20 leuke knutselideeën voor kinderen en volwassenen

Ik vind het heerlijk om te knutselen. Met de kinderen maar ook zonder de kinderen. Op mijn website kun je dan ook veel artikelen terugvinden die te maken hebben met knutselen. Het leek me leuk om een artikel te delen met vele knutselideeën zodat jij je niet hoeft te vervelen tijdens een warme zomerdag of een regenachtige zondagmiddag.

Inhoudsopgave

Knutselen met een thema

Gedurende het jaar zijn er een aantal leuke feestdagen. Met het desbetreffende thema in ons achterhoofd kunnen we dan ook leuke knutselwerkjes verzinnen.

 • Het knutseljaar begint meestal met carnaval. De kleuren rood, geel en groen zijn natuurlijk de kleuren die je in huis moet hebben hiervoor. Zo kun je een leuke slinger maken om bij het raam op te hangen of kun je ervoor kiezen om een clown te knutselen. Hier vind je een aantal leuke knutselideeën met thema knutselen voor carnaval.
 • De paashaas, kuikentjes en eieren staan centraal met Pasen. Ook nu zijn er weer een aantal leuke werkjes die je alleen of samen met de kinderen kunt maken. Wat dacht je van een mandje voor de paaseieren of een mooie paas-tak?
 • Halloween is relatief nieuw in Nederland maar heeft de laatste jaren echt terrein gewonnen. Op 31 oktober barst het griezelige feest los, pretparken worden omgetoverd tot ware horrorhuizen. Ook je eigen huis kun je griezelig maken. Misschien niet helemaal aan te raden met kleine kinderen, maar je kunt het ook ‘kindvriendelijk’ griezelig maken. Denk aan skeletten voor je raam, grote spinnenwebben tegen de muur of spinnen die in hoeken van kamers zitten.
 • Vanaf half november beginnen veel kinderen nerveus te worden. Ook nu zijn er weer veel dingen die je kunt knutselen. Een stoomboot van een oude doos of (met de grotere kinderen) leuke hangers die je bij het raam kunt ophangen. Meer tips vind je in het artikel knutselen voor Sinterklaas.
 • De Goedheiligman is nog maar net het land uit of we kunnen alweer aan de slag voor het volgende feest: Kerst. Sneeuw, de kleuren rood en groen en vele glitters staan centraal in deze laatste weken van het jaar. Meer knutselideeën vind je in het artikel knutselen voor kerst.

Knutselideeën met gratis materialen

Knutselen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Je hebt in en om je huis materialen genoeg liggen waar je prima mee kunt knutselen. Lekker lowbudget dus. Zo bewaar ik eigenlijk altijd wc-rolletjes, keukenrollen, chipskokers, eierdozen en lege glazen potten. Heb ik er teveel verzameld dan kan ik altijd de school blij maken met deze spullen. Enkele leuke knutselideeën met deze gratis materialen:

 • Van fotolijstje tot kerstboom en van vuurpijl tot paashaas. Wc rollen moet je eigenlijk altijd bewaren. Altijd. Met wat gekleurd papier maak je de leukste knutselwerkjes voor elk moment van het jaar.
 • Ook een product dat je niet moet weggooien: eierdozen. Op school vragen ze er geregeld naar maar je kunt ze ook prima gebruiken als de kinderen gaan schilderen. Zo kun je alle kleuren netjes uit elkaar houden. Daarnaast kun je er dus leuke knutselwerkjes mee maken.
 • Knutsel ook eens met materialen uit de natuur zoals eikeltjes, kastanjes, blaadjes of bloemen.
 • Heb je nog restjes kaarsvet? Dan is het wellicht leuk om je bezig te houden met kaarsen maken. Met behulp van een wc rolletje kun je van restjes kaarsvet nieuwe kaarsen maken.

Knutselideeën voor verschillende leeftijden

Verschillende leeftijden, verschillende behoeften. Een peuter een mandala perfect laten inkleuren gaat natuurlijk nooit lukken. Kijk daarom altijd naar knutselideeën die geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd.

Baby, peuter en kleuter

 • Handafdruk maken van je kindje. Dit is leuk voor elke leeftijd maar kan dus al vanaf de babyleeftijd. Zet de datum erin en je hebt een mooie herinnering.
 • Schilderen met een baby kan een grote kliederboel worden. Hier zie je dat ware babykunst kan ontstaan zonder rommel.

Kinderen in de basisschoolleeftijd

 • Knutselen en spelen tegelijkertijd. Eerst ga je rijst kleuren met de kinderen. Als dit klaar is, dan kunnen de kinderen er lekker mee spelen. Hier waren ze uren zoet.
 • Leuk voor de meiden: bezig zijn met het maken van je eigen beautyproducten. Lipgloss maken, suikerscrubblokjes maken, bath jelly maken, het kan allemaal.
 • Met enkele simpele huis-tuin en keuken spulletjes kun je prima zelf verf maken.
 • Glitterklei maken is ook weer erg leuk voor de meisjes. Heb je jongens in huis dan kun je natuurlijk de glitters weg laten.
 • Heb je nog ergens een verdwaalde wasco gevonden? Je kunt er hele leuke vormen mee maken door ze om te smelten.
 • Maak een herinneringenkist. In deze kist mogen de kinderen hun eigen spulletjes bewaren. Denk aan kleurplaten van school, spulletjes die ze verzamelen, foto`s. Dit om te voorkomen dat je zolder straks vol ligt met allerlei spullen die de kinderen gemaakt hebben. Plus: ze zoeken hun eigen waardevolle spullen uit. Dat kunnen hele andere dingen zijn dan de spullen die jij uitzoekt.
 • Met porseleinstiften kun je leuke tekeningen maken op een bord, kommetje of beker. Leuk voor bijvoorbeeld Moederdag, Vaderdag of een verjaardag.
 • Met krimpfolie kun je ook leuke items maken: denk aan een sleutelhanger, een magneet of zelfs een boekenlegger.
 • Je eigen potten maken van klei? Met de Pottery Cool kun je dit op eenvoudige wijze doen! Leuk voor de wat oudere basisschoolkinderen.

Tieners en volwassenen

 • Voor de hondenliefhebbers: een snuffelmat maken voor je hond is echt heel erg leuk om te doen. Het kost wel wat tijd maar dan heb je ook wat. Wil je toch samen met de kinderen aan de slag? Laat de kinderen dan leuke hondenspelletjes maken.
 • In de wintermaanden kun je prima aan de slag gaan met het maken van een vogeltaart. Opgepast met jongere kinderen: het frituurvet is warm! Even goed nadenken wanneer je deze taart gaat maken dus.
 • Nog wat tijd over rondom de decembermaand? Hier in huis passen we de 5-cadeautjes-regel toe. Dit betekent dat de kinderen cadeautjes krijgen in 5 categorieën. Met kerst pakken we dit dan op een leuke manier in en dit vinden de kinderen echt helemaal fantastisch.
 • Slaat de verveling toe? Maak een Escape Room voor je kinderen in je eigen huiskamer. Het was hier een daverend succes!
 • Met een Cricut machine heb je eindeloos plezier. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar waarmee je tot 300 verschillende materiaalsoorten kunt snijden. Op deze manier kun je allerlei leuke dingen maken. Van sleutelhanger tot t-shirt en van knuffels bedrukken tot hout snijden.

Heb je zelf nog leuke knutselideeën? Laat dat dan zeker even weten in de reacties hier beneden!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *