Hunebedcentrum

Tijdens onze vakantie op het Land van Bartje hebben we verschillende leuke en leerzame uitjes gemaakt. Zo hebben we Wildlands Adventure Zoo, het Boomkroonpad en Kamp Westerbork bezocht. Een bezoekje aan het Hunebedcentrum kan natuurlijk ook niet ontbreken als je in Drenthe op vakantie bent.

Inhoudsopgave

Wat zijn hunebedden en waar dienen ze voor?

Hunebedden werden meer dan 5000 jaar geleden gebouwd. Het zijn de oudste bouwwerken van ons land. Een beetje zoals de piramides in Egypte, zo zijn de hunebedden kernmerkend voor Nederland. Het waren grafkelders.  Hunebedbouwers zetten reusachtige stenen rechtop, plaatsen er andere grote stenen overheen en bouwden zo een soort kamers. De ruimtes tussen de stenen werden opgevuld met kleinere stenen en aarde. Door de jaren heen zijn alleen de grote stenen overgebleven. De meeste hunebedden staan in Drenthe. Wil je heel veel uitgebreide informatie over hunebedden? Check dan deze website.

Wat kun je in het hunebedcentrum zien?

Het grootste hunebed

Wat je hier onder andere kunt zien is het grootste Hunebed. Dit is echt gigantisch en eigenlijk een must-see. Je hoeft niet per se het hunebedcentrum te bezoeken om dit grootste hunebed te zien.

Keientuin

Voordat we het museum inlopen, lopen we door een keientuin. Op het eerste oog ziet het er niet erg interessant uit. Grote stenen met wandelpaadjes ertussen. De kinderen snapten er weinig van. Waarom staren die mensen naar stenen? Toen ik eenmaal uitgelegd had dat deze keien duizenden jaren oud konden zijn en hier verzameld waren, werd het een stuk interessanter. We gingen op zoek naar enkele hele oude ( en grote ) keien.

Hunebed museum

In het Hunebedcentrum kun je een film bekijken. Deze film is zonder spraak. De kinderen vonden dit niet heel erg interessant. Persoonlijk denk ik ook dat er meer duidelijk zou zijn als er wel in gesproken werd.

Vervolgens loop je door richting het museum. Hier kun je vele verschillende dingen zien. Hoe leefden de mensen vroeger? Je kunt in een Hunebed kijken, je kunt spulletjes van vroeger bekijken ( denk aan kommetjes ) en je kunt huisjes van binnen bekijken. Persoonlijk vond ik het best interessant om op mijn gemakje door het museum te lopen. Ik hou van dit soort dingen. Dochterlief is echter een grote stuiterbal en wil niks liever dan alles in record-tempo ontdekken. Buiten was namelijk ook heel veel te zien.

Oertijdpark

Buiten kun je een wandeling maken door het Oertijdpark. Het was prachtig weer toen wij er waren en er waren demonstraties dus dat vonden de kinderen erg leuk. Hoe zagen de huizen er van binnen uit? Hoe maakten ze vuur? Waar sliepen mensen op? En waarom hebben ze in vredesnaam een gat in het dak? Allemaal vragen die beantwoord werden.

Daarnaast is het gewoon leuk om de wandeling te maken. Er is ook een stukje blote-voeten-pad en er staan picknicktafels waar je even kunt zitten en op je gemakje iets kunt eten.

Entreeprijzen Hunebedcentrum

Volwassenen €9,50
Kinderen €5,25

Klik hier om naar de website van het Hunebedcentrum te gaan.

Is het Hunebedcentrum leuk voor kinderen?

Ik ben van mening dat je wel kinderen moet hebben die echt interesse hebben in ‘vroeger’. Ik zag kinderen verveeld achter hun ouders aanlopen omdat ze mee moesten op een verplicht uitje. Ik heb van tevoren mijn kinderen uitgelegd wat er in Drenthe te doen en te zien was en ze zelf laten kiezen wat ze wilden gaan doen.

Mijn oudste van 11 vond het best interessant. Buiten iets meer dan binnen. Zeker omdat er mensen in kleding van destijds uitleg gaven over allerlei dingen. Mijn dochter van 8 vond het juist leuk om buiten te spelen. Echt kijken in het museum heeft ze niet gedaan. Het grootste hunebed zien was natuurlijk wel hartstikke tof.

Hunebed Highway

Het heeft verder weinig met het Hunebedcentrum te maken, maar het is leuk om het hier even te benoemen. In de zomer van 2018 werd de Drentse N34 omgedoopt tot Hunebed Highway. Langs deze weg vind je maar liefst 47 hunebedden. Wil je weten waar alle hunebedden van Nederland te vinden zijn? Dan check zeker deze lijst.

Heb jij al eens een hunebed gezien?

 

 

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *