5 Cadeautjes regel

Nu de feestdagen weer langzaam dichterbij komen, leek het me leuk om te vertellen over de cadeautjes regel. Wij houden hem hier thuis al jaren aan. De laatste twee jaar verpak ik de kerstcadeautjes ook nog op een hele leuke manier en dat betekent dat de kinderen amper kunnen wachten tot het kerstmis is. Hoe ik dat doe zie je in het filmpje hier beneden. Wij passen de 5 cadeautjes regel toe, maar je kunt natuurlijk ook voor de 4 cadeautjes regel kiezen. Uiteraard kun je alles zo duur maken als je zelf wil en aanpassen aan de persoon waar het cadeau voor bedoeld is.

Inhoudsopgave

Something to eat

Snoep hoort onlosmakelijk bij de feestdagen. Om te voorkomen dat er bergen chocolade worden aangeschaft, kiezen we voor slechts 1 of twee dingetjes. Vaak kun je in Duitsland hele leuke vormen van het verrassingsei vinden: in de vorm van de kerstman, een slee of bijvoorbeeld een rendier.

Something to eat, iets om te eten, is het eerste cadeau dat uitgepakt mag worden. Wij kiezen dus meestal voor chocolade maar laat vooral je fantasie werken. Enkele suggesties:

 • Een bakmix: denk aan een mix om taart of cupcakes mee te bakken.
 • Een cadeaubon om ergens te gaan ontbijten/lunchen/dineren
 • Een sushikit om zelf sushi te maken

Something to read

Het tweede cadeau in deze 5 cadeautjes regel lijst is iets om te lezen. Dat kan een tijdschrift zijn of juist een goed boek. Onze oudste is gek op de Donald Duck en dat is er in vele variaties: van het weekblad tot een pocketboekje. De twee jongsten krijgen vaak een leesboekje.

Ook dit kun je weer zo duur maken als je zelf wil:

 • Je kunt door het jaar heen boeken verzamelen door in de zwerfboekenstations te kijken of er iets tussen zit. (geen kosten)
 • Je kunt zo nu en dan bij een kringloopwinkel naar binnen lopen en daar op zoek gaan naar een boek of tijdschrift (Vaak vind je hier boeken die rond €1 kosten)
 • Een nieuw boek kun je online of in de boekenwinkel kopen
 • Geen idee wat de ontvanger leuk vindt? Je kunt altijd voor een boekenbon gaan.

Wist jij dat je de 5-cadeautjesregel ook kunt gebruiken tijdens de Pakjesavond Speurtocht?

Something to wear

Het derde cadeau is iets dat ze kunnen dragen. Meestal kijk ik wat ze nodig hebben. Denk aan nieuwe ochtendjas of een nieuw shirt. Zelf ben ik nogal fan van de Happy Socks dus ik probeer meestal wel te zorgen voor een leuk setje sokken voor mezelf.

Is het cadeau voor iemand die iets verder van je afstaat? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld lippenstift, nagellak of een warme sjaal.

Something to play

Wat absoluut niet mag ontbreken in de 5 cadeautjes regel lijst is natuurlijk iets om mee te spelen. Ik zie vaak foto`s voorbij komen van kinderen die bergen met speelgoed krijgen van hun ouders met kerst. Wij hanteren een budget en dat weten de kinderen. De oudsten weten nu natuurlijk dat Sinterklaas en de Kerstman niet bestaan, maar de jongste gelooft nog. De oudsten zoeken dus hun eigen cadeautjes uit.

Damiën speelt graag spelletjes op de Playstation en gaat dus het liefst voor een nieuw spel. Ook Lego Architecture vindt hij erg leuk. Daelyn kan nog momenten hebben waarop ze echt speelt, ook al is ze inmiddels bijna 11. Ze is gek op knutselen, op slijm, op eigenlijk alles wat glittert en er meisjes-achtig uitziet. Voor haar weet ik dus altijd wel iets te vinden.

Landon is gek op alles wat wielen heeft. Momenteel vindt hij Toet Toet auto`s erg leuk. Voor hem is het dus ook vrij makkelijk. Afgesproken is dat ze maximaal 3 cadeautjes krijgen om mee te spelen. Is er dan nog budget over dan wordt het op hun bankrekening gestort en kunnen ze op een later tijdstip nog iets uitzoeken. Dit doen we omdat hun verjaardagen, pakjesavond en kerst zo dicht op elkaar vallen en ze dus in korte periode veel spulletjes krijgen.

Enkele tips voor speelgoed:

 • In dit artikel geeft Linda enkele tips voor een 9-jarige jongen.
 • Kijk ook eens tweedehands. Lego, duplo e.d. is degelijk speelgoed wat amper slijtageplekken vertoont. Je kunt dit prima tweedehands kopen.

Something to do

Als laatste krijgen ze iets om te doen. Dit is de vijfde cadeautjesregel maar deze kun je dus ook prima weglaten. Ook hier kun je jouw fantasie weer laten werken, zolang het maar een activiteit is. Enkele tips:

 • Een bioscoopbezoek
 • Samen naar een restaurant
 • Een dagje uit naar een pretpark of dierentuin
 • Iets om te bakken of te knutselen
 • Leuk voor tieners: Het tienerrijbewijs halen (ook wel bekend als het kinderrijbewijs)

De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor kinderen is het vooral leuk om een 1-op-1 activiteit met 1 van de ouders te doen.

Hoe vieren jullie de feestdagen?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *