Kinderfeestje

Eens per jaar moeten we er aan geloven: het kinderfeestje. De ene ouder vindt het hartstikke gezellig om al die kinderen over de vloer te hebben, een andere ouder moet er niet aan denken. Vier je het feestje buitenshuis? Of wil je het liever thuis houden? Allemaal vragen waar je mee te maken krijgt. Antwoorden kan ik je niet geven, dat is voor iedereen persoonlijk. Wel kan ik je tips geven. Als moeder van 3 (waarvan er 2 al heel wat kinderfeestjes achter de rug hebben) heb ik alles wel meegemaakt. Lees en huiver. 😉

Inhoudsopgave

Kinderfeestje thuis

Ik ben zo`n moeder die veel kinderen om haar heen gezellig vindt. Die zich helemaal kan inleven in de fantasiewereld waar ze in leven. En die kinderfeestjes thuis dan ook prima vindt. Eerlijk is eerlijk: het is, zeker in het verleden, ook vanuit financieel oogpunt dat we de kinderfeestjes thuis hielden.

Thuis is er veel mogelijk. In grote lijnen kwam het altijd op hetzelfde neer.

  • De kinderen kwamen binnen, we pakten cadeautjes uit en aten taart.
  • We deden een activiteit.
  • We aten frietjes/pannekoeken en we brachten de kinderen naar huis.

Door de jaren heen ben ik er wel achter gekomen welke ideeën goed waren en welke minder goed. Pompoenen uithollen met zo`n 8 ongeleide projectielen bleek 1 van mijn mindere ideetjes te zijn. Een prinsessen-high tea-knutselfeestje bleek een verademing te zijn. Mocht je op zoek zijn naar ideetjes. Hier vind je ideetjes voor kinderfeestjes voor meisjes en hier voor kinderfeestjes voor jongens.

Kinderfeestje goedkoop

Een kinderfeestje kun je zo duur maken als je zelf wil. Zo is Damiën wel eens uitgenodigd om te gaan karten of te lasergamen. Heel leuk, maar dus ook flink aan de prijs en dat konden wij niet betalen. Met onderstaande tips kom je een heel eind en kun je prima een low budget kinderfeestje vieren.

  • De taart kun je prima zelf maken en makkelijk een dag van tevoren. Wat dacht je van een regenboogtaart? Werk je liever met cupcakes? Dan is een prinsessen pull apart taart voor de meiden hartstikke leuk. Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor iets totaal anders: spekjes en snoepjes op tafel. Of verschillende soorten fruit als je liever de gezonde tour wil kiezen.
  • Qua activiteit kan ik kort zijn: meiden zijn gek op knutselen en jongens moeten zich kunnen uitleven. Voor de meiden kun je dus een creatieve middag plannen. Bij de Action kun je voor weinig geld leuke spullen kopen. Knutsel een fotolijstje, maak je eigen lipgloss of suikerscrubblokjes of schilder een juwelenkistje. Zorg er in elk geval voor dat ze het mee naar huis kunnen nemen, zo hebben ze een leuke herinnering. Met de jongens kun je een toffe speurtocht doen, zoals deze Minion Madness speurtocht of dit Escape Room Kinderfeestje dat ik zelf in elkaar heb gezet.
  • Het avondeten kan ook prima thuis. Je kunt frietjes maken of halen, je kunt pannenkoeken of poffertjes maken of je kunt gaan voor een aantal lekkere high tea-achtige hapjes: kleine pizza`s, kleine hamburgertjes, stukjes groenten en fruit, bekertjes met kwark en ga zo maar door. Alles gezellig in het midden van de tafel en je hebt er amper omkijken naar.

Goedkoop kinderfeestje buitenshuis

Wat heet goedkoop? Gemiddeld kost een kinderfeestje je vanaf €12,50 per kind. Alles onder de €10 per kind vind ik dus al goedkoop. Zo zijn wij Code Keverberg gaan doen, dit was slechts €5 per kind. De kinderen mochten met een rugzak op door een heus kasteel op zoek gaan naar een code. Hartstikke leuk en ze zijn er dan ook een uurtje of 2 mee bezig geweest. Dit was wel echt voor de kinderen vanaf een jaar of 10. Kijk dus zeker even of er een kasteel bij jou in de buurt is waar ze een dergelijke activiteit aanbieden. Ook een blotevoetenpad is hartstikke leuk, al is dit meer een zomerse activiteit.

Andere opties:

  • Je hoeft een kinderfeestje niet altijd overdag te vieren. Als je iets oudere kinderen hebt, kun je ook op een zaterdagavond naar het zwembad gaan voor een uurtje of 3. Vaak kun je dan tegen gereduceerd tarief een avondje zwemmen.
  • Hou sites als social deal, wowdeal en Njoydeal eens in de gaten. Ook hier zie je vaak leuke aanbiedingen voorbij komen voor bijvoorbeeld een escape room, een aantal heats karten of bowlen.
  • Zoals ik eerder al schreef is een speurtocht een prima idee voor een kinderfeestje. Je kunt de lokale winkeliers vragen om mee te werken zodat je daar de kisten met codes mag achterlaten. Bij de plaatselijke friture kun je dan gaan eten met de kinderen. Zo heb je evengoed weinig rommel in huis.
  • Bioscoopfilms zijn in de ochtenden vaak voor €5 te bekijken. Een kinderfeestje laten beginnen om een uurtje of 10 in het weekend kan dus ook. Je kunt altijd nadien thuis nog lunchen en het feestje rond de klok van 2 of 3 uur in de middag laten stoppen.

Goedkoop kinderfeestje winter

In de winter is het natuurlijk altijd lastiger. Mijn kinderen zijn allemaal in de herfst (eind oktober) jarig. Het ene jaar kan ik wel naar buiten, het andere jaar regent het alleen maar en ben ik min of meer gedwongen om binnen te blijven. Ik ga dus eigenlijk altijd voor een binnenactiviteit. Indien ik het feestje thuis hou en toch kies voor een buitenactiviteit, zorg ik voor een alternatief mocht het toch regenen.

Maar ook in de winter kun je prima feestjes thuis vieren. Ik heb hierboven al enkele voorbeelden gegeven. Je kunt ook nog een winters thema verzinnen rondom de activiteiten. Maak zelf sneeuw, heb een Frozen thema of ga kerstballen versieren mocht je kind in december jarig zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je geld besparen op een kinderfeestje dan zul je creatief moeten zijn en ruim van tevoren moeten beginnen met het aanschaffen van dingen. Linda geeft op haar website 10 lowbudget tips voor een leuk kinderfeestje. Zeker even lezen!

Heb jij nog tips voor goedkope kinderfeestjes? Laat het me weten in de reacties hier beneden. 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *