Vogelvoedertaart maken

Nu het echt winter begint te worden vind ik het altijd leuk om de keuken in te gaan. Een vogelvoedertaart maken is iets wat ik elk jaar doe. Het staat net iets gezelliger dan de bekende vetbollen die je in netjes door je tuin heen hangt. Vandaag laat ik je zien hoe je de taart maakt.

Inhoudsopgave

Verschillende maten en vormen

Je kunt de taart in elke vorm maken die jij mooi vindt. Ik hou erg van de grote stapeltaart, maar dat kost je ook wel wat tijd. Wil je het gewoon klein houden, dan kun je ook vetbollen maken zoals Linda deed.

De vogelvoedertaart kun je nog geruime tijd binnen laten staan. Ze staan leuk op tafel en zijn leuk om te geven in plaats van het alom bekende bloemetje. Zorg er dan wel voor dat ze niet in de volle zon staan, want dan smelten ze wel.

Lees ook: Knutselen voor dierendag

Vogelvoedertaart maken

Wat heb je nodig voor een vogelvoedertaart?

 • Mal (Voor meer informatie over siliconen mallen klik je hier )
 • Ongebruikt blok frituurvet ( gebruikt is te zout )
 • Onderbord (Voor meer informatie over onderborden klik je hier )
 • Decoratie ( plastic, maar mag ook in de vorm van besjes/appels/pinda`s e.d )
 • Een vogeltje op clip (Voor meer informatie over vogels op clip klik je hier)
 • Spuitzak (Voor meer informatie over een spuitzak klik hier )
 • Pan om het vet te smelten
 • Maatbeker (voor meer informatie over maatbekers klik hier )
 • Vogelvoer (voor meer informatie over vogelvoer klik hier)

Hoe maak je een vogelvoedertaart?

Ik heb voor deze taart gebruik gemaakt van 2 mallen. Een siliconen tulbandvorm en het lege bakje van een monatoetje. Zorg wel dat je het gaatje van het monatoetje afsluit, anders loopt je vet eruit.

De vormen heb ik voor de helft gevuld met vogelvoer. Het gesmolten vet giet je erover heen. Dit moet een aantal uur stollen in de koelkast. Als je iets meer vet dan vogelvoer erin giet, krijg je een mooie witte rand in het midden van de taart.

Na een aantal uur haal je de vorm uit de koeling en vul je hem verder met vogelvoer en gesmolten vet. Ik laat dit altijd een nachtje staan ,dan is het ook echt goed hard geworden. De volgende dag krijg je ze dan heel makkelijk uit de vorm. Om de taart uit het mona-bekertje te krijgen moet je de beker rondom verwarmen met heet water. Dan smelt het vet een beetje en kun je hem er zo uitdrukken. Een kwartiertje terug in de koelkast zorgt ervoor dat het vet weer stolt.

Lees ook: Knutselen voor de herfst

Vogeltaart maken vogelvoedertaart maken

Decoreren van een vogelvoedertaart

Smelt het vet in de magnetron, het moet niet helemaal gesmolten zijn. Schep het daarna in de spuitzak. Spuit een paar toefjes op het onderbord, dit is je ‘lijm’ zodat de taart niet snel gaat verschuiven. Plak de tulbandtaart hierop. Spuit vervolgens weer een beetje vet op de taart en plak hier het monataartje bovenop.

Spuit toefjes rondom en druk hier de decoratie in vast. Decoreer de taart zoals jij hem mooi vindt. Ik vind het altijd leuk om een vogeltje bovenop te plakken. Let erop dat je de plastic decoraties van de taart haalt als je hem buiten zet. Dit kunnen de vogels namelijk niet eten.

In onderstaand filmpje kun je precies zien hoe ik de taart gemaakt heb. Je kunt allerlei verschillende taarten maken, er zijn zoveel siliconen mallen verkrijgbaar. Ga lekker je creatieve gang, komt vast goed. 😉 En de vogeltjes zijn je dankbaar.

Zet jij in de winter ook altijd iets buiten voor de vogels?

Nog een DIY maken? Wat dacht je van een snuffelmat voor honden?

Bird Seed Cake

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

6 thoughts on “Vogelvoedertaart maken

 1. Wat is het een leuk filmpje geworden en vooral wat een gave taart! Daar zien de vogels vast wel brood in! Ik ga het ook proberen. Heb ik wel 1 vraagje. Heb jij voor die grote taart 1 blok vet gebruikt?

  1. Hoi Rina. Dat is inderdaad ook frituurvet in de spuitzak. Nadat de toefjes erop zitten strooi ik er nog wat vogelvoer overheen. Vind ik net iets leuker uitzien. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *