Het is al een tijdje geleden dat mijn kinderen in groep 3 zaten. Inmiddels zitten ze in groep 5 en groep 8. Over een paar jaar is Landon aan de beurt om naar groep 3 te gaan en komen al die spannende momenten weer terug. Groep 3 is het jaar van leren lezen, van leren schrijven, van leren rekenen en je kind zien groeien op elk gebied.
Inhoudsopgave
Leren lezen groep 3
De spanning kan ik me nog goed herinneren. Ik zat in groep 3 en mocht eindelijk de eerste woordjes gaan oefenen. Ik was er ook echt aan toe en in no-time kon ik op het hoogste niveau lezen, mede dankzij de Bakkertje Deeg boekjes. Nog steeds lees ik met veel plezier.
Toen mijn kinderen leerden lezen in groep 3 hadden ze er iets meer moeite mee. Met Daelyn heb ik avond aan avond zitten oefenen omdat ze het zo lastig vond, maar inmiddels leest ze goed en op niveau. Damiën was een ander verhaal. Hij was (en is) een goede leerling. Lezen kon hij ook vrij snel en hij zat netjes op niveau toen hij overging naar groep 4.
Toen hij na zijn operatie maandenlang thuis zat, heb ik thuis huiswerk met hem gemaakt. 1-op-1 in een rustige ruimte waar geen omgevingsgeluid was. Zijn cijfers gingen met sprongen omhoog en ook zijn leesniveau schoot omhoog. Ik vroeg me af hoe dit kon. “Ik hoor vaak niet wat de juf zegt.” was zijn antwoord. Dat was voor ons reden om verder onderzoek te doen en zo kwamen we erachter dat hij een verminderd gehoor heeft waarvoor hij nu dus ook een hoorapparaat draagt.
Leren lezen als je doof bent
Damiën kan lezen maar door zijn verminderde gehoor heeft hij wel meer moeite met het verstaan van de leerkracht. Zeker als er geruis is op de achtergrond. En dat is er eigenlijk altijd wel in een klas. Toen ik thuis 1 op 1 met hem boekjes las, kon hij mij om meer uitleg vragen. Wat betekenen woorden? Hoe spreek je ze uit? Welke klank gebruik je? Hij vertelde dat hij de leerkracht vaak niet goed verstond maar dat hij wist dat een woord fout was als de zin niet klopte. Stel dat de leerkracht zei: “Ik moet jullie iets leuks vertellen” en hij verstond “Ik moet jullie fiets leuks vertellen” dan wist hij gewoon “Dat zal ik wel verkeerd verstaan hebben. Het moet vast een ander woord zijn.” Zelf maakte hij er dan een kloppende zin van in zijn hoofd.
Ik weet dus hoe lastig het kan zijn als je een verminderd gehoor hebt. Maar hoe lastig is het dan voor kinderen om te leren lezen als je echt doof bent? Het duurt bijvoorbeeld langer om aan te leren. Ze zien een plaatje van het woord, krijgen het woord uitgebeeld in gebarentaal en krijgen dan het geschreven woord te zien. Maar sommige geschreven woorden zijn voor dove kinderen erg moeilijk te begrijpen. Intonatie en klank is erg belangrijk bij het leren begrijpen van woorden. Als je doof bent mis je dat stukje.
Story Sign
Bij gebarentaal zie je de expressie. Hierdoor wordt een emotie overgebracht. Het zorgt ervoor dat kinderen de woorden die ze lezen beter begrijpen. Via KPN ontdekte ik een app van Huawei. Deze app heet de Story Sign app en is gratis te downloaden in de Play Store. Hierin worden boeken omgezet naar gebarentaal. De app is beschikbaar in 10 verschillende talen. Met behulp van de avatar Star worden de geschreven woorden omgezet in gebarentaal. Momenteel is er voor de Nederlandse versie 1 boek beschikbaar “Waar is Dribbel” Het is de bedoeling dat er meerdere boeken in de app komen.
Hoe werkt de Story Sign app
Ik heb de app gedownload om te kijken hoe hij werkt. Er staat bij dat hij geschikt is voor kinderen tot 8 jaar. Echt voor de beginnende lezertjes dus. Het werkt vrij eenvoudig wat prima is voor jongere kinderen. Je komt direct op een pagina waar je kennis maakt met de avatar Star. Vervolgens kun je een boek kiezen. Op dit moment dus alleen “Waar is Dribbel” maar er staan nog 2 vakjes open waarin staat dat er binnenkort een nieuw boek verschijnt. Hiervoor kun je notificaties instellen. Je krijgt dan een melding als er een nieuw verhaal beschikbaar is.
Ik heb geklikt op het boek van Dribbel. Star laat in gebarentaal zien wat de titel van het boek is en wie het boek heeft geschreven. Vervolgens ga je naar de eerste bladzijde. Het is de bedoeling dat je het fysieke boek in huis hebt. Je kunt dan de woorden scannen waarna Star ze omzet in gebarentaal. Ik had het boek helaas niet in huis dus kon deze functie niet uitproberen. In het YouTube filmpje hierboven kun je meer zien over de app. Het filmpje is in het Engels, maar evengoed de moeite waard om te bekijken.
Ik ben benieuwd of jij deze gratis app al uitgeprobeerd hebt. Zo ja, laat het me weten in de reacties. Wat vond je ervan? En nog belangrijker: wat vond je kind ervan?
Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking