eens de kringloopwinkel binnen te lopen en je te laten ervaren dat kopen bij de kringloopwinkel eigenlijk heel erg leuk is.

Inhoudsopgave

Je bespaart geld

Ja, het is best een open deur maar je kunt dus flink wat geld besparen door tweedehands spulletjes te kopen. Gek genoeg kan iedereen razend enthousiast worden van het kopen van een tweedehands bank op Marktplaats, maar een tweedehands bank van de kringloop is dan ineens voor mensen die weinig te besteden hebben. Zoals met alles moet het natuurlijk wel je smaak zijn, anders is €100 nog te veel geld om uit te geven. Maar mocht je op zoek zijn naar een nieuwe inboedel dan is het dus wel de moeite waard om eens bij de kringloopwinkel naar binnen te lopen. Met het geld dat je uitspaart voor die nieuwe bank kun je bijvoorbeeld weer je huis isoleren. En ook dat bespaart je veel geld.

Wisselend assortiment

Geen dag is hetzelfde bij de kringloopwinkel. Ze krijgen natuurlijk wisselende producten binnen en dat zorgt weer voor een wisselend assortiment. De ene keer staan er foeilelijke banken, de keer daarna loop je tegen een prachtig exemplaar aan. Rond kerst richten kringloopwinkels vaak een speciale kersthoek in met allerlei kerstdecoratie, rond de carnaval vind je een afdeling vol verkleedkleding. Zo blijft de kringloop steeds ‘nieuw’ en ontdek je steeds weer leuke dingen.

Al die unieke producten

Geen 13 in een dozijn producten. Geen 24 dozen met hetzelfde servies. Van de meeste dingen vind je er maar eentje bij de kringloopwinkel. En dat is natuurlijk best leuk als je op zoek gaat naar een cadeautje. De kans dat je iets geeft wat een ander ook gekocht heeft is behoorlijk klein.

Shoppen bij de kringloopwinkel is duurzamer

We hebben maar 1 wereld en daar moeten we natuurlijk zuinig op zijn. Gebruik maken van tweedehands artikelen is natuurlijk veel duurzamer dan een nieuw product kopen. De afgelopen decennia zijn er zo enorm veel producten geproduceerd dat we bijvoorbeeld amper nog nieuw meubilair hoeven aan te schaffen.

En denk er eens over na om de kinderen mee te nemen, net zoals je ze meeneemt naar een groot warenhuis. Laat ze bekend worden met het winkelen bij de kringloop en laat ze op een goede manier met hun eigen spullen omgaan. Zo kun je er ook voor kiezen om voor verjaardagen of de feestdagen 1 of meerdere tweedehands cadeautjes aan te schaffen of om bijvoorbeeld eens een tweedehands kinderzwerfboek te halen.

Een dagje uit bij de kringloopwinkel

Het klinkt gek maar tegenwoordig kun je er bijna een dagje uit van maken. De meeste kringloopwinkels hebben een restaurantje bij de winkel waar je iets kunt eten of een lekkere kop koffie kunt drinken. En dat is maar goed ook want bij een grote kringloopwinkel kun je makkelijk een tijdje rondlopen en je verbazen over alles wat te koop is.

Je helpt mensen aan het werk

Wist je dat veel kringloopwinkels mensen in dienst hebben die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt? Mensen die lastig een reguliere baan kunnen vinden maar die terecht kunnen bij een kringloopwinkel om daar passend werk te doen. Zonder deze mensen kan een kringloopwinkel niet draaien. Door jouw aankopen blijft een kringloopwinkel bestaan en kun je mensen aan het werk houden die anders veel lastiger een baan hadden gevonden.

Fantastische winkel voor de knutselkonten

Ja, geloof het of niet: de kringloopwinkel is een paradijs voor mensen die graag creatief bezig zijn. Je kunt er veel spulletjes vinden die jaren oud zijn, maar die je met een likje verf of een mooi nieuw stofje heel eigentijds kunt maken. Hier kun je dus prima spullen vinden om te upcyclen.

Bij de kringloopwinkel vind je goedkope boeken

Ik had al eerder aangegeven dat we gek zijn op lezen. De meeste boeken die we hier hebben staan komen van een rommelmarkt of van de kringloop. Voor 50 cent of een euro koop je daar namelijk een boek. Boeken worden vaak maar 1 of 2 keer gelezen en verdwijnen dan in een kast of (uiteindelijk) op de rommelmarkt of bij de kringloop. Als jij hier je boeken koopt, koop je bijna nieuwe boeken voor weinig geld. Als ik met de kinderen naar de kringloop ga mogen ze altijd even neuzen bij de boeken en in 8 van de 10 gevallen vinden ze iets leuks.

Trip down memory lane

Het is een trip down memory lane bij de kringloop. Allerlei spullen van vroeger kom je tegen. De langspeelplaten die je vroeger bij je oma zag staan. De gourmetborden die je moeder vroeger elke kerst uit de kast trok. De puzzel die je eigen zoon ook had toen hij peuter was. Het is verbazingwekkend hoeveel herinneringen een uurtje kringlopen bij je oproepen.

Gezelligheid in de kringloopwinkel

De kringloopwinkels doen, net als de ‘gewone’ winkels, prima mee met de feestdagen. Met kerst, sinterklaas of carnaval kleden ze de winkel mooi aan wat direct sfeer toevoegt. Daarnaast kun je dus ook echt gericht zoeken in de thema-gerelateerde hoeken. Het is dus geen bedompte, saaie boel. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar dat is in elke winkel.

En wist je dat…

….er zelfs een app bestaat om te kijken waar in de buurt een kringloopwinkel is? De gratis Kringloop App kun je downloaden in de appstore. Zo kun je direct ruim 900 kringloopwinkels in de app vinden op postcode.

….er vaak boxen van WeCycle bij de kringloopwinkels te vinden zijn? Zo kun je direct je kapotte apparatuur inleveren zodat dit op de juiste manier gerecycled kan worden. (Meer informatie over WeCycle vind je op hun website)

….er grote kringlooporganisaties bestaan die op meerdere plekken winkels hebben? Voorbeelden hiervan zijn Het Goed (klik) en Rataplan. (klik)

Ga jij wel eens naar de kringloopwinkel?

Afbeelding van Shirley Hirst via Pixabay

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *