Bezienswaardigheden Bali

Inmiddels bezoekt mijn moeder alweer 10 jaar het mooi Indonesische eiland Bali. Door de jaren heen heeft ze vele mooie plekjes ontdekt en heeft ze een uitgebreide lijst van bezienswaardigheden van Bali weten te maken die ze hier graag met ons deelt. Let wel op: Bij de bezoeken aan de tempels is het dragen van een sarong (een doek die je op een bepaalde manier om je middel knoopt) verplicht!

Inhoudsopgave

Amed

In het oosten van Bali vind je Amed met zijn schitterende baai en prachtige onderwaterwereld. Hier kun je leven tussen de locals, een praatje met ze maken en met ze lachen.

Ze leven hier voornamelijk van de visvangst. Degene die een homestay hebben, zijn bevoorrecht. Als er tenminste toeristen zijn. Op dit moment is het er heel erg rustig, i.v.m. de vulkaan Agung die afgelopen jaar raar ging doen. Het is dus voor iedereen daar nu echt overleven, geen toeristen betekent geen restaurant dat je vis afneemt. De hotels en homestays blijven leeg. Trieste bedoening. Ik vind het één van de fijnste plekken om te verblijven.

Sekumpel watervallen

De Sekumpel watervallen liggen in de buurt van Singaraja, in het noorden van Bali. Het zijn diverse watervallen die bij elkaar uitkomen. Schitterend om te zien, maar heel vermoeiend om daar helemaal naar beneden ( en later dus weer omhoog ) te gaan.

Zorg voor goede schoenen en water. Het is best zwaar om te doen en zeker niet aan te raden aan mensen die slecht ter been zijn of kinderen. Je moet ook een stuk door het water banjeren, tot aan je knieën.  Hou daar dus rekening mee en ga niet in je zondagse pak. Ook de natuur rondom de watervallen is schitterend!

Vihara Dharma Giri

Dit is een Boeddhistische tempel in het plaatsje Papuan in Tabanan in het noorden van Bali. Hier is ook de alom bekende witte liggende boeddha. Een schitterend complex om te bezoeken.

Besakih Tempel

Dit is de moedertempel, een groot complex en prachtig om te zien. Dit is de grootste tempel in het midden van Bali. Het tempelcomplex ligt op de hellingen van de vulkaan Mount Agung.

Tirta Gangga

De Tirta Gangga ligt in het oosten van Bali en is een groot waterpaleis. Je kunt er door middel van stapstenen over het water lopen. Dit is gelegen nabij de rijstvelden. Vele bruidsparen maken hier hun foto`s.

Ook Damiën bezocht tijdens zijn reis naar Bali dit waterpaleis. Hij maakte er bovenstaande video van. Een like op zijn video zal hij zeker waarderen. 😉 En vergeet niet om ook zijn andere Bali video`s te bekijken!

Lempuyang tempel

De (voor mij) mooiste tempel op Bali is de Lempuyang tempel. Het is één van de oudste tempels op Bali. Deze ligt ook in het oosten van Bali. Het complex bestaat uit 7 tempels en de hoogste bevindt zich op 1058 meter. Dat zijn 1700 trapredens hoog.

Als je helemaal boven bent, dan heb je een geweldig mooi uitzicht, met de vulkaan Agung voor je. Er is een soort hemelpoort en deze is ook adembenemend. Het is een hele klim en zorg dat je altijd water bij je hebt. Een sarong is hier ook, net als bij de andere tempels verplicht.

Gunung Kawi

Deze is gelegen bij Ubud. Dit is een heel unieke tempel (complex) met trappetjes af en op. De natuur is hier echt prachtig.

Tirta Empul

Dit is een heilige bron, dus ook weer sarong verplicht! Hier gaan de Balinezen massaal naar toe om zich te reinigen (wassen). Deze is ook gelegen bij Ubud.

Pura Ulan Danau Bratan

Een schitterend tempelcomplex waar je heel wat uurtjes kunt ronddwalen. Deze ligt in het noord westen van Bali.

Tanah Lot

Deze tempel ligt geheel in het water en staat op een rots in het westen van Bali. Het is er prachtig met zonsondergang maar zeker ook overdag. Dit mag absoluut niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden.

Kintamani, Gunung Batur

Dit is een actieve vulkaan gelegen bij het Baturmeer. Ook weer prachtig om te zien. De Kintamani ligt ten noord westen van Mount Agung.

Uluwatu tempel

een groot complex in het zuiden van Bali. Hier heb je ook weer prachtige vergezichten en hier word ook ’s avonds tegen schemering de kecak dance (apendans) gedaan. Dit is een rituele dans, waardoor de dansers in trance raken. Als je de kans hebt, zeker gaan kijken.

Dolfijnen spotten

In het noorden van Bali kun je dolfijnen spotten in Lovina. Je kunt er met een bootje het water op en de kans dat je veel dolfijnen in het wild ziet is erg groot. Ja kunt beter om 8 uur ’s morgens gaan dan om 6 uur, omdat om 6 uur ’s morgens de dolfijnen soms opgejaagd worden door de vele bootjes met toeristen.

Waterpaleis Ujung

Dit waterpaleis ligt in het oosten van Bali. Ook weer schitterend en zeker de moeite waard.

Rijstvelden

Zeker niet overslaan als je een lijstje bezienswaardigheden Bali gaat samenstellen. Geweldig mooi. Ik raak er nooit op uitgekeken. De mooiste rijstvelden liggen in Tegalalang ( bij Ubud ) en Jathiluwih, bij Tabanan in de buurt. Deze staan op de Unesco Wereld erfgoedlijst.

Goa Gajah, olifantengrot

Ik had verwacht er wel een olifant tegen te komen, helaas. De grot stelt niet zo veel voor (vind ik) Maar de natuur erom heen en de prachtige boom met zijn boven de aarde gelegen wortels, heeft voor mij een heel speciale betekenis. Hier is ook de oudste boedha ter wereld te zien. Wel weer even klimwerk. Niet echt geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het is in de buurt van Ubud.

Goa Lawah ( vleermuizengrot )

Honderden, zo niet duizenden vleermuizen hangen hier en het ruikt niet al te fris. Deze ligt in het zuid oosten van Bali, dicht bij Klungkung.

Menjangan

Deze plaats ligt in het noord westen van Bali. Je kunt hier prachtig snorkelen en duiken. Ik ben er zelf 2 keer geweest en het heeft een schitterende onderwaterwereld.

Bezienswaardigheden Bali

Big Garden Corner

Wat absoluut niet mag ontbreken in het lijstje van bezienswaardigheden op Bali is de Big Garden Corner. Nog niet zo lang geleden geopend en erg leuk om te zien. Deze wordt nog uitgebreid met allerlei kinderactiviteiten en een orchideeëntuin.

Bali butterfly park, Taman kupu kupu

Dit is een vlindertuin met allerlei soorten vlinders, lopende takken en andere beestjes. Een mooi opgezet park met een pracht van bloemen. Dit is gelegen in Tabanan.

Monkey Forest Ubud

Monkey Forest mag natuurlijk ook niet ontbreken in het rijtje van tempels/bezienswaardigheden/attracties. Dit moet je eigenlijk gezien hebben als je op Bali bent geweest. Het is een ruim opgezet bos waar de apen alle vrijheid hebben. Let wel op je spullen, want ze zijn echt vliegensvlug. Ook de apen niet uitdagen, want een beet van een aap kan hondsdolheid veroorzaken en dat wil je echt niet.

Sidemen

Sidemen mag ook zeker niet ontbreken op je agenda, als je op Bali verblijft. Het Sidemengebied is schitterend, je kunt er wandelen en het echte Bali is hier wel degelijk aanwezig. Geen massatoerisme, disco’s of wat dan ook…daar moet je voor in Kuta zijn. Hier is rust, prachtige rijstvelden en schitterende zonsondergangen. Sidemen is gelegen in oost Bali. De bevolking maakt ook heel graag een praatje met je.

Zoutwinning Amed

In Oost Bali, een paar kilometer vóór Amed, wordt nog zout gewonnen uit de zee. Het is een heel arbeidsintensief werk en erg zwaar om te doen. In leren zakken wordt het water uit de zee gedragen en op het zand gegooid. Dit droogt dan weer, het wordt gezeefd en gezuiverd en daarna verkocht. Ik heb een paar jaar geleden zout gekocht daar. Het smaakt veel zouter en is grover dan het zout wat wij hier kennen.

Botanische tuin

In Kandikuning, Tabanan vind je de Botanische tuin. Hij is erg mooi aangelegd en zeker een aanrader om te bezoeken.

Jimbaran

Mocht je op zoek zijn naar een mooie plek om te eten, ga dan zeker naar Jimbaran. Jimbaran staat bekend om zijn mooie zonsondergang en om het vis eten op het strand. Het is heerlijk om daar te zitten en het ligt niet zo ver van het vliegveld. Je ziet de vliegtuigen dalen en opstijgen.

Tenganan

Tenganan ligt dicht bij Candidasa in het oosten van Bali. Dit is “het oude Bali”. Je kunt er zien wat de gebruiken waren en hoe de mensen leefden, voor de opkomst van het Hindoeïsme. De bewoners van Tenganan zijn Bali Aga. Het is leuk om eens te gaan kijken, alleen jammer dat het zo commercieel is.

Cao Chocolate Organic Bali

Dit is gelegen in Tabanan. Je kunt hier chocolade zien en proeven en zelfs workshops doen. De chocolade is er in heel veel soorten. Ze hebben ook een ruimte waar je kunt lunchen. Slechts 1 menu maar het is heerlijk. Een aanrader!

Pura Luhur Batukaru

Deze tempel ligt in Tabanan en ziet er heel oud uit doordat de natuur zijn werk heeft gedaan. Het is een Hindoestaanse tempel en deze is uit de 11de eeuw.

Bommonument

Het volgende mag eigenlijk niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden op Bali: het bommonument in Kuta. Het is van de bomaanslag door een zelfmoordenaar die zichzelf opblies in een nachtclub op 12 oktober 2002, waar 202 mensen het leven lieten. Allerlei nationaliteiten, voornamelijk Australiërs maar ook 4 Nederlanders.

Na deze aanslag ontplofte verderop in de straat een bus met 1 ton explosieven. Er sloeg een krater in de weg van 8 meter doorsnee. Zelf ben ik er 2 keer geweest, heel indrukwekkend. Het monument is aan de zijkant geplaatst waar eerder de nachtclub stond. Dit is in 2015 een parkeerplaats geworden. Het toerisme zakte destijds tot een dieptepunt wegens een negatief reisadvies.

Het Taman Gili complex

Dit ligt in de Klungkung. Het bestaat uit verschillende fraai beschilderde paviljoens en is een overblijfsel van een oud paleis annex gerechtshof en dateert uit de 17de eeuw.

Ik weet zeker dat ik het één of andere tempelcomplex vergeten ben. Ik had het idee 10 jaar geleden dat als ik 1 tempel had gezien, ik ze allemaal wel zou hebben gezien. Absoluut niet! Iedere tempel is anders en elders gelegen. Geweldig mooi. Nooit proberen om alles te zien in 1 vakantie, dat lukt je never nooit. Misschien dat jullie nu begrijpen dat ik steeds weer terugkom naar hier.

Bali Swing

Fotoshoot

Een hele leuke activiteit is een fotoshoot op schommels, de zogenaamde Bali Swing. Daelyn heeft deze shoot in 2023 gedaan en hield er prachtige foto`s aan over.

Mis jij nog bezienswaardigheden in dit rijtje? Vul ze gerust aan in de reacties hier beneden!

Bezienswaardigheden Bali

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

3 thoughts on “Bezienswaardigheden Bali

  1. Erg leuk om te lezen en goed voor mensen die voor de eerste keer naar Bali gaan.
    Een vraag: zou ik dit over mogen nemen en op onze website mogen zetten?
    Wij helpen al 8 jaar een kinderhuis in Sawan, vlakbij de Sekumpul watervallen. Onze website wordt regelmatig bekeken door mensen die Ons Weeshuis Yayasan Bali (op FB) willen bezoeken.
    Hoor graag van u Diana en Frits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *