Weeshuis Bali

DamiĆ«n is inmiddels weer thuis van een bijzondere en prachtige reis naar Bali. Hij heeft veel mogen zien en beleven. De komende periode kun je dus een aantal artikelen terug vinden op mijn website die met Bali te maken hebben. Gewoon even klikken op de categorie Bali en je ziet alles in 1 oogopslag. šŸ˜‰ Bali heeft niet alleen maar prachtige stranden, de mooiste hotels en goedkoop eten. Bali heeft ook een andere kant. Een kant die weinig in de media naar voren komt. Armoede en ziekte bijvoorbeeld. Maar ook weeskinderen. Want die zijn er ook op Bali. DamiĆ«n bezocht een weeshuis op Bali en dat heeft flinke indruk gemaakt.

Inhoudsopgave

Het is oneerlijk verdeeld in de wereld

Zoals ik al zei heeft Bali ook een andere kant. Natuurlijk maken reisbureaus reclame voor de mooie natuur en de prachtige bezienswaardigheden van Bali. Het zou dom zijn om dat niet te doen. Ik raad je ook zeker aan om een rondreis te maken en zoveel mogelijk te bekijken. Maar ik vraag je ook om niet je hoofd in het zand te steken. Je hoeft niet rijk te zijn om een wereld van verschil te kunnen maken.

Een tijdje geleden had DamiĆ«n het moeilijk. Op school hadden ze het over verschillende landen. Over kinderarbeid. En over extreme rijkdom en extreme armoede. Dat waren dingen die hem wakker hielden en waar hij over nadacht. “Hoe kunnen mensen die zo extreem rijk zijn niks geven om kinderen die geen eten hebben?” vroeg hij mij. Ik haalde mijn schouders op. Op sommige vragen heb ik geen antwoord.

Na een gesprek van uren, waaruit bleek dat hij zich machteloos voelde zei ik: “Je kunt niet in je eentje de hele wereld veranderen. Helaas. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je voor heel eventjes de wereld van 1 iemand iets mooier maakt dan dat hij nu is. Net zoals je vorig jaar het leven van vele cavia`s iets fijner hebt gemaakt, zo kun je dat ook met mensen doen.”

Een stichting bezoeken op Bali

Het liet hem weer nadenken en hij belde zijn oma op. “Welke stichtingen zijn er op Bali? En kunnen we daar naar toe gaan als we daar zijn?” vroeg hij aan haar. Mijn moeder vertelde hem over de verschillende stichtingen die er op Bali waren. Hij besloot dat hij graag een weeshuis wilde bezoeken en vroeg haar waar hij de kinderen blij mee kon maken. “Kleurtjes, kleurboeken, ballonnen, dat soort dingen.” was haar antwoord.

Hij wilde graag naar de winkel om spulletjes te kopen. Stiften voor de oudere kinderen, kleurpotloden voor de jongere kinderen. En hele dikke kleurpotloden voor de peuters. Kleurboeken en ballonnen gingen ook mee en thuis toverde hij een schoendoos om tot een feestelijke doos vol spulletjes voor de weeskinderen.

Narayan Seva Singaraja

Eenmaal op Bali werd het weeshuis ( Narayan Seva)ook daadwerkelijk bezocht. Die avond belde hij me op. “Mama. Er waren meer dan 80 kinderen in dat weeshuis. Maar weet je wat ik raar vond? Ze hebben geen papa`s en mama`s maar ze lijken wel erg gelukkig daar. Ze spelen, zorgen voor elkaar en zijn blij.” Ik vond het goed dat hij dat opmerkte. “Als je niet weet hoe het is om ouders te hebben, dan kun je ze ook niet missen. De kinderen daar zullen op hun manier best gelukkig zijn. Ze worden verzorgd, krijgen eten, hebben volwassenen die om ze geven en hebben vele vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen.”

Ook thuis had hij het er nog over. “Ik was de grootste daar, weet je? Zelfs groter dan de directrice. Ze vonden me allemaal een reus. Ik heb ballonnen opgeblazen en er gezichtjes op getekend. Dat vonden de kinderen leuk. Ik ga sparen om terug te gaan naar Bali. Misschien kan ik over een paar jaar wel een tijdje werken in dat weeshuis.”

Weeshuis Bali vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in zo`n weeshuis is natuurlijk best mogelijk. Via internet zijn er verschillende bedrijven die bemiddelen tussen de vrijwilligers en stichtingen in een ver land. Hier betaal je als vrijwilliger voor: je betaalt kosten voor je deelname. (het bemiddelingsbedrijf geeft je informatie en advies over stichtingen, landen, vliegtickets, gastgezinnen waar je kunt verblijven enz. ) Deze kosten kunnen enkele honderden euro`s zijn.

Daarnaast zijn er kosten die je daadwerkelijk maakt: je ticket, visum, je verblijf, de ondersteuning van het bemiddelingsbedrijf ter plaatse, je eten en drinken en ga zo maar door. Ook hier moet je rekening houden met verschillende honderden euro`s.

Je hoeft geen gebruik te maken van een bemiddelingsbureau, al is het in sommige gevallen misschien wel handiger. Daarnaast heb je op Facebook verschillende groepen over (in dit geval) Bali waar ze erg behulpzaam zijn. Vaak spreken deze mensen beide talen(Nederlands en Balinees), sommige mensen wonen zelfs op Bali en zijn erg behulpzaam mocht je bijvoorbeeld medische ondersteuning nodig hebben ter plaatse. Ook zijn er een aantal stichtingen op Bali die door Nederlandse mensen opgericht zijn. Wat je ook beslist, welke manier van vrijwilligerswerk je wil gaan doen: neem je tijd voordat je een beslissing maakt, lees je goed in en stel van tevoren heel veel vragen.

Weeshuizen zijn vaak stichtingen en dus afhankelijk van andere mensen. Naast financiĆ«le ondersteuning kunnen ze ook prima een paar ‘extra handjes’ gebruiken. Misschien moet er wel iets gebouwd worden, hebben ze een leerkracht nodig of misschien wel een fysiotherapeut voor een tijdje. Of is het gewoon fijn voor de kinderen als er een extra verzorger is. Iemand die groot is, waar ze tegen op kijken en die gezichtjes op ballonnen tekent. šŸ˜‰

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *