Borstvoeding doneren

Borstvoeding doneren. Het is geen geheim dat ik graag borstvoeding wilde geven. Bij de twee oudsten heb ik ook borstvoeding gegeven en dat ging me prima af. Ik kon zelfs een voorraadje aanleggen en daardoor kon ik, nadat ik gestopt was met voeden, nog een behoorlijke tijd borstvoeding vanuit de vriezer geven. Ook nu heb ik weer voldoende voeding. En zo ontstond bij mij de vraag of ik zou overwegen om borstvoeding te doneren.

Inhoudsopgave

Borstvoeding doneren of niet?

Mijn moeder zei afgelopen week dat ziekenhuizen blij met mij waren geweest, tientallen jaren geleden. Als ze erachter waren gekomen dat ik zoveel en zo`n goede borstvoeding had gehad, dan hadden ze me vast en zeker gevraagd om te doneren. Een jaar of 10 geleden heb ik er nog wel eens naar gezocht maar toen kon dat niet. In verband met de hygiëne en veiligheid was het afgeschaft. Maar dat is verleden tijd. Sinds 2011 is namelijk de Nederlandse Moedermelkbank heropend.

De Moedermelkbank zit in VUmc in Amsterdam. Hier kun je wel borstvoeding doneren. Eerder werd deze borstvoeding alleen gegeven aan premature baby`s die meededen aan een onderzoek maar sinds november 2015 geven ze borstvoeding aan alle premature baby`s. Uit eigen ervaring weet ik dat een prematuurtje moeilijk aan de borst kan drinken. Mijn dochtertje heb ik de eerste 3 maanden van haar leven dan ook mijn eigen afgekolfde melk uit een flesje gegeven. (Meer informatie over kolven vind je hier) Maar stel nou dat een moeder niet voldoende voeding heeft? Dan kan dus gebruik gemaakt worden van donormelk.

Mijn dochtertje vlak na haar geboorte

Borstvoeding doneren aan iemand die je kent

Melk doneren via de Moedermelkbank betekent dat jij jouw melk afstaat aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis geeft dit dan aan premature baby`s. Voldragen baby`s krijgen de gedoneerde moedermelk niet. Wil je melk doneren ( of ben je juist op zoek naar iemand die borstvoeding wil doneren ) dan kun jij je inschrijven bij het Moedermelknetwerk. En dat vind ik ook een mooi initiatief.

Via een speciale facebookpagina kunnen vraagmoeders en donoren met elkaar in contact komen. Op die manier heb je de mogelijkheid om de moeder te leren kennen. Zo weet je naar wie jouw melk gaat en wat het verhaal erachter is.

Lees ook: Mijn moedermelk sieraad

Kolven

Ik heb er serieus over na zitten denken of ik dit wel of niet moet doen. Mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt en 10 jaar geleden zou ik zonder pardon JA hebben geroepen. Tegenwoordig is dat een iets ander verhaal. Ik weet hoeveel moeite het me gekost heeft om mijn borstvoeding te laten slagen. Alle drie de keren overigens. Elke druppel borstvoeding is daarom voor mij heel kostbaar. Om dan dagelijks te gaan kolven voor een vreemde die ik niet ken en nooit zal zien, niet wetende wat er met mijn voeding gebeurt, vind ik geen fijn idee. Dan zou ik het een fijner idee vinden om mijn voeding te geven aan een moeder ( en kindje )  die ik ken.

Maar dan nog: om dan toch een flinke hoeveelheid extra te gaan kolven dagelijks is pittig. Gemiddeld moet je er van  uitgaan dat een baby 150 ml voeding per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur nodig heeft. Landon weegt nu een kleine 6 kilo wat zou betekenen dat hij 6×150= 900 ml voeding per 24 uur krijgt. Dit verdeel je over het aantal voedingen wat je baby krijgt. In zijn geval 5 voedingen, dus 180 ml per fles.

Nu krijgt hij dus gewoon de borst, maar stel dat ik die 900 ml per dag nog eens extra moest kolven voor een ander kindje? Dat is best pittig. Bij de oudste twee kinderen ben ik uiteindelijk moeten stoppen met voeden omdat ik teveel afviel. Borstvoeden kost gewoon veel energie en ik weet niet of ik dat over zou hebben voor een onbekende baby. Nogmaals: als het een bekend iemand zou zijn, of iemand die ik zou kunnen leren kennen via een netwerk dan zou ik er waarschijnlijk anders over denken. Bovendien zou ik het waarschijnlijk niet eens alleen hoeven te doen. “It takes a village to raise a child.” Wellicht zouden we met een aantal moeders samen kunnen werken om voor die ene baby voldoende melk te kunnen regelen.

Afgekolfde melk uit de fles

Dus: Doneren of niet?

Aan de Moedermelkbank zou ik niet kunnen doneren omdat er niet in mijn postcodegebied opgehaald wordt. Ik zou wel met zekerheid willen weten dat mijn voeding voor een baby gebruikt wordt en niet voor een onderzoek. Via het Moedermelknetwerk zou ik wel kunnen doneren, maar daar heb ik nu niet voldoende voeding voor. Ik kolf wel eens af, maar aangezien het niet 1 van mijn favoriete bezigheden is doe ik dit niet dagelijks. Met vaker kolven zou ik wel een hogere productie kunnen hebben en dan dus wel kunnen doneren. Ik weet alleen niet of ik dit maanden achter elkaar zou volhouden.

Kleine disclaimer: Ik geef borstvoeding omdat ik dat zelf heel graag wil. Ik heb daarbij het geluk dat het bij mij slaagt, maar ik ben me er van bewust dat er genoeg moeders zijn die het om wat voor reden dan ook niet kunnen of willen. Flesvoeding is daarom een prima alternatief om je kindje mee te voeden.

Zou jij overwegen om borstvoeding te doneren of gedoneerde borstvoeding aan jouw kindje te geven? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

4 thoughts on “Borstvoeding doneren

  1. Ik had het graag willen doen. Ik maakte melk aan voor een heel dorp te kunnen voorzien van voeding 🙂 In België heb je dat helaas niet. Of tenminste, ik kon er geen info over vinden..

    1. Hoi Evelyne, in België heet dat Borstvoeding Aardig. Ik weet alleen niet of het bestond toen jij borstvoeding gaf. Hier bestaat het Moedermelknetwerk vanaf 2011 en mijn oudsten zijn van 2006 en 2009.

  2. Ik heb mijn dochtertje wel borstvoeding gegeven… In het begin had ik genoeg, later werd dat steeds minder. Het bleek te liggen aan het feit dat haar tongriempje iets te kort was om het vacuum vast te houden… Ik vond dat wel erg jammer. Heb toen wel van donormelk gehoord, maar heb hier uiteindelijk niet voor gekozen. Vind het wel een heel mooi idee verder dat je dit voor iemand kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *