Stadswandeling door Roermond

Afgelopen dinsdag mocht ik met Damiën zijn klas mee op stadswandeling door Roermond. Ik ben nog nooit met een stadswandeling in mijn eigen stad mee geweest, dus dit leek me wel razend interessant. Zeker de laatste jaren ben ik niet verder gekomen dan Roermond Outlet. 😉 Ik weet dat Roermond een hele oude stad is en ik vind het prachtig om de geschiedenis in te duiken. De kinderen hadden het thema Middeleeuwen op school en deze stadswandeling sloot daar perfect op aan.

Interessant voor kinderen?

Al vroeg in de ochtend reed ik met 4 stoere jongens richting Roermond. Ze hadden er zin in, maar vonden het ook een beetje spannend. Ze hadden ook nog nooit echt een stadswandeling gedaan met een gids erbij en vroegen zich serieus af welke dingen er besproken gingen worden.

stadswandeling-roermond

Aangekomen op de markt werd natuurlijk eerst verteld over dat hele grote gebouw waar we voor stonden. Of de kinderen wisten welk gebouw dat was? En dat wisten ze maar al te goed. Het stadhuis! De gids vertelde over het stadhuis, hoe het daar terecht gekomen was en wat daar gebeurde vroeger. Ook vertelde ze over de mooie versieringen en de plaatjes op het gebouw. Waar ik had verwacht dat de kinderen zich zouden vervelen, hingen ze aan haar lippen.

Vervolgens liepen we naar een hal, iets verderop. Ook daar konden de kinderen wel raden wat er vroeger gebeurde. Witte tegels tegen de muur, een klein halletje op een vrij centrale plek. Dit bleek vroeger een slachthalletje geweest te zijn. Varkens kwamen aan de ene kant binnen, werden geslacht en konden dan verkocht worden. Die tegels zorgde er dus voor dat het bloed makkelijk weggespoeld kon worden.

Lees ook: Kerststad Roermond

stadswandeling-roermond2

Interessant voor papa en mama

We zijn op vele plekjes in Roermond geweest en ook de papa`s en mama`s die mee waren hebben iets opgestoken van deze tocht. Wist jij bijvoorbeeld waar het woordje salaris vandaan komt? Ik nu wel! Vroeger werden de mensen namelijk betaald met zout in plaats van met geld. Het Latijnse woord voor zout is sal en daar is dus salaris van afgeleid. Kijk! Weer wat geleerd. 🙂

Ik vond de tocht echt hartstikke leuk en de kinderen gelukkig ook. Ze vertelden me in de auto terug naar school nog wat ze wisten en wat ze vanavond thuis gingen vertellen. Ik heb geen idee of er nog uitgebreidere stadswandelingen zijn, maar dan zou ik er graag eens eentje maken.

Heb jij wel eens een stadswandeling onder begeleiding van een gids gemaakt?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *