Geld besparen

geld besparen

Ik denk dat iedereen altijd wel op zoek is naar manieren om geld te besparen. Zo kun je geld besparen op je vaste lasten, je boodschappen, dagjes uit maar ook op bijvoorbeeld kleding en schoenen, kinderfeestjes en nog veel meer. Op alles eigenlijk, als je maar weet waar je moet zijn.

Inhoudsopgave

Geld besparen tips

In dit artikel geef ik je dus enkele tips om geld te besparen. Hoe kun je geld besparen en waarop? Ik heb het onderverdeeld in verschillende kopjes om het overzichtelijk te houden. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je geld kunt besparen op je boodschappen? Scroll dan even naar beneden om dat hoofdstukje door te nemen. Ben je echt op zoek naar manieren om te besparen op je vaste lasten? Ook daar is een hoofdstukje van. Ik zou zeggen: kijk wat in jouw situatie passend is en pas het toe in je leven. Je zult zien dat het je honderden euro`s per jaar kan opleveren. En die euro`s kun je weer besteden aan leuke dingen zoals bijvoorbeeld een weekendje weg. (En ook daar kun je op besparen. 😉 )

Geld besparen app

Er zijn verschillende apps beschikbaar die ervoor zorgen dat je jouw inkomsten en uitgaven netjes kunt bijhouden. Zo zie je in 1 oogopslag wat je nog te besteden hebt. Persoonlijk heb ik weinig met die apps. Ik weet wat binnenkomt, ik weet welke vaste lasten we hebben, ik weet dus ook wat we per maand over hebben om te besteden. Mis je dit overzicht in je dagelijks leven? Dan is zo`n app zeker aan te raden. Er zijn verschillende apps gratis te downloaden.

Er zijn ook apps te downloaden die vergelijken in welke supermarkt iets het goedkoopste is. Nou ben ik niet de persoon om wekelijks naar 4 verschillende supermarkten te rijden om daar de goedkoopste aanbieding te scoren dus dat zie ik ook niet echt als geld besparen. Als je van supermarkt naar supermarkt moet rijden kost het je (behalve veel tijd) ook nog eens geld aan benzine waardoor die ene aanbieding misschien niet eens zo heel voordelig meer is.

Wil je echt geld besparen op uitjes, restaurants, vakanties, workshops e.d. dan kun je prima naar websites (of download de apps) van Groupon, Wowdeal, Social Deal of NjoyDeals gaan. Hier kun je leuke dingen scoren voor een lager tarief. Nadeel is wel dat met de komst van deze websites/apps onder andere restaurants vaak hoger in prijs gaan zitten om de aanbieding voor jou zo voordelig mogelijk te laten lijken. Voordat je een aanschaf doet is het dan ook handig om te bedenken of je dit bedrag er echt aan uit wil geven.


Geld besparen huishouden

Het huishouden bestaat uit meer dan alleen maar je boodschappen en je vaste lasten. Je hebt ook andere uitgaven waar je geld op kunt besparen. Denk aan benzine, uitjes, de kapper en kleding. Hier zijn enkele tips om daar op te besparen.

 • Ik noemde het hierboven al: websites zoals Groupon, Social deal, Wowdeal of NjoyDeals zijn prima websites als het gaat om kortingen op restaurants, uitjes, vakanties en bijvoorbeeld workshops. Op de website van Vakantieveilingen kun je zelfs bieden en zo je eigen prijs bepalen.
 • Benzine kan per tankstation verschillen in prijs (ligt een tankstation op de snelweg? Of in een dorp?) maar het kan ook per dag een paar cent schelen. Richting het weekend is benzine vaak duurder dan bijvoorbeeld op dinsdag of woensdag. Op een hele tank scheelt het misschien maar een euro, maar toch… Je zou die euro maar net nodig hebben om brood van te moeten kopen.
 • Kleding en schoenen kunnen buiten het seizoen veel schelen in prijs. Winterjassen voor de kinderen zijn in oktober duur, maar kunnen in januari met meer dan 50% korting in de rekken hangen. Zomerkleding is in het voorjaar weer prijzig maar wordt in juli al een stuk goedkoper en is in september helemaal voor weinig verkrijgbaar. Koop gewoon een maatje groter. Daarentegen is de keuze wel minder uitgebreid. Wil je ‘green’ gaan dan is tweedehands kleding kopen via marktplaats of de kringloopwinkel een optie of wellicht kun je kleding uitwisselen met bekenden in je wijk of dorp. Jouw dochter de kleding van haar dochter, haar zoon in de kleding van jouw zoon.
 • De ene kapper is behoorlijk aan de prijs, terwijl de andere kapsalon je al knipt voor een lager bedrag. Ook hier loont het zich om te shoppen. Tegenwoordig zijn er ook veel thuiskappers die voor een mooi tarief bij je thuis komen om te knippen. Scheelt je ook nog eens in reiskosten. 😉
 • Is een huishoudelijk apparaat kapot dan is het verstandig om eerst prijzen te vergelijken voordat je tot aankoop overgaat. Goedkoop is niet altijd de juiste keuze.

Geld besparen op boodschappen

 • Boodschappen doen in Duitsland kan veel geld schelen. Omdat de btw hier verhoogd is en veel spullen hier toch al een stuk duurder zijn, kan het zich echt lonen om eens per maand naar Duitsland te rijden, mits je aan de grens woont uiteraard. Woon je iets verder weg, dan kun je er altijd een leuk dagje uit van maken met vriendinnen als de kinderen naar school zijn. 1 auto, 1 keer rijden, veel boodschappen goedkoper. En direct tanken, want benzine is er ook goedkoper. 😉
 • Een moestuin is een prima manier om vrijwel gratis aan je groenten en fruit te komen. Je betaalt eenmalig voor zaadjes of plantjes en moet een paar maanden wachten om uit je moestuintje te kunnen eten. Onbespoten, een stuk gezonder en lekkerder en natuurlijk vele malen goedkoper.
 • Aanbiedingen aflopen is iets wat je zou kunnen doen. Ik rij er niet extra voor om, maar als ik langs een bepaalde supermarkt kom (of ik weet dat mijn moeder in de buurt van een bepaalde supermarkt komt) dan neem ik het wel mee. Vaak koop ik ook een flinke voorraad. Zo drinken de kinderen hier alleen Karvan Cevitam ranja. Deze kost bijna €3 per fles. Een tijdje terug was deze in de aanbieding en kocht ik direct 18 flessen. Dit scheelde me €27. Hebben of niet hebben. Bovendien kan ik er nu een aantal maanden tegenaan en wellicht komt in die periode weer een nieuwe aanbieding voorbij. Ook luiers koop ik altijd in de aanbieding. Wij gebruiken alleen de Pampers luiers en als ze 1+1 gratis zijn slaan we een voorraadje in. Ze kosten dan maar €5 per pak.
 • Op de markt kun je vaak wel iets goedkoper groenten en fruit kopen, maar niet altijd. Je moet wel goed weten wat de prijzen zijn. Ook tegen sluitingstijd hebben ze veel groenten en fruit voor een lager bedrag te koop. Nadeel vind ik wel dat ik de groenten en het fruit van de markt minder lang kan bewaren.
 • Too good to go app. Ik heb deze app geïnstalleerd om te kijken wat het precies inhield. Met deze app kunnen aangesloten bedrijven een aanbieding doen om voedselverspilling tegen te gaan. Op het moment dat ik keek was de aanbieding van een winkel die het dichtst bij mij lag ruim 7 kilometer bij mij vandaag. Ik kon een tas met broodjes, belegde broodjes, zoetigheden zoals donuts en croissants e.d. ophalen voor slechts €3,50. Bij een andere supermarkt (12 km verderop) kon ik een tas groenten halen voor €3,50 ipv €10 die door de supermarkt zelf samengesteld zou worden. Het idee is leuk, maar als je er extra voor moet rijden dan ben je jouw verdiende geld weer kwijt aan benzine en tijd. Misschien is het wel handig om de app even te bekijken voordat je van huis gaat. Mocht een bedrijf op je weg liggen dan kun je alsnog stoppen om je goedkopere boodschappen op te halen. Lees hier wat ik kreeg voor slechts €20.
 • Scoupy is ook een handige boodschappen-app. Hierbij kun je producten proberen tegen een lager tarief of kun je jouw geld terugvragen. Het levert geen wereldbedragen op maar als je er iets actiever mee bezig bent zou het je een tientje per maand kunnen opleveren.
 • Wil je zien hoe we boodschappen doen voor maximaal €250 per maand? Klik dan hier.

Geld besparen blog

Op mijn website kun je verschillende artikelen vinden over hoe je geld kunt besparen. Hier zet ik er enkele voor je op een rijtje:

Surf ook zeker eens even over de site heen. Zo staan er ook uitjes op die helemaal niet zo duur zijn, laat ik in artikelen zien welke speeltuinen er zijn per provincie (en wat de entree is) en geef ik nog ook tips voor budget-maaltijden.

Geld besparen vaste lasten

Het loont zich zeker om zo nu en dan eens te gaan zitten en je vaste lasten te bekijken. Soms moet je eerst even investeren voordat je kunt besparen, maar ook dat kan de moeite waard zijn.

 • Zo hebben we onlangs spouwmuurisolatie genomen. Het was wel een investering, we moesten namelijk bijna €1500 betalen. Maar we zouden er zo`n €40 per maand mee moeten kunnen besparen op onze energierekening wat betekent dat we onze investering in een jaar of 3 hebben terugverdiend. Overigens is het ook handig om te kijken bij welke energiemaatschappij je jaarlijks het goedkoopste uit bent.
 • De zorgverzekeringen kun je aan het einde van het jaar oversluiten. Ook hier loont het zich zeker om te shoppen en even op je gemak te bekijken wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een tiener die een beugel nodig heeft? Dan is een iets duurdere zorgverzekering misschien een goede oplossing: het kan zijn dat deze de volledige bedragen van de beugel vergoed en zo scheelt het je honderden euro`s aan eigen bijdrage. Lees hier mijn uitgebreide artikel over de beugel van onze zoon. ( En wat deze beugel nou eigenlijk kost.)
 • Ook andere verzekeringen zou je moeten nakijken. Heb je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering afgesloten? Vraag dan na of hij op werelddekking of Europa-dekking staat. Als je nooit buiten Europa reist is die werelddekking natuurlijk overbodig. Een verzekering waar je echter nooit op moet besparen is een uitvaartverzekering.
 • Heb je recht op toeslagen? Dit kun je makkelijk uitrekenen met een proefberekening op de site van de belastingdienst.

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande tips hebt en dat het je maandelijks een leuk bedrag oplevert. Succes met besparen!

Heb jij nog tips om geld te besparen? Laat het dan zeker even weten in de reacties hier beneden.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *