Vegan Challenge week 3: de zoektocht naar vegan producten

Vol goede moed begonnen we aan week 3 van onze vegan challenge. In de supermarkt leerde ik al enkele plantaardige producten kennen en hoefde ik niet meer alles in mijn handen te pakken. Scheelt natuurlijk ook een berg tijd. Ik vond het interessant om te zien wat de rest van mijn gezin wel lekker vond en wat juist niet en vroeg me af hoe ik het iedereen naar de zin kon maken. Helaas gebeurde er iets waardoor ik besloot de vegan challenge vroegtijdig te beïndigen.

Inhoudsopgave

De zoektocht naar vegan producten

In onze supermarkt is niet echt een breed assortiment van vegan producten te vinden. Daarnaast bieden ze eigenlijk alleen maar de duurdere merken aan en dat is met een beperkt budget niet zo prettig. Ik moet dus echt bewust andere supermarkten bezoeken om meer keuze te hebben. De Albert Heijn, hier in Roermond, heeft echt een fantastisch assortiment vleesvervangers, waaronder de verrassend lekkere zeesla burger die ik vorige week al beschreef.

Maar ook bepaalde kruiden zijn niet makkelijk in de supermarkt te vinden. Zo heb ik in totaal 7 of 8 winkels afgelopen op zoek naar Kala Namak. Een wereldzout dat de smaak van ei moet nabootsen. (Meer informatie en actuele prijzen van Kala Namak lees je hier) Buiten het feit dat ik gewoon heel erg nieuwsgierig was, is het schijnbaar echt het enige product dat die eismaak kan nabootsen, dus het is vrijwel onmisbaar als je meer plantaardig wil gaan eten. Ik zet even op een rijtje wat we deze laatste week hebben gegeten.

Dag 15

Ik kocht een literpak kokosmelk omdat dit omgerekend goedkoper was dan losse blikjes. Ik wilde namelijk heel graag een chocoladepasta voor op brood maken en daar had je kokosmelk voor nodig. Verder maakte ik een Thaise groentesoep, broodjes en pancakes. Deze laatste waren iets minder luchtig omdat ik er geen ei aan heb toegevoegd en dat drukte me wel weer met de neus op de feiten: dat ei vervangen in bepaalde gerechten vind ik erg lastig en weglaten is dus blijkbaar geen optie.

Dag 17

We sloegen een dagje over waarbij we kozen voor kliekjes. Op dag 17 had ik eindelijk 1 van mijn gewilde vegan producten gevonden: Kala Namak. Ik vond hem bij de Ekoplaza en dus kon ik Scrambled Tofu (vegan roerei) proberen te maken: een soort plantaardige variant van het roerei. De Kala Namak was overigens wel behoorlijk prijzig. Ik moest €6,50 betalen, maar blijkbaar kun je dit zout ook voor curry`s en chutneys gebruiken. Vooral dat laatste lijkt me leuk om eens te maken dus ik wil wel op zoek gaan naar lekkere recepten.

De scrambled tofu was heel erg lekker en erg eenvoudig te maken. Verbazingwekkend vond ik de geur en de smaak van het ei nadat ik het zout had toegevoegd. Hierbij kan ik dus vrijwel met zekerheid zeggen dat dit product onmisbaar is in je keukenkastje als je meer plantaardig wil koken.

Dag 19

Vandaag maakte ik een vegan mac and cheese. Mijn dochter wilde al heel erg lang mac and cheese maken en dus leek een plantaardige variant me wel een leuk idee. Je kunt hier blijkbaar nog edelgistvlokken aan toevoegen voor de kaassmaak, maar die had ik niet in huis. Er gaat dus weer een zoektocht plaats vinden naar vegan producten, want ook dit kan ik niet in de supermarkt vinden.

De Mac and cheese viel bij mij en Daelyn goed in de smaak. Je maakt de saus van een flespompoen en daardoor kun je dit gerecht ook vrij goedkoop maken. Dave en Damiën vonden het helemaal niks dus voor hen hoefde ik dit niet meer te maken. Voordeel is dat je dit weer vrij makkelijk kunt invriezen, dus we hebben een portie in de vriezer gezet voor een andere keer.

Dag 20

De kinderen vinden een kapsalon heerlijk om te eten. Eigenlijk is het gewoon een heel eenvoudig gerecht dat eenvoudig plantaardig te maken is door gebruik te maken van vegan kipstuckjes. Ik heb frietjes in een ovenschaal gedaan, deed daar wat gebakken uien en kipstukjes overheen en strooide er nog wat kaas op. Dit ging even de oven in tot de kaas gesmolten was. Wat ik minder vind van de plantaardige kazen is dat ze niet zo goed smelten. Ik vind ze ook iets minder smaken, meer naar plastic dan naar kaas.

Als je de ovenschaal weer uit de oven haalt doe je er wat knoflooksaus op. Vervolgens sla, tomaat en komkommer. Je kunt eventueel weer wat knoflooksaus over de schotel verdelen. De kinderen vinden dit echt heerlijk want het was zo op. En met twee tieners in huis heb ik dus ook niet meer genoeg aan 1 schaal, dus de volgende keer moet ik ook een tweede voorbereiden. 😉

vegan gebak Abelbakt.nl

Heerlijk gebak proeven

Ik heb enorm veel moeite om volledig plantaardig te bakken. Ik ben gek op bakken en heb het eigenlijk amper gedaan de afgelopen weken. Ik vond het dan ook enorm leuk om een samenwerking op te mogen zetten met Abel Bakt. We kregen een boterkoek en een brownie met oreo opgestuurd, beiden volledig plantaardig. Ik zag op de ingrediëntenlijst dat er bij de brownie gebruik was gemaakt van aquafaba. Onlangs wilde ik zelf iets proberen te maken met aquafaba omdat ik erg nieuwsgierig was of de smaak van kikkererwten aan je gebak gaan zitten. Helaas zat er in mijn blikje kikkererwten weinig vocht dus ik kon niet echt aan de slag gaan hiermee. Maar deze brownie met oreo smaakte echt fantastisch, geen vleugje smaak van kikkererwten.

Ook de boterkoek was overigens heerlijk en smolt echt op je tong. Beiden waren wel behoorlijk machtig, dus ik heb ze gedeeld in kleinere stukjes en we hebben er 2 avonden van gegeten. Mijn moeder kwam ook nog op visite en kon dus ook proeven. Ook zij vond beiden heel erg lekker.

Het leuke is dat je dit gebak van Abel Bakt gewoon thuis in je brievenbus kunt krijgen. Het is namelijk zo gemaakt dat er twee stukken in een brievenbusdoosje passen. Moet je ook nog glutenvrij of lactosevrij eten, dan heb je helemaal geluk want dat is ook nog een optie bij Abel Bakt.

Zelf proberen? Tot en met 28 februari krijg je 10% korting met de code wereldvanmama10.

Dag 21

Ik had nog prei liggen en die moest op. Ik besloot dan ook een aardappel-prei schotel te maken. Het was, in onze supermarkt, even zoeken naar plantaardige room, maar uiteindelijk vond ik hem. Helaas alleen in de dure variant. Ik had nog plantaardige kipkrokant schnitzels liggen die ik erbij gemaakt heb. Deze vinden we allemaal erg lekker. Ook had ik nog wat sla, tomaat en komkommer over van gisteren en dus maakte ik een salade voor erbij.

En toen moesten we in quarantaine

Het kan raar lopen allemaal. Op vrijdagochtend werd Damiën ineens heel ziek. Echt binnen een uur van ‘niks aan de hand’ naar koorts, enorme hoofdpijn en niet lekker. Diezelfde avond werd ook Daelyn ziek op dezelfde manier: in een uur tijd erge hoofdpijn, koorts en buikpijn. Zelftesten gaven aan dat ze geen corona hadden.

Op zondag voelde Damiën zich alweer kiplekker. Daelyn was aan de betere hand, maar voelde zich wel nog ziek, erg vermoeid en ze was haar smaak kwijt. Dat laatste zorgde ervoor dat bij mij de alarmbellen gingen rinkelen. Op datzelfde moment kreeg Damiën van een klasgenoot op de groepsapp een berichtje dat ze positief was getest op corona en dat iedereen misschien beter een zelftest kon doen voor ze naar school kwamen de volgende ochtend. Damiën en Daelyn deden opnieuw een zelftest en bleken allebei positief te zijn. Dave kreeg een paar dagen later ook nog corona. Landon en ik hebben nergens last van gehad.

Dit alles zorgde ervoor dat we vroegtijdig zijn gestopt met onze challenge. Ik weet hoe lastig ik het zoeken naar vegan producten vond en wilde dit mijn moeder of beste vriendin niet aan doen. Ik besloot dus te koken met wat we in huis hadden.

Wat vonden we van de Vegan Challenge?

Ondanks dit alles, ondanks de struggles in de supermarkt en de quarantaine, vonden we een groot deel van de plantaardige gerechten wel lekker. We willen ons er komend jaar ook meer mee gaan bezig houden en in elk geval wat meer plantaardige gerechten gaan toevoegen aan ons eten. Zo`n hele grote omslag is aan ons niet besteed, maar het is wel leuk en interessant om eens een paar weken volledig plantaardig te gaan eten. Zo kom je ook in aanraking met nieuwe smaken en leer je nieuwe ingrediënten kennen.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *