Zelf fruithapjes maken

Zelf fruithapjes maken is zo lastig nog niet. Natuurlijk is de keuze kant-en-klare fruithapjes ( en groentehapjes) ontzettend groot. Loop de supermarkt binnen en de rekken staan er vol mee. Vanaf 4 maanden mag jouw baby iets anders gaan eten in plaats van alleen melk. Ik heb de hapjes eigenlijk altijd vers gemaakt voor de kinderen, met uitzondering van bepaalde momenten en bepaalde gerechtjes.

Inhoudsopgave

4 maanden? Tijd voor het eerste hapje!

Vanaf 4 maanden zijn baby`s toe aan iets extra`s, zeggen ze op het consultatiebureau. Vanaf 6 maanden hebben ze niet meer voldoende aan alleen melk. Meestal introduceer je dan de eerste extra`s tussen de 4 en de 6 maanden. En maak je maar geen illusies: de meeste baby`s vinden het smerig en huilen tranen met tuiten als je met de lepel in hun buurt komt. Het is natuurlijk ook een hele omschakeling van die zachte borst of speen naar een harde plastic lepel. En dan zit er ook nog eens iets smerigs op.

Mijn kleine man weigerde dan ook echt die eerste hapjes, hij wilde er niks van weten. Vanaf een maand of 5 begon het ineens wel interessant te worden. Toen was hij er dus ook echt aan toe. Fruit heb ik in eerste instantie uit een potje gegeven. Zo fijn geblenderd krijg je het zelf vaak niet eens.

Zelf maken kost weinig tijd

Het wordt regelmatig als omslachtig gezien, zelf die fruithapjes maken. Behalve dat het een stuk voordeliger is, is het ook nog eens zo simpel als het maar zijn kan. Vaak maak ik in de middag snel even wat. Om een voorbeeldje te nemen: Een appel schil je en snijd je in stukjes. Met een beetje water kook je dit in een pannetje zacht. Daarna haal je de stukjes appel ( zonder water ) eruit en pureer je dit met de staafmixer. Zo doe je het ook met een peer of meloen.

Fruithapjes zelf maken en bewaren

Met 1 appel heb ik ( in het begin ) ongeveer 3 a 4 porties fruit voor onze baby. Als hij een beetje aan de smaak en de lepel gewend is, kun je de porties iets groter maken. Porties fruit kun je ook makkelijk invriezen. Bij de Action hebben ze kleine, siliconen bakjes die hier ideaal voor zijn. Ze zijn ongeveer het dubbele van formaat ijsklontje. Vries je het per portie in, dan kun je later ook fruitsoorten gaan mengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van appel-peer? Of meloen-mango?

Wil je het fruit meenemen ergens naar toe? Denk dan eens aan herbruikbare knijpzakjes als je kindje iets groter is. Je kunt hier bijvoorbeeld ook een lepeltje op draaien.

Lees ook: Mijn kind is een flesweigeraar
Lees ook: Sjoprz Dreumesbox

Fruithapjes maken

Uit de vriezer

Nu we het toch over mango hebben…het is 1 van mijn favoriete vruchten, maar om fruithapjes te maken met verse mango twijfelde ik altijd. Als je namelijk een verse mango schilt en in stukjes snijdt, heb je vaak slierten vruchtvlees. Wat een goede optie is ( ook om buiten het seizoen mango te eten ) zijn de diepvriesverpakkingen met stukjes mango. Deze kun je o.a. kopen bij de AH en de plus. De blokjes mango leg je een half uurtje uit de vriezer om te ontdooien en kun je dan pureren met de staafmixer. Er zijn ook andere fruitsoorten verkrijgbaar dus je kunt altijd kiezen wat jouw kindje lekker vindt.

Potjes

Overigens staan hier ook gewoon een paar potjes in de kast hoor. Het is altijd fijn om 2 a 3 potjes op voorraad te hebben. Je weet immers nooit wat er gebeurt. Stel dat je onverwacht weg moet of dat je gewoon eens geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan. Het voordeel van potjes is dat ze lang houdbaar zijn en dat je ze makkelijk en ongekoeld mee kunt nemen. Ook prima voor een dagje uit dus.

Heb jij wel eens zelf de fruithapjes van jouw kinderen gemaakt?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *